Käyttäjän Timppa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 6,521 - 6,530 (kaikkiaan 6,862)
  • Timppa

    Siihen harmaaseen talouteen kuuluu oleelisena osana Arvonlisäverolla kikkailu. Metsähommissa se tarkoittaisi, että metsänomistaja ostaa joltain hämäräfirmalta kuitteja, joiden perusteella vähentää sitten maksamaansa ALV:tä. Ei tunnu kovin hyvin istuvan suomalaiseen metsänomistajakuntaan.

    Toinen vaihtoehto on, että maksettaisiin työstä käteisellä. Silloin tietysti jää saamatta verovähennys myyntitulosta siltä osin. Ei liene kovin houkutteleva vaihtoehto sekään, koska puuttumaan jää myös työntekijän vakuutusturva.

    Kyllä se harmaa talous rehoittaa pääsääntöisesti siellä, jossa maksaja ei voi vähentää kuluja verotuksessa. Omakotirakentaminen eräänä esimerkkinä. Suurilla työmailla taas periaate, että perustetaan firmoja, jätetään maksut ja verot hoitamatta, on päässyt kyllä turhan kauan rehoittamaan.

    Timppa

    Minulle ei selvinnyt keskustelusta se, että hoidatko uudistamisen ja taimikonhoidot myöhemmin omasta pussistasi. Uudistaminen maksaa yleensä yli 1000 euroa/ha, joten jotain veroa pitäisi lahjansaajan maksaa saamastaan edusta.

    Verotuksessa ei taida pystyä noita uudistuskuluja vähentämään, koska ne pitäisi verotuksessa kaiketi vähentää enintään 10 vuodessa.

    Kannataisiko laskea vähän tarkemmin. Jos säästää lahjaverossa, niin häviääkö tuplasti tuloverossa?

    Timppa

    Kummaa metsää Puuntakusella. Olen katsellut siemenpuuasannon kautta uudistutettuja männiköitä. Tuntuu, ettei niissä päästäisi tuollaisiin 4000-5000 runkoa/ha oleviin tilanteisiin, joissa voitaisiin hakata kannattavasti energiaksi muut kuin jätettävät puut. Tuntuisi, että meillä tuossa 10 metrin valtapituudessa olisi aika suuri osa kasvussa jälkeenjääneistä kuollut tai riukuuntunut.

    Olisi syy sitten kasvupaikassa (meillä moreenia) ja/tai laatusiemenessä, jota Puuntakunen on käyttänyt?

    Meikäläinen siis perkauksissa pyrkii tuollaiseen 2000 runkoa/ha tiheyteen. Koivua jätetään vain poikkeuksellisesti Joskus sitä ei olekaan, koska perattu aiemmin. Yritän päästä myös siihen, että jäävä puusto olisi mahdollisimman tasamittaista, koska jäljessäolevat männyt yleensä kuivuvat tai riukuuntuvat.

    Mikä on Puuntakusen energiapuiden keskitilavuus? Menevätköne kokopuuna vai kokorunkoina?

    Timppa

    Muokauksella saadaan joskus vain risukkoa, kuten tuolla edellä todettiin. Meillä on kivisiä maita, joissa muokkaus ei aina edes onnistu. Näillä mailla taimet kasvavat yhtä hyvin laikussa tai kiven vieressä. Muokkauksella saadaan joskus kuitenkin vain harmia, kun hyvä istutuspaikka pilataan kaivamalla kuntta pois kivikon päältä, jossa menestyy vain hieskoivu. Muokkaus ei siis ole ole aina mikään laadun tae vaikka tietenkin yleensä onkin.

    Kyllä se perkaus on avainasemassa. Miten siitä huolehtemisen saa lainsäädännöllisestä varmistettua, onkin sitten vaikeampi kysymys. Ei kukaan taida osata ratkaista.

    Timppa

    Tämän päivän tilanteessa onkin samantekevää kuinka metsiä käsitellään, koska kasvu on suurempi kuin hakkuut. Tulevaisuus onkin tärkeämpi. Metsä on sellainen reaaliomaisuus, joka hyvinhoidettuna kasvaa ja ja jonka kasvukin on vielä mahdollista saada nykyistä suuremmaksi.

