Käyttäjän Tiku kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)
  • Tiku

    Toinen viesti vielä perään, eli pari kysymystä viisaammille. Paikallisten puunostajien mukaan näillä korkeuksilla ei ole ostettu enää 15 vuoteen koivutukkia, sillä laatu ei kuulemma riitä. Tiedä sitten, pitääkö paikkaansa. Mutta tämä on ollut mielessä kun olen pohtinut useammankin kerran, ottaako harvennuksessa selkeitä ylispuita vai jättääkö ne, jos siis on selkeä valintamahdollisuus. Nyt siis puhutaan vain koivuista. Mhy:n vinkki oli ottaa nämä pois, mikä kyllä muuttaa metsää heti nuoremman ja kevyemmän näköiseksi. Järeiden koivujen kaatamisen jälkeen tulee vain aina mietittyä, olisiko pitänytkin jättää pystyyn ja ottaa sen sijaan ympäriltä selvästi nuorempia?

    Toinen kysymys koskee kuusen kykyä toipua tilanteesta, jossa viereinen valtapuu koivu on varjostanut ja kiduttanut kuusen latvan aivan onnettoman näköiseksi. Jos päätän ottaa valtapuun pois, toipuuko kuusi, kun latva on kuitenkin ehjä, vain kituneen näköinen?

    Tiku

    Nyt on jo päästä urakassa vauhtiin, joten kerronpa hieman väliaikatietoja. Kertauksena siis, että tein umpeen kasvaneella ensiharvennuskuviolla ensin reippaanpuoleisen ennakkoraivauksen loka-marraskuussa, minkä jälkeen aloitin ensiharvennuksen omana työnä.

    Aloitin moottorisahahommat todella hyvän sään aikaan, jolloin lunta oli Kainuun korvessa vain väriksi. Täällä annetun hyvän neuvon mukaisesti tein aluksi ajouria noin hehtaarin alalle, mikä oli viisasta, sillä tällä hetkellä lunta on tasan puoli metriä, eikä uusien urien tekeminen enää onnistu. Olen ajellut lumisateiden jälkeen ajourat läpi, minkä vuoksi kuviolla kiertelee nyt varsin mukava ja hyväkulkuinen reitistö.

    Olen ajanut kokemuksen keräämiseksi (sekä tyhjien ajojen minimoimiseksi) puut pois laitimmaisilta ajourilta mönkijällä ja reellä, mikä yhdistelmä toimii sillä varauksella, että veturin ja vaunun raideleveyksien olisi hyvä olla samat. Rinteessä – ja miksi ei muuallakin – sijaitsevien ajourien haaste on, että täydessä kuormassa oleva reki, joka ei istu tiukasti ajourissa, poikkeaa mielellään kovalta ajouralta pehmeään hankeen.

    Mutta summa summarum: ensiharvennus on toimistotöihin tottuneelle erinomaista vaihtelua. Fyysistä rasitusta tulee tarpeeksi, ja jälkeäkin syntyy. Oivallista sapattivuoden toimintaa. =)

    Tiku

    Niin teen parhaillaan sitä ennakkoraivausta, jolle on todella tarvetta. Se vain tulee mieleen, että meneekö työ hukkaan, jos hakkuita viivästyttää vielä pari vuotta? Metsänpohjahan pusikoituu todella nopeasti kun on tuoreita kantoja täynnä.

    Tiku

    Hyviä pointteja noista ajourista. Vaikka ala on iso, aloitan ensiharvennuksen joka tapauksessa käsityönä. Olen vähän sitä koulukuntaa, että metsänomistajan pitää vähän itsekin tietää, miten työ tapahtuu eikä vain tyytyä soittamaan konemiehille ja maksamaan laskut. Kun en laske työlleni hintaa, saan hyvästä harrastuksesta paitsi hyvää liikuntaa, myös mukavan korvauksen jo yhdestäkin myydystä kuormasta. Toki runsas lumentulo muuttaa tilanteen kokonaan, mutta tämä on kuitenkin suunnitelma. Mitähän ajokoneen/traktorimiehen veloitus on vaikka hehtaarilta jos sellaista apua tarvitsisi? Onhan se totta, että ajamiseen menee tolkuttomasti aikaa pienillä kuormilla.

