Käyttäjän Timppa kirjoittamat vastaukset
-
On niitä useampiakin taimettumattomia aukkoja. Myös Matti Kärkkäisen Metsieni kirjassa on kuva. Siis on ainakin kaksi. Ja kuten kirjoitin, niin on meillä muitakin vähäisiä kuusien keskelle syntyneitä.
Siis odotetaan, että luonto hoitaa perkauksen ja säästetään perkauskustannuksissa. Niinhän tietysti käy, että säästetään. Miten kauan se KUNNOLLISEN uuden metsän syntyminen tuolla systeemillä kestää. Kertokaapa viisaat, kun tiedätte. Ei tuon kuvan mukaan ainakaan 17 vuodessa. Jos sattuu syntymään kuusentaimia runsaasti, ei koskaan, sillä eiväthän ne kuuset kovin herkästi kuole. Lukijan palstalla oli tuostakin ilmiöstä kuva. Jos sattuisi syntymään männikköä, niin se kyllä itsestään harventaa itsensä. Aikaa kuluu noin 50 vuotta, sitten alkaa tapahtua. Kokemusta on noista Lukijan kuvissa esittelemistäni männiköistä. Ja joku vielä väittää, että tällä puuhastelulla on jotain tekemistä taloudellisuuden kanssa.
Timppa 11.1.2014, 17:38Katso nyt Jesse tuo lukijan kuva ja sano, miksei siihen heinikköön ole kasvanut kuusta 17 vuodessa. Sehän on selvää, että jossain tilanteessa sitä kuusta tulee liikaakin, mutta joskus ei lainkaan. Taloudellista toimintaa ei yleensä kannata perustaa sattuman varaan. Sama olisi sinunkin tilanteesi, jos asiakkaat maksavat tai sitten jättävät huvikseen maksamatta.
Timppa 11.1.2014, 17:23Olen kyllä Puuntakusen kanssa samaa mieltä, että hakkuutähteistä saatava korvaus pitää ottaa huomioon tulona, kuten kaikki muutkin tiedossa olevat tuot ja menot. Sinänsä asialla ei vertailussa ole merkitystä, koska kannattavuusero on niin ilmeinen.
N-merkin kanssa olen samaa mieltä, ettei jatkuvassa kasvatuksessa ole heinäystarvetta. Syy on kuitenkin se, ettei heinettyville alueille synny taimikkoa, jota pitäisi suojella. Näkyy esim lähettämässäni lukijakuvassa. Tämän tyyppisiä pohjia esiintyy yleisesti ainakin meidän metsissä. Luultavasti muuallakin. Joskus tietysti syntyy vesakkoa turhan paljon, jolloin joudutaan perkaamaan.
Vähän hinnoista. Kujalan hinnat eivät tosiaan kerro koko totuutta. Jos esimerkiksi harvennuttaisin lukijan kuvissa näkyneen kuusikon tyyliin, että joka kolmas puu jätetään, niin saisin aivan varmasti normaalin päätehakkuun hinnan. Aivan kuten minä ja joku muukin olemme saaneet huippuluokan männikön harvennuksesta uudishakkuun hinnan avohakkuun kylkiäisenä. Todellinen hintaero kyllä näkyy Metsälehden puunhintatilastosta, johon tietysti vaikuttaa korjuuolot nostavasti tai laskevasti. Jokainen voi sitten päätellä kumpi harvennus on helpompi suorittaa, tasakokoisen metsän, jossa taimikkoa ei tarvitse varoa vai tarkkaan jokisen puun tilanne ja kaatosuunta harkiten.
Timppa 11.1.2014, 12:25Keski-Suomessa ei hallaongelmaa. Kuusentaimella luokkaan 5 metriä aukossa menee rapiat 10 vuotta hyvillä pohjilla.
Aluskasvuskuusi saavuttanee siinä 10 vuodessa rapian puolen metrin mitan. Siihen kait perustuu uuden lain vaatimus taimien koosta. Hyvin ovat kaverit lobanneet lainlaatijia. Nykyisellä vaatimustasolla ei kovin helposti syyllisty lainrikkomiseen, jos vielä hieskoivutkin lasketaan mukaan kasvatettavaan puustoon.
Olen elänyt sota-aikana, jolloin kaikesta oli pula. Siksi hirveästi inhottaa kaikkinainen resurssien tuhlaus. Esimerkiksi se, että jatkuvan kasvatuksen korjuussa kuluu energiaa turhaan verrattuna jaksolliseen. Tai vaikka se, että UPM:n ostajat istuvat asiaa koskevassa koulutuksessa vaikka pitäisi tehdä ostotarjouksia.
Timppa 11.1.2014, 09:34Kannattaa muuten muistaa sekin ero entisiin harsintametsiin, että silloin toimittiin pokasahalla ja hevosella. Taimet ja juuret säilyivät paremmin.
Muutama vuosi sitten uudistettiin aikanaan suojuspuuasentoon harvennettu männikkö. Taimia oli syntynyt ajouriin joltisestikin. Ei niitä kovin paljon jäänyt pystyyn hakkuun jälkeen. Kyllä se latvus moton kourassa on sellainen luuta, että taimien suunta muuttuu 90 astetta. Istutettiin sitten muokkaamattomaan maahan osin kuusen osin männyntaimia. Ne kasvavat kyllä hyvin.