    Metsän tulevilla tuotoilla voidaan maksaa tulevaisuudessa esimerkiksi eläkkeitä, koska metsässä säilyy reaaliomaisuus, toisin kuin talletuksissa, joita aina inflaatio uhkaa. Siksi Suomen tulevaisuuden kannalta on elintärkeää turvata metsäomaisuuden mahdollisimman suuri tuotto. Siihen ajatteluun ei huonosti hoidetut uudistukset kyllä sovellu.

    Muistettava myös on, että väestön lisääntyminen ja elintason kasvu lauhkeassa ilmastossa ja tropiikissa johtavat väistämättä siihen, ettei sielläkään riitä puutavaraa määrättömiin, koska maata tarvitaan elintarviketuotantoon. Silloin nousee havumetsävyöhykkeen kestävästi kasvatettujen metsien arvo.

    Tietysti kannattaa muistaa myös kasvihuoneilmiö ja metsien arvo hiilen sitojana.

    Täällä sivistysmaissa säädellään monia asioita yhteiseksi hyväksi. Siksi on luonnollista, että myös metsänkäyttöä on säädelty jo kauan. Täytyy sanoa, ettei nykyäänkään metsänomistajaa kovin paljon byrokratia vaivaa. Tarvitaan pari ilmoitusta, jotka nekin joku muu yleensä täyttää. Ajatelkaapa vaikka rakennuslupaa. Pienestäkin tönöstä saat ensin käydä pyytelemässä naapureiden lausuntoja. Saat tehdä monenmoisia selvityksiä ym. Jos me esimerkiksi päättäisimme tehdä metsään vaikka 50 hehtaarin aukon, niin siihenkin riittäisi vain metsänkäyttöilmoitus. Vaikutus olisi ainakin jonkin aikaa aivan eri luokkaa kuin jonkun rakennushankkeen.

    Timppa

    Kahvin ja kuitupuun välillä on se ero, ettei kahvia voi tuottaa kuin rajatulla alueella maapallolla. Kuitupuuta voi tuottaa sekä tropiikissa lauhkealla vyöhykkeellä kuin havumetsävyöhykkeellä. Tämä merkitsee, että sellun hinta ei ole noussut, korka niitä eucaan perustuvia tehtaita on noussut. Tietysti vielä niin, ettei kaikkia kustannuksia ole tarvinnut ottaa laskelmissa huomioon. Etenkin ihmisten häätämistä mailtaan. Ei myöskään eucan ympäristövaikutuksia esim pohjavesiin ja vedenlaatuun.

    Siinä suomalaiset ovat kyllä sahanneet omaan jalkaansa. Kannattavilta ulkomailla näyttävät investoinnit merkitsevät toisaalla Suomessa omaisuuden arvojen alaskirjauksia. Niin tehtaissa, infrassa kuin metsäomaisuudessakin. Sellaiset mahdollisuudet, että omaisuuden arvo voisi nousta kuten kahvibisneksessä on käynyt on eliminoitu täysin omin voimin.

    Timppa

    Tungoksessa se pituuskasvu ei lisäännykään. Mänty ja koivu pyrkivät kuitenkin valoon. Siksi joko myöhemmin syhtynyt tai muuten kasvussa jälkeenjäänyt taimi pyrkii samaan latvuskerrokseen. Se näemme riukuuntuneina puina, joita siis syntyy vaikkei lähellä olisi muita puitakaan, jos lähtö on vaikeutunut.

    Timppa

    Kyllä puunkin hintakehitykseen vaikuttaa yritysjohdon palkitseminen. Pelataan varman päällee vuodesta toiseen, jolloin tärkeät, aluksi huonosti tuottavat, kehitysinvestoinnit jäävät tekemättä, jotta voitaisiin saada näytettyä bonuksien saamiseksi tärkeää tulosta. Ongelma korostuu aloilla, joissa ei ole luontaista kasvupotentiaalia, esim metsäteollisuus.

