Käyttäjän Timppa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 6,541 - 6,550 (kaikkiaan 6,862)
  • Timppa

    Käy kyllä Jesseä sääliksi, jos kuusenkasvatus on noin vaikeaa. 10-vuotiaat taimikot MT-pohjillakin ovat 4-metrin luokkaa vähintään.

    Edellinen omistajapolvi teki 50 vuotta sitten kaupan useamman kymmenen hehtaarin aukosta. Parhaissa, 2 kertaa harvennetuissa kohdissa, paksuimmat ruhgot ovat 42 cm ja keskimittakin jotain 35 cm. Muistettava, että silloin oli paljasjuuritaimet. Nykytaimilla kasvuunlähtö on vielä nopeampaa. Kyllä kuusenkasvatus antaa nykyhinnoilla ylivoimaisesti parhaan tuoton, kun maapohjat sallivat kuusenkasvatuksen. En kyllä pelkää kuivuutta. Ainoa sääriski saattaisi olla pitkään jatkunut talvi tämän vuoden tyyliin. Se pitäisi juuret jäässä jolloin haihdunta tappaisi puun. Meiltä kuoli joku luumupuu ja puutarhavattuja.

    Sitäkään en ymmärrä, ettei Jesse noteeraa ensiharvennustuloa. Kun aukkoja on tehty siis 50 vuotta, niin joka vuosi tulee hakkuuseen myös ensiharvennusleimikkoja ja rahaa niistä saadaan. Jessen mielestä pitäisi siis jättää uudistukset ”Herran haltuun” ja palata vaikka 100 vuoden takaisiin aikoihin. Huh, huh.

    Timppa

    Löytyy toinenkin konsti. Myydään Saimaan rannat venäläisille. Selvitään ainakin vähän aikaa.

    Timppa

    Jesse.
    Meillä on uudistushakkuiden osuus koko hakkuumäärästä n. 67 %. Perkaukset hoidetaan mieluummin etuajassa, jolloin kulut ovat kohtuulliset eikä hoitorästejä kerry.

    Timppa

    Jättämällä metsät hoitamatta ja polttamalla sitten risukot. Malli Jesse.

    Timppa

    Taimikoita on monenlaisia. Juuri perkaan 9 vuotta sitten istutettua kuusikkoa, joka kasvaa erinomaisesti, mutta, jossa vesakkoa on vain nimeksi. Perattavaa on pääasiassa kuusiryppäitä. Eikä aiemmin ole kannattanut tehdäkään mitään.

    Normaalimpi tapaus on 5 vuotta vanha varhaisperattava taimikko, jossa sitä lehtipuuta on vaihdellen.

    Tuota Jessen ajatusmaailmaa ihmettelen. Ei pitäisi tehdä mitään ja metsän pitäisi tuottaa parhaiten. Itse olen kyllä oppinut, ettei mitään saa ilmaiseksi. Metsänkasvatushan on erittäin halpaa. Meillä kauppahinnoista käytetään selvästi alle 10 % uudistuksiin ja taimikonhoitoihin. Jos kaikki teetettäisiin vierailla, ei sittenkään päästäisi 10 %:iin myyntihinnoista. Tällaisilla panostuksilla saadaan metsä kasvamaan kullekin kasvupaikalle parhaiten soveltuvalla tavalla. Puhutaan kyllä pitkässä juoksussa kymmenien prosenttien tuottoerosta hoitamattomuuteen verrattuna.

    Timppa

    Minusta kyseessä on myös logistisia ongelmia, sillä maatalous sijoittuu Suomessa melkolailla eri alueille kuin metsätalous.

    Eräs ongelma on sitten metsätuhot. Vaikkapa Asta- ja Veera-myrskyjen kaltaiset. UPM:lläkin taisi olla myrskyalueilla kolmisenkymmentä korjuketjua tuotuna eri puolilta Eteläistä ja Keskistä Suomea. Kun niitä Valtroja ja isäntiä tarvitaan kotitöissäkin, niin olisi kyllä puut jääneet lahoamaan, jos oltaisi oltu isäntälinjalla.

    Ne Vaaran ajatukset sopivat vuosiin, jolloin puut vielä uitettiin. Riitti, että ennen jäidenlähtöä oli puut rannassa tavalla tai toisella. Nykyään markkinat ovat toisenlaiset. Jos ei niiden mukaan pysty toimimsaan, niin ”jää, kuin Jämsän äijä taivaasta”. Ei kyllä voisi kuvitellakaan, että esim nykyaikaisella sahalla olisi mahdollisuuksia perustaa puuhuoltonsa maanviljelijöiden sivutoiminaan tekemiin metsätöihin.

    Eikä hankintahakkuisiin ole mahdollisuuksia metsäomistajakunnan siirryttyä suurelta osin kaupunkilaisiksi tai eläköidyttyä.

    Timppa

    nakin Jesse puhui 4 h 42 min sitten.

    Timppa

    On nuo maat H-vallassa erilaiset kuin meillä. Meillä ei nimittäin pienaukot taimetu yleensä itsestään. Syitä on:
    -Reunametsän varjostus ja kuivatus
    -Paikoin kasvaa saniaista. Sen läpi ennättää istustaimi. Luonnontaimi ei. Kokemusta on
    -Samoin paikoin on vattua. Sekin ”tyrmää” lähdössä luonnontaimet. Tällaisestakin on kokemusta.

    Joko siis metsänkasvatusmahdollisuutemme ovat erilaiset tai Jesse uskoo edelleen siihen Joulupukkiin. Toki joskus syntyy muokattuun pienaukkoon taimikko. Mutta ei edes joka toinen kerta. Eikä sinne reunametsän vaikutusalueelle yleensä mitään.

    Timppa

    Olen katsellut aika paljon erilaisia männyntaimikoita. Kyllä riittää lyhyempikin aika kuin 20 vuotta taimen kuolemiseen. Toinen vaihtoehto saattaa olla riukuuntuminen, jonka tuloksena puu joko kuolee tai kaatuu. Siis herää jo Jesse todellisuuteen noista päiväunistasi.

    Timppa

    Jesse et kaiketi ole koskaan huomannut, että valtapuusto usein nujertaa alla olevan taimikon. Tuo sinun kommenttisi viittaa siis edelleen vahvaan uskoosi Joulupukkiin.

Esillä 10 vastausta, 6,541 - 6,550 (kaikkiaan 6,862)