Meikäläisen tiedot sieltä vuodelta 1933 perustuvat kyllä kirjallisiin asiakirjoihin silloisen Metsälautakunnan metsänarvioinnista ja tukkipuiden luettelosta. Jos ei ole omia argumentteja, niin silloin kaiketi pitää yrittää vähätellä toisten tietoja.
Timppa 10.1.2014, 21:11Tietenkin sellaiset asiat huolettavat, joista ei tiedetä. Olin rakennusalalla töissä liki 40 vuotta. Tuli aivan yllättäen monia energiakriisejä. Öljyä säännösteltiin. Ym ym.
Siis fakta on, että tulevaisuudentutkijat eivät voi ennustaa. Kukapa olisi osannut ennustaa Neuvostoliiton hajoamisen. Jos jotain ennustetta pitää antaa, niin miettikääpä, jos islamistit saavat koko Lähi-Idän haltuunsa. Mitähän siitä seuraisi.
Minulla on se periaate, että faktat pitää olla oikein. Jatkuvan kasvatuksen osalta ne eivät yleensä ole. Siksi kirjoittelen, kun sattuu olemaan sitä historiatietokin.
Timppa 10.1.2014, 20:49Olen kirjoittanut monta kertaa. Siis, jos hakataan yhtä paljon puuta kummallakin hakkuutavalla, niin jaksollisessa saan aukoista niin parempaa kantohintaa, että sillä erotuksella hoidan uudistuskulut ja perkaukset. Ratkaisevaa on siis miten metsä jatkuvasti kasvaa.
Tuntemissani metsissä oli vuonna 1933 puuta harsintojen jälkeen n. 50 m3/ha. Se oli lisääntynyt vuoteen 1967 mennessä n. 85 m3/ha:lla Aukoksi oli hakattu v. 1963-64 n. 5 % pinta-alasta. Muita merkittäviä hakkuita ei ollut pystytty tekemään. Kasvu 30 vuodessa keskimäärin enintään 2 m3/ha/v. Vuonna 1992, kun siis avohakkuita oli suoritettu n. 20 vuotta 3,4 m3/ha/v.
Nyt kasvu siis luokkaa 5,5 m3/ha/v. Nousee vielä tästäkin, kun viimeiset harsintametsät uudistetaan ja koko pinta-ala on jaksottaisessa käsittelyssä.
Minä en usko mihinkään puheisiin Ainoastaan luonnosta peräisin olevaan kovaan faktaan. Riittääkö tämä?
Timppa 10.1.2014, 20:21Kyllä minä meinaan juuri sitä, että metsät ovat kansantalouden puskureita. Ei välttämättä edes 20 vuoden kuluessa, mutta kuitenkin ennen kuin ne puut hakataan, joita nyt istutetaan.
Emme tosiaankaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo mukanaan. Siksi puskureita tarvitaan. Aivan kuin sodassa reservejä tai yritystoiminnassa pääomia.
Timppa 10.1.2014, 20:03Varmastikin geeneissä monella on halu omistaa metsää. Niin minullakin. Vähän metsää on perittynä. Vaimolla sitä vastoin, myös perittyä, on paljon. Ja niitä metsiä nykyään hoitelen.
Satuin aikanaan ( silloin teekkarina) istahtamaan söpön blondin viereen Jyväskylän Kirkkopuistossa. Juttu alkoi luistaa ja ollaan oltu yhteisellä jääkaapilla yli 50 vuotta. Kylkiäisenä tuli aikanaan niitä metsiäkin.
Työura vei haasteellisiin hommiin Pääkaupunkiseudulla. Tuskin niiltä kiireiltä olisi tullut metsäpalstoja jostain Keski-Suomesta osteltua. Nyt on metsää ja aikaa. Mikä eläkeläiselle mukavampaa kuin puuhastella siellä luonnossa. Ei tarvitse maksaa golfkenttämaksuja, ostaa mailoja ja ajaa omalla kustannuksella pelaamaan. Nyt yhteismetsä ostaa raivaussahan ja maksaa kilometrikorvukset. Talvella voi sitten tehdä tilinpäätöstä ja toimintasuunnitelmaa. Palkkaa ei näistä hommista tarvitse maksaa.
Bonuksena sekin, että voi tsättäillä ” näillä palstoilla.
Timppa 10.1.2014, 19:37Onko se vastustamista, jos kerrotaan, mihin jatkuva kasvatus johtaa? Metsät on vähän eri asia kuin osakesalkku tai omakoitalo. Tarvitaan kansantalouden tulevaisuuden haasteita vastaan puskureita Hyvin kasvavat metsät ovat sitä. Ja tarvitaan tietysti niitä hiilinielujakin.
Tasan tarkkaan tiedetään mihin jatkuva kasvatus, jos sitä harjoitettaisiin laajemmassa määrin, johtaisi Suomen metsätalouden. Sama tietenkin yksityistalouden osalta.
Tähän turhuuteen kuuluu tietenkin se, että metsäfirmat joutuvat panostamaan hölmöläisen hommaan kouluttamiseen melkoiset resurssit.