Käyttäjän Timppa kirjoittamat vastaukset
-
Noinhan se tilanne yleensä on, kuten Metsälehdessä kuvataan.
Muutama pienaukko on tullut teetettyä harvennusten yhteydessä, kun mäntymetsässä on ollut harvassa vanhoja koivuja kasvava rehevähkö pieni kuvio. Enpä ole koskaan uskonut luontaiseen uudistumiseen. En näissäkään. Istutuskuuset kasvavat kyllä kohtuullisen hyvin. Tuotto on joka tapauksessa parempi, kuin toinen vaihtoehto, jossa koivut lahoaisivat.
Normaalit hoitotoimenpiteet pitää joka tapauksessa useimmiten suorittaa. Joskus on ollut vatuista kiusaa. Joskus muuta pusikkoa on tarvinnut raivata. On kyllä sellaisiakin tapauksia, joissa istutuskuuset kasvavat itsekseen ilman mitään vesakkoa.
Siis pienaukkoja ei tietenkään kannata tehdä periaatteelisista syistä. Jossain tapauksessa ne saattavat olla edullisempi vaihtoehto kuin jättää kuvio käsittelemättä.
Timppa 6.6.2013, 13:50Ihmettelen kyllä sitä pikkukunnan päätöksentekoa. Luvanhakija esitti virheellisisiä tietoja mm. Natura-alueen sijainnista. (Olimme ehdottaneet hankkeen siirtoa toiseen paikkaan, jossa siitä ei olisi ollut haittaa). Luvanhakija tosi, ettei onnistu, koska paikan lähellä on Natura-alue. Todellisuudessa se Natura-alue oli 2 km kauempana, minkä ympäristölautakunnan sihteerikin hyvin tiesi. (olin varmistanut asian häneltä)
Ympäristölautakunta yhtyi sitten lausunnossaan luvanhakijan täysin valheeliseen väitteeseen. Täytyi kahteen kertaan toimittaa kartta, jotta asia lopullseti selvisi.Voihan se päätöksentoko olla läpinäkyvää. Mikähän läpi sieltä näkyy? Ei niitä lautakunnan jäseniä saa mistä’ä’n vastuuseen, elleivät ota todistettavasti lahjuksia.
Timppa 4.6.2013, 17:20Turpeenotosta minulla ei kokemusta. Maa-aineslupien osalta tilanne on juuri tuollainen, kuin Hesari kirjoitti. Siis päätöksenteko perustuu henkilösuhteisiin. Ei objektiivisiin tosiasioihin.
Olen kirjoittanutkin asiasta. Kunta myönsi maa-aines- ja ympäristöluvat vaikka osoitettiin selvästi, että kyseessä oli maa-aineslain vastainen toimenpide. Silloin kunnanhallituksen puheenjohtaja oli kuorma-autoyrittäjä, joka intohimoisesti puolsi hanketta. Helppo oli myöntää lupa, kun hanke oli kaukana kirkonkylästä eivätkä vahinkoa mahdollisesti kärsimään joutuneet ollet kunnan asukkaita.
Lopputulos oli kuitenkin monimutkaisen prosessin jälkeen, että luvanhakija perui hakemuksensa. Sinänsä viisas päätös, koska olisi kuitenkin lopulta hävinnyt.
Oikreuden saamista epäilemättä auttoi meikäläisen kokemus erilaisista lupaprosesseista ja meidän porukan mahdollisuus panostaa hyvän juristin palveluksiin. Tavallisen tallaajan kohdalla oikeuden saaminen saattaa usein olla kyseenalaista. Siksi pitää todella poistaa tuollaisten lupien myöntämisoikeudet ainakin pikkukunnilta. Siinä Ympäristöministeriö on oikeassa ja Hesarikin tässä jutussaan.
Timppa 4.6.2013, 14:55Minulla on aika huonoja kokemuksia männyntaimien istutuksista yleensäkin. Tuntuu, että ne kasvavat monella eri tavoin. Joiltakin edellisvuonna istutetuilta on hävinnyt latva. Epäilisin, että metso on saattanut olla syyllinen (toki toinen vaihtoehto on metsämyyrä).
Nyt istutettiin vain kuusia. Ja nekin jo pari viikkoa sitten. Silloin oli vielä runsaasti kosteutta maassa. Saa nähdä kuitenkin miten niiden käy vaikka paakut olivatkin kasteltu hyvin.
Mäntyä konekylvettiin viime keväänä. Tämä kevät näyttäisi olleen erityisen suotuisa sille kylvölle. Männyntaimet kasvavat aivan kohisten. Lämpö ja kauan kestäneen talven jälkeinen kosteus on antanut hyvän lähdön. Kuivuuskaan ei enää haitanne.
Timppa 26.5.2013, 13:12Meillä on vähän samantyyppinen kohde, mutta n. 100 metriä pitkä. Ei tule puroa. Ei lähde puroa. Normaalikesinä kuivui mutapohjaksi. Kun viereinen rinne hakattiin, niin puiden haihdutus väheni, jolloin ”lampi” pysyi vedenpeitossa kaikki kesät. Sinne ilmestyi myös runsas lummekasvusto, josta hirvetkin nauttivat.
Kun sitten em rinne kasvoi uudestaan metsäksi, alkoi lampikin kuivua taas normaalikesinä. Viime kesä oli poikkeus.
Voi siis kyseessä ola joku suppa (suunnistajan kieltä=kuoppa) tai jopa lähde. En kyllä minäkään alksaisi tekemään sille mitään. Antaahan se vaihtelua luontoon. Joku puu kyllä kuolee, mutta niitähän kasvaa kyllä muutenkin.
Timppa 24.5.2013, 13:34Tosiaan luin huolimattomasti. Samassa jutussa kumpikin nimi kuitenkin. Anteeksipyyntö kummallekin.
Ainakin meillä päin suurella osalla maastoa saa kyllä kaivaa peruskallioon saakka eikä saa syntymään mätästä. Eikä se näemmä ole tarpeenkaan. Istuttelen mielellään kantojen viereen. Siinä taimi saa energiapaukun. Myös kivien vieret ovat hyviä. Taimi pääsee keväällä aikaisin kasvuun ja kivi suojaa mahdolliselta heinältä.
Tänä keväänä istutettiin tuollaisiin kivikkoihin, jotka oli siis vuosi sitten ästetetty ja kylvetty männylle n. 7 ha:lle keskimäärin 1120 kuusta/ha. Paikkoihin, joissa äestys oli onnistunut noin 1000 tainta/ha. Muualle noin 1500 tainta/ha. Kaikki muut uudistustavat ovat järjettömän kalliita eivätkä tuota yhtään parempaa tulosta. Mahdollisesti lisätyötä perkauksessa. Kuten tuolla edellä totesin, menetelmä sopii vain aika erikoisiin paikkoihin. Mekin harjoitamme myös kaikkia niitä tavanomaisia mätästystapoja, jos olosuhteet sen sallivat.
Timppa 23.5.2013, 20:13Jesse.
En kaipaa mitään ohjeita. Sen verran on kokemusperäistä tietoa, että tuollaisilta paikoilta on hakattu liki motin kuusiakin, joten kyseessä on muu kuin ”männyn alusta”. Sinänsä ihmetyttää meikäläistäkin se, kuinka aivan mahdottomassa kivikossa kasvaa kunnon metsää.Tänään juuri istuttelin tuollaista kivikkoa ja ihmeekseni siellä kasvoi ruusujakin.
Timppa 22.5.2013, 08:16Samaa mieltä Peten ja Metsäkupsan kanssa. Kaikki lehtipuu pois, niin hirvet eivät suosi aluetta.
Toinen etu on se, että männyille jää enemmän kosteutta, kun haihduttavat lehtipuut on pois. Siis kasvu paranee.Timppa 17.5.2013, 19:01Meillä istutetaan kivikkoiseen kivennäismaahan pottitaimia usein ilman muokkausta tai äestystä, koska koneilla ei kertakaikkiaan saa kunnon laikkuja. Taimien kasvuunlähdössä ei ole käytännön eroja siinä, että istuttaako laikkuun tai ”luontoon”. Ratkaisevaa on, että maasto on huonosti heinettyvä. Tukkimiehentäiriskin vuoksi pidetään yksi kesä väliä. Siis tänä vuonna hakattuun aukkoon täydennysistutetaan kuuset ensi vuonna tehdyn äestyksen ja männynkylvön jälkeen vuonna 2015.
Timppa 17.5.2013, 19:01Meillä istutetaan kivikkoiseen kivennäismaahan pottitaimia usein ilman muokkausta tai äestystä, koska koneilla ei kertakaikkiaan saa kunnon laikkuja. Taimien kasvuunlähdössä ei ole käytännön eroja siinä, että istuttaako laikkuun tai ”luontoon”. Ratkaisevaa on, että maasto on huonosti heinettyvä. Tukkimiehentäiriskin vuoksi pidetään yksi kesä väliä. Siis tänä vuonna hakattuun aukkoon täydennysistutetaan kuuset ensi vuonna tehdyn äestyksen ja männynkylvön jälkeen vuonna 2015.