Käyttäjän TarjaO kirjoittamat vastaukset
-
Olittekin näköjään jo löytäneet tuon Google+ ryhmän Metsä.Tervetuloa vaan! Tällä hetkellä siellä on enemmän tavallisia luonnossa kulkijoita kuin metsänomistajia tai alan ammattilaisia ja siksi keskustelu pyörii aika paljon kauniiden kuvien ympärillä. Tekisi kyllä hyvää tuoda normaalia talousmetsäasiaakin sinne.
Tervetuloa siis: http://bit.ly/19zRJK7
Laitoin Metsä-ryhmään diasetin metsälain muutoksen vaikutuksista uudistuviin metsänhoitosuosituksiin. Sen äärellä voisi olla hyvä aloittaa keskustelu talousmetsien hoidosta.
Suomeksi HENVI-seminaarista kootut suositukset löytyvät täältä: http://bit.ly/11EBNwE
Ja seminaarin esitykset täältä: http://bit.ly/13R6UaT
”Seminaarissa HENVI-forest -tutkimusohjelman tutkijat arvioivat Tapion metsänhoitosuosituksia valmistelevan työryhmän esityksiä uusiksi metsänhoitosuosituksiksi ja jokainen puhuja kertoo, kuinka oman uusimman tutkimuksensa mukaan suosituksia tulisi suunnata, jotta se olisi ilmaston kannalta parasta.”Ilmastoystävällisen metsänhoidon suositukset:
Suosi sekametsiä ja pitkää kiertoaikaa
Vältä turhia kunnostusojituksia suometsissä
Hoida uudistaminen ja taimikonhoito viivytyksittä, jotta metsä palautuu päätehakkuun jälkeen nopeasti hiilinieluksi
Jätä säästöpuita ja anna kuolleen puuston hiilivaraston kasvaa
Pyri määrittelemään metsänhoitotoimenpiteet kasvupaikkakohtaisesti, sillä ilmastohyöty riippuu suuresti kasvupaikan ominaisuuksista.
Käytä puuta tuotteisiin, joissa se voi korvata esimerkiksi muovia, betonia ja muita vastaavia aineita.
Täsmällisesti ottaen kysymys oli:
Tehometsänhoito yksipuolistaa metsiemme eliölajistoa. Tämä on myös maailmanlaajuinen ongelma. Millaisin toimin metsien biologista monimuotoisuutta voidaan turvata ja metsiä käyttää kestävän
kehityksen mukaisesti?Minnesotassa hirvikanta on äkillisesti romahtanut niin, että metsästäminen on jouduttu kokonaan kieltämään.
”Based on the aerial survey conducted in January, the new population estimate is 2,760 animals, down from 4,230 in 2012. The population estimate was as high as 8,840 as recently as 2006. At the current rate of decline, it could be gone from the state in 20 years, wildlife officials say.”
Eli viime vuonna hirviä oli 4230, mutta nyt enää 2760. Syytä tutkitaan. Epäilