Käyttäjän Timppa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 6,291 - 6,300 (kaikkiaan 6,862)
  • Timppa

    Jesselle tiedoksi, että käytännössä sen taimikon pitää tosiaan ennen perkausta yleensä olla hoitamaton, jotta Kemeraa saisi. Nimittäin näissä Kemera-ehdoissa on vaatimus poistettavien puiden lukumääristä. Hyvin varhaisperatussa taimikossa ei myöhemmin olekaan enää riittävästi poistettavia yksilöitä, jotta työ olisi tukikelpoista. Olen sen käytännön tasolla selvittänyt.

    Otapa siis Jesse itse asioista selko.

    Timppa

    Kuka jättäisi taimikkonsa perkaamatta, jos ei saisi tukea? Ilmoittautukaa.

    Timppa

    Jossain vaiheessa pää tulee vetävän käteen tukiasioissakin. Sielläkin tuettiin.

    Paljonko kotitaloustuki sitten kansantaloutta hyödyntää? Jos sen perusteella tehdään turhia investointeja, niin ei siitä kansantalous pahemmin hyödy. Meikäläinen on teettänyt muutaman remontin, johon on saatu kotitalousvähennystä. Ne olisi teetetty kuitenkin, joten toimeliaisuus ei lisääntynyt yhtään. Sama se on Kemerankin kanssa.

    Olen kyllä samaa mieltä, että esimerkiksi kotitaloustuesta osa menee usein suoraan hintoihin. Aiemmin vastaava oli se, kun hammashoidosta alkoi saada Kela-korvausta. Ainakin meidän hammaslääkäri nosti heti taksojaan.

    Timppa

    Oppivat siis sen, että aina joku muu tekee. Ja saa jättää lelut huiskin haiskin. Tämän ei kyllä pitäisi olla kasvatuksen päämäärää.

    Varsinaisesta asiasta. Katselin taas kerran sitä, että mihin kaikkeen Kemera-tukea voi saada. On siinä ollut idearikasta porukkaa ideoimassa yhteisten verorahojen käyttöä. Ikävä, ettei näitä tukiviidakoita perata ajoissa. Lopuksi se on kuitenkin edessä ja rajuna ja seuraukset maksavat siinä vaiheessa syyttömät.

    Timppa

    Minulle tämä tukiasia on kyllä edelleen ihmetyksen aihe. Miksi pitää joka paikkaan kinuta tukia. Nehän ovat osaltaan rapauttaneet kilpailukykyä. Itse olin työelämässä rakennusliikkeen palveluksessa. Kaikille rakennusliikkeille kävi aina välillä niin, ettei homma onnistunut toivotulla tavalla. Tappiota tuli hankkeen joltakin osa-alueelta tai sitten koko urakka on tappiollinen. Ei kyllä kukaan rakennusliike hakenut valtiolta avustusta tappioidensa korvaamiseen. Ei olisi tietysti saanutkaan.

    Metsänomistajat sen sijaan voihkivat, että taimikon perkaus maksaa ja täytyy saada avustusta. Tietystihän se maksaa. Eipä rakennusliikekään saanut avustusta esimerkiksi lumitöiden tekemiseen ja ne kyllä joskus maksoivat eivätkä yhtään edistäneet hanketta. Irvokkainta tässä metsänomistajien valittelussa on se, että ne välittömät metsänhoitokulut ovat vain luokkaa 10 % kokonaismyyntitulosta.

    Nykyajan asennetta kuvaa tämän päiväisessä Hesarissa ollut juttu, kun päiväkodin eteinen on hiekan vallassa, koska siivoojat eivät ole käyneet. Jos asiat tehtäisiin oikein ja päiväkotiemot hoitaisivat tehtäviään, hiin he osana kasvatustehtäväänsä huolehtisivat eteisen siivouksesta isompien lasten avustuksella. Oppisivat lapsetkin siisteyttä aikuiselämäänsä varten. Siis monet nykypäivän metsänomistajat toimivat aivan samoin, eli odottavat, että joku muu tekisi kaikki heidän työnsä.

    Timppa

    Enpä tietenkään tiedä mikä on totuus. Kuulemani Gasumin edustaja kertoi myös, että suuret Shellin luokkaa olevat yhtiöt jäivät alussa jälkeen ja markkinoilla on nyt myös lukuisia ”pieniä” yhtiöitä. Tekikö Shell sitten jotain virheitä, joiden seurauksena joutui tekemään alaskirjauksia vai käykö niin kuin Anton ennustaa jää nähtäväksi. Todellisuudessa kehityksellä on monia vaihtoehtoja ja on hyvä, jos voi varautua kaikkiin.