    Tiku

    Latvuksetpa hyvinkin… =) Työ tekijäänsä neuvoo, joten eiköhän näillä vinkeillä pääse alkuun. Yritän muistaa raportoida, kuinka homman kanssa aikanaan käy.

    Tiku

    Ala on iso käsipelissä tehtäväksi, se on selvä. Siksi arvioinkin jo edellisessä viestissäni, että en ennätät tehdä kaikkea, vaan alustavasti lupailin ostajalle sellaista runsasta sataa mottia. Sen verran nyt jaksaa siirrellä puita kun tekee rauhalliseen tahtiin. Tuntipalkkaa ei ole tarkoituskaan laskea, vaan kysymys on sapattivuoden harrastuksesta.

    Ammatti Raivoojalta tuli hyvä vinkki ajouran tekemisestä. Onko ajatus siis sellainen, että aluksi kaadetaan vain ajouralta puuta ja uritetaan näin joku tietty ala kokonaan, ja sitten puuta nurin ja pinoon uran varrelle ja lopuksi pelkkää ajoa?

    Kiinnostaa vielä kysyä vinkkiä siihen sekametsän sopivaan harvuuteen tässä kasvuvaiheessa, kun ylitiheys kuulostaa olevan vaarana useammankin mielestä. Mhy:n vinkki oli, että latvat eivät saa jäädä koskemaan toisiinsa.

    Tiku

    Kiitoksia asiallisista mielipiteistänne. =) Pähkäilijän kysymys kaupan suuruudesta on tällä haavaa vielä mietinnässä. Kymmenisen hehtaaria olisi tuota ensiharvennusalaa, mutta en ennätä tehdä sitä kokonaan. Alustavasti olen miettinyt, että jos sen runsaat sata mottia saisi, niin tulisi sopivasti pariin autokuormaan kuljetettavaa. Sitten jos myös kevättalvi on vähäluminen, ennättää tehdä enemmän.

    Miten yleensä olette tehneet kaupat ostajan kanssa, kun ei ole tietoa, paljonko puuta tulee? Kumman kanssa ostaja tulee helpommin toimeen: sen, että puuta tulee luvattua vähemmän vai enemmän?

    Metsät ovat Kainuussa, ja huomaan sen vaikuttavan hintoihin kielteisesti. Kun keskihinta koivukuidulle näyttää olleen lokakuussa hieman yli 30 euroa, paikalliset lupaavat 27-28 euroa. Tai sitten vain ensikertalaista viedään… =)

    Tiku

    Laskeskelin itse, että 500 euroa on tuosta liikaa. Jos vaikka kulmavaihde menisikin takuuseen normihuollon jälkeen hintaa alkaa olla aika paljon. Taidan päätyä uuteen 460:een.

    Tiku

    Olen niin uusi metsänomistaja, että en ole vielä oikein perillä noista vähennyksistä. Alvin ymmärrän kyllä, mutta montako vuotta noita muita vähennyksiä saa?

    Tämä 500 euron saha, on alvillinen, eli se maksaisi minulle 400 miinus mahdolliset vähennykset. Siksi se minusta tuntuu erittäin houkuttelevalta, koska on käytetty vain vuoden ajan vaikkakin ammattilaisella. Kestihän saha Koneviestin testissäkin erinomaisesti vuoden ajan.

    Hoidettavana on muutamia kymmeniä hehtaareja taimikkoa eli joitakin kymmeniä tankillisia vuodessa. Siksi en viitsisi maksaa uuden hintaa, mutta en toisaalta ostaa edullisempia ja alitehoisempia mallejakaan työskentelymukavuuden vuoksi.

    Onko muita ajatuksia, onko vuoden käytetty 490 järkevä ostos?

    Tiku

    Itsekin mietin samaa, että 460 vai 490 stihli?

    Nyt olisi tutulla myynnissä vuoden 2012 malli tuosta 490:stä 500 eurolla. Luuletteko, että saha on jo lopussa vuoden ammattikäytön jälkeen? Kulmavaihde ääntää hieman, mutta terä ei jumi.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)