    Jos kaikki ”ylipalkat” bonuksineen olisi käytetty tuotekehitykseen, tilane olisi luultavasti selvästi parempi. Jos lisäksi muutenkin oli panostettu lisää tutkimukseen vaikka lyhytaikaisen tulospudotuksen uhallakin, tilanne olisi entistä parempi. Nyt kuitenkin potkitaan pellolle osaavaa työvoimaa, jonka varaan voitaisiin perustaa kuinka vaativaa teollisuutta. Ja johtajien palkat jatkavat vaan nousuaan.

    Oleellinen tekijä olisi johtamisasenteiden muutos. Siinä johtajien tehtävä on näyttää esimerkkiä. Lähdetään todella hakemaan uusia markkinoita ja tuotteita. Luovutaan korkeista palkoista ja bonuksista.

    Hesarissa oli juuri Jyrki Iivosen mainio kirjoitus siitä, kuinka sekä UPM että StoraEnso näyttävät pitävän sahateollisuutta ”pakkopullana” jonka avulla lähinnä tuetaan kemiallista metsäteollisuutta. Siis vaikka sahatavaralla näyttäisi olevan vakaat markkinat, pyritään sahausta vähentämään. Surullista, että tälläkin tavalla Suomen kauppatasetta heikennetään. Jos täällä sahattaisiin enemmän, niin samalla saataisiin kuitupuutakin enemmän, mikä se merkitsisi pienempää tuontipuutarvetta.

    Puun hinta varmaankin joustaa. Tilanne on kuitenkin metsänomistajan kannalta parempi, koska harvoilla toimeentulo on sen metsän varassa. Kun vastaavasti normaali palkanansaitsija saattaa menettää koko tulevaisuutensa.

    Jos siis tuotantoa olisi enemmän, niin yritysten kiinteät kustannukset tuotettua yksikköä kohtaan alenisivat, mikä merkitsisi kilpailukyvyn ja maksukyvyn paranemista. Nyt näytetään kulkevan päinvastaiseen suuntaan.

    Timppa

    On toinenkin vaihtoehto siitä, kuinka mänty suhtautuu vieressä olevaan koivuun. Nimittäin lisää pituuskasvuaan paksuuskasvun kustannukseslla. Lopputulos riuku, joka lopulta joko kuolee tai kaatuu. Joskus toki männyn kasvu hiipuu kokonaan sellä koivujen alla.

    Laatumäntyä saa ainoastaan kasvattamalla mäntyä joko kuusten tai mäntyjen kanssa. Oleellista on koko ajan pitää kasvatettava puusto mahdollisimman tasakorkeana. Toki mänty saa kasvaa kuusia nopeamminkin.

    Männyntaimikon perkaaminen on taitolaji, jossa tosiaan pitää hyvin tarkkaan ennakoida puiden kasvua, jotta saataisiin riittävän tasaisesti kasvava puusto.

    Timppa

    Samaa mieltä HIluxin kanssa. 9 vuotta sitten perkautin juuri tuon kokoisesta männyntaimikosta kaikki koivut pois. Nyt alan suorittaa siihen lopullisen perkauksen. Koivuja ei ole käytännössä ollenkaan.

    Toisessa mäntykohteessa oli vähän pienemmän taimet (n. 1 m). Koivut olivat jo usein yli 2-metrisiä. Perkasin kaikki koivut , siis pienetkin, pois. Nyt 4-5 vuoden kuluttua pitää perata uudelleen, mutta sehän oli odotettavissakin. Oleellista, että männyt ovat kasvaneet tällä välillä hyvin ja pärjäävät jatkossa koivujen kanssa.

    Kolmaskin kohde on. Aikanaan vastoin neuvoja jätin koivoja mielestäni liian harvoihin mäntytaimikon kohtiin. Ne koivut ulottivat vaikutuksensa yllättävän laajalle alueelle ja siis merkittävästi haittasivat männyn taimien kasvua.

Esillä 10 vastausta, 6,521 - 6,530 (kaikkiaan 6,862)