    Timppa

    Olipa kerrankin muka lukea jotain positiivista, nimittäin ”Sammelin” kirjoitus puuntuotannon kannattavuudesta tuolla pohjoisessa.

    Se minua sitten ihmetyttää, että miksi sitä sitten tuetaan enemmän kuin etelässä. Esimerkkinä taimikon hoitotuki vyöhykkeellä 3 vieraalla 194,6 euroa ja omana työnä 130,2, kun vastaavat ovat vyöhykkeellä 1 139/93. Ovatpa ”heinäkengät” lobanneet asiansa hyvin.

    Timppa

    Epäilemättä talot saadaan pysymään pystyssä. Sprinklaus turvaa myös palon varalta.

    Minulle on arvoitus kuitenkin se, miten rakenteisiin päässyt vesi pystytään kuivaamaan niin, ettei synny uusia homepommeja. Ja vesiongelmiahan vuorenvarmasti syntyy. Esimerkkejä:
    Putkivuodot ja sprinklerien laukeamiset vahingossa tai palotapauksessa. Vuokrataloissa harjoitetaan aika yleisesti hampunkasvatusta kasvihuoneoloissa. Välillä saa lukea tapauksista, joissa joku on sammunut kesken suihkun ja tukennut lattiakaivon. Tapaus on huomattu vasta, kun vesi on tulvinut alakertaan.

    Siis veden kanssa on odotettavissa ongelmia, ellei kaikkia riskejä ole analysoitu huolellisesti ja niihin varauduttu. Siihen, että onko näin tehty, en ota kantaa, koska en tunne suunnitelmia. Mahdollisella puukerrostaloasunnon ostajalla on kyllä vaativa selvitystehtävä. Omaa rahaani en normaalitilanteessa sijoittaisi tuollaisen asunnon ostamiseen

    Timppa

    ”Jos Lapissa saa istutusinvestoinnin hinnalla ostaa monta hehtaaria valmista taimikkoa, on järkevämpi ostaa taimikkoa ja käyttää muualla halvempia uudistusmenetelmiä” sanoo Reima Ranta.

    Onkohan tuo aivan niin? Ensinnäkin sen taimikon kasvaminen päätehakkuukypsäksi metsäksi voi viedä kolminkertaisen ajan Etelä-Suomeen verrattuna. Toisekseen siellä Lapissa ovat korjuukustannukset pitkistä etäisyyksistä johtuen selvästi suuremmat, mikä itsestään selvästi pudottaa puukuution hintaa. Toki metsänomistajan omat kulutkin ovat pitkistä matkoista johtuen moninkertaiset. Saattaa jopa johtaa siihen, ettei halvemmista lajikkeista saa käytännössä lainkaan kantorahaa. Siis metsänomistaja saisi odottaa hakkuutuloa vaikka 120-150 vuotta. Melkoinen riskisijoitus. Minkälainen korko RR:n laskelmissa tulee?

    Periaatteessa olisi samantekevää kutsutaanko uudiskustannuksia investoinniksi tai ei, ellei verottaja katsoisi niitä kerralla poistettaviksi. Nythän metsäomistajalla on korotonta lainaa verottajalta, kuten aiemminkin kirjoitin.

    Jos investoin uudistukseen, saan vähentää verotuksessa koko menon. Jos ostan sen taimikon saan vähentää sen arvosta vain 60%. Eiköhän tälläkin ole joku merkitys.

    Timppa

    Kyllä Gasumin kaverin mukaan liuskekaasulla tulee olemaan valtava merkitys. Sitä löytyy myös merien alta.

    Säröyttäminen on pohjavedelle riski tiiviisti asutuilla alueilla, esim Puolassa tai Virossa, Siksi kaasuntuotanto Euroopassa pysynee vähäisenä. USA:ssa on laajoja alueita, jotka ovat käytännössä asumattomia. Sieltä saa kaasua. Muistaakseni käytössä on nyt n. 2000 porauspaikkaa.

    Kaasu pudottaa kivihiilen hintaa ja kivihiili vuorostaan puun hintaa. Tällaiseenkin vaihtoehtoon kannattaa varautua.

Esillä 10 vastausta, 6,291 - 6,300 (kaikkiaan 6,862)