Käyttäjän Timppa kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 6,888)
  • Timppa

    Voisitte laittaa vielä huviksenne keskimääräisen vuosituottavuuden kuutioina ja euroina.

    En  noita tietoja pysty keräämään.  Vuodesta 1967 nykypäivään metsän puumäärä on lisääntynyt 85 m3/ha:sta  vuoden 2024 150 m3/ha:iin vaikka koko ajan ollaan lisätty hakkuita.  Kasvu on lisääntynyt  vuoden 1967 tasolta 3,2 m3/ha/v vuoden 2024 tasolle 5,5 m3/ha/v.  Meillä valtaosa metsistä on kuivahkoja tai kuivia kankaita ja kaikki erittäin kivisiä.  Lehtomaisissa kuusikoissa luvut olisivat aivan toisenlaisia.

    Timppa

    Itse en haapojen alle kuusikkoa kasvattaisi. Haavan jäykät oksat varmistaa kuusien vaurioitumisen kaadettaessa.

    Ei siellä mikään muu kasva.  Jättääkö kuusikon vai ei, niin sitä voi harkita.

    Haavikon kasvattamisessa on riskinä se, että joku huomaa sen ja silloin saattaa saada suojelijat kimppuun.  Meillä on asennoiduttu, että haapametsä on osa monimuotoisuutta.

    Timppa

    Haavan juuret ovat tosi laajalla.  Meillä myrsky kaatoi suuren haavan kymmeniä vuosia sitten eräällä vähäpuisella hakamaalla.  Ainakin  20 metrin säteellä alkoi kasvaa haapoja.  Aluetta on harvennettu jo muutama kerta.  Minun neuvo on, että kannattaa harventaa rajummin kuin koivikkoa.  Alle saattaa kasvaa kuusikko, jonka hyödyntäminen saattaa olla mahdollista, kun haavoista aika jättää.

    Ainakaan meillä päin ei haapatukki kelvannut vaikka olisi ollut pinossa tien varrella.  Yksi mahdollinen käyttäjä sanoi, että on liian nopeasti kasvanutta.

    Vähäiset määrät haapaa saattavat mennä koivukuidun seassa, mutta taitaa yleisin käyttöpaikka olla voimalaitos.

    Nyt tuo alue on maisemametsänä.  Hyödynnetty sitä jossain määrin säästöpuumäärälaskennassa,

    Timppa

    Kuule Perko kyllä meidän metsissä puut kasvavat aukon vieressä ja näiden puustoisten hehtaarien kasvu on suurempaa kuin sinun harvojen hatelikkojen, joita tuuli kaataa ja aurinko polttaa.

    Timppa

    Mutta kun ei tule Norokorvenkaan opeilla, koska taimet puuttuvat.

    Timppa

    Totta kai jk-metsät ovat huonoja.  Eihän  ne jk-metsiä muuten olisikaan.  Et Jovain ottanut kantaa kirjotukseeni Norokorven suunnittelemasta jk-hakkuusta.  Siis voi kirjoittaa mitä vaan, mutta todellisuus on toinen.

    Noissa minun  näkemissäni entisissä harsintametsissä kasvu oli luokkaa 3 m3/ha/v.  Parempaan ei pysty.  Jos tuohon tyytyy, niin silloin voi tuollaista ”metsätaloutta” harrastaa, kun ei laske tuottoa.

    Timppa

    Lue edes se Yrjö Norokorven MT:ssa oleva kuvaus jatkuvasta kasvatuksesta.

    Minä kävin syksyllä katsomassa Norokorven esittelemää ja hänen  suunnittelemaa 8 vuotta aiemmin toteutettua jk-hakkuuta.   Olen tästä kertonut monta kertaa.  Yleensä ei ollut enempää uusia kuin vanhojakaan taimia.  Eräässä pikkuaukossa oli 2-senttisiä koivuntaimia.  Jokainen tietää, ettei niistä kasva koskaan kunnon puita.  Viime kesänä joku koivu oli levittänyt siementä läjäpäin ja olivathan sateesta itäneet.

    Norokorpi osaa kyllä selittää varmaan hyvin, mutta kyllä pitää olla taikalasit, jos näkee taimia siellä, missä niitä ei ole.

    Olen monta kertaa kirjoittanut, että tuossakin olisi monimetrinen taimikko, jos olisi sama puumäärä hakattu aukoksi ja uudistettu.

    Olen kulkenut metsissä reilut 80 vuotta ja vielä ei tullut vastaan kuviota, josta voisi sanoa, että jatkuva kasvatus onnistuu.  Olen ainakin viimeiset 40 vuotta erityisesti tarkkaillut metsiä sillä silmällä, että löytyykö.

    Aika tyypillinen tilanne vanhoissa metsissämme on se, että pystyssä n 200 100-vuotiasta kuusta ja/tai mäntyä.  Sitten pystyssä on n 80 n 70-80-vuotiasta kuusta ja paikoitellen kuusentaimia ja siellä täällä kuitukokoisia hieskoivuja,  En minä saa kyllä noista aineksista metsää syntymään.  Joku uskovainen saattaa onnistua.  Minä en, yritä.

     

    Timppa

    Et taida Jovain  tietää, että jokainen puu alkaa kasvaa siemenestä.  Jos hakkaan puun, eikä sen jälkeen ala kasvaa uutta, niin alkaa tuottamaton aika.

    Olen käynyt katsomassa erilaisia jatkuvan kasvatuksen metsiä.  Niissä olen nähnyt juuri sen tuottamattomuuden.  Jos poiminnan sijaan sama puumäärä hakattaisiin aukoksi ja siihen istutettaisiin taimet, niin nähtäisiin konkreettisesti ero kuinka taimikko kehittyy voimalla aukossa ja toisaalta suuria taimettumattomia aloja tai kitukasvuisia taimia siellä poimintametsässä.

    Mutta eiväthän oikeat uskovat voi tuollaista tunnustaa.

    Timppa

    Sari Multalan sanoma, ettei hallitus puutu puukauppaan puri.  Metsäteollisuus vahvassa nousussa ja Valmet siinä imussa.

    Timppa

    ”Se että mennään sellaiseen puukauppa tapaan jossa myyjälle poistuu valvontavastuu ja kaikki menee ostajan vastuulle niin näkyy kyllä hinnassa.”

    Siis mihin suuntaan?  Ainakin meikäläisen havaintojen mukaan näin saadaan paras tulos.  Etenkin sahat käyttävät tätä kokorunkohinnoittelua kilpailutekijänä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 6,888)