Käyttäjän Timppa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 6,862)
  • Timppa

    Viimeisen 6 vuoden keskitulo oli 261 euroa/ha ja kulu 47 euroa/ha.  Tuloa ja tulo-kulusuhdetta heikentää, että meillä pääosa metsistä on kuivan tai kuivahkon kankaan männiköitä, joiden uudistushakkuumäärät ovat n 100 m3/ha alemmat kuin  kuin kuusikoiden.  Kuluihin  sisältyy myös mm yli 10 km teitä, vakuutusmaksut ja tilitoimisto.

    Timppa

     Ei oikein löydy perusteita, etteikö jk metsä jatkettuna tai jatkuvana tuota tulosta.

    Kyllä löytyy, että tuottaa, mutta huonoa tulosta.  Se ei yllensä taimetu.  Jos taimettuu, niin  lahovikaista kuusta, ei mäntyä tai koivua.   Kasvu on huono.  Puun hinta on huono.

    Sikäli kun muistan, niin näistä on keskusteltu.  Onko jäänyt sinulta Jovain huomaamatta?

    Timppa

    Käännä Jovain luvut toisin päin niin olet lähempänä oikeaa.

    Juuri näin.  Meillä oli 10-vuotiskaudella 2008-17 kuusella tukki% 65,3 ja männyllä 66.5.  Vuosina 2018-23 kuusen tukki% on 61,4 ja männyn 65,5.

    Timppa

    Jos yhtiö hinnoittelee tukin kalliiksi ja kuitupuun halvaksi, ei siinä yritetä mihinkään tilastoihin vaikuttaa, vaan saada kauppoja syntymään ja edullista puuta sellutehtaalle. Sama sahoilla toisin päin.

    Meiltä mäntytukit ovat jo vuosikymmeniä lähteneet  lähes aina eräälle sahalle oli ne myyty konsernille tai sahan omistajalle ja siitä riippumatta millaista hintaa ostaja oli meille maksanut.  Kyllä minä edelleen uskon, että hinnoittelullaan sahat pyrkivät pudottamaan tukin hintaa ja nostamaan kuidun hintaa ja konsernit päinvastoin.

    Timppa

    Kyllä latvusmassasta maksetaan muutakin kuin keräyskustannus, joten se todellakin nostaa leimikon arvoa.   Eri yrityksillä näyttää olevan erilaisia hinnoittelutapoja muutenkin.  Esimerkiksi eräs konserni hinnoittelee tukin  kalliiksi, mutta kuidun taas halvaksi.  Saha taas toisin päin.  Näin  yritetään vaikuttaa tilastohintoihin.  Sama pätee latvusmassaan.  Sahat hinnoittelevat kalliimmaksi kuin konsernit.  Mikä on latvusmassan oikea markkina-arvo, on firman ja energialaitoksen välinen liikesalaisuus.

    Timppa

    että myös jaksollisessakin kasvatusmallissa on tyhjäkäyntiä tuotoksen suhteen siinä ensimmäisinä vuosina kun taimikko on perustettu.

    Eihän siinä mitään tyhjäkäyntiä ole, päinvastoin.   Jos hakataan sama määrä puuta poimimalla tai aukosta, niin molempien paikkojen hakattujen puiden kasvu loppuu.  Aukkoon alkaa nousta istutuksen jälkeen uusista jalostetuista taimista nopeasti uusi metsä.  Poimintahakatussa metsässä ei tapahdu mitään.  Kävin syksyllä katsomassa miten surkea uusien taimien tilanne oli 8 vuotta aiemmin tehdyn poimintahakkuun  jälkeen verrattuna tavanomaisiin aukkoihin.

    Pitää koko ajan tarkastella tilan kokonaisuutta.

    Timppa

    Tuollaisesta risusavotasta tulee lisäksi hyvä mieli.  Tehdään ilmastoteko, kun risut käytetään energiaksi.  Eivät jää luontoon lahoamaan ja tuottamaan hiilidioksidia.

    Timppa

    Kuten olen usein kirjoittanut, niin  puun käytön väheneminen tietää työpaikkojen vähenemistä.  Työpaikkojen väheneminen tietää taas maaseudun autioitumista ja silloin Itä-Suomi on erityisen suuressa vaarassa.

    Timppa

    <p>En ollut uskoa miten huonoa kantohintaa myhistys ilkisi tarjota suht. hyvästä leimikosta. Oli kuulemma tullut viime vuonna takkiin ostoissa joten ilmeisesti koettivat korjata virhettä tämän vuoden aikana.

    En ole koskaan ymmärtänyt, miten myhistykset voivat toimia puukaupassa laillisesti ja liiketaloudellisesti järkevästi.  Ne tekevät myyntisitoumuksia kiinteään hintaan puusta, jota ne eivät omista.  Hintojen noustessa käy noin.

    Saa nähdä miten tuolle Puukin kuvaamalle myhistykselle käy.  Ilmeisestikin on piilottanut tappioitaan ja siirtänyt ne tälle vuodelle, muttei sitä voi jatkuvasti siirtää.   Joko tulee noutaja tai on sitten huiputettava puunmyyjiä.

    Timppa

    Jos haluaa jalostettua mäntyä tai koivua, aina voi kokeilla kylvöä. Riskinsä ovat siinäkin olemassa, mutta särkymävaraa on enemmän jos onnistuu saamaan tiheän taimikon.

    Männiköllä on riskinä itäneen sirkkataimen kuoleminen kevään tai alkukesän helteissä.  Muutama  sellainen vuosi on ollut, että äestyksen yhteydessä kylvetyille taimille on käynyt näin.  Nykyään, kun kylvetään, se tehdään käsin.  Kylväjä polkee siemen kevyesti maahan, jolloin itäminen on selvästi varmempaa.

    Jos ei pelätä hirviä, mäntykin istutetaan.

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 6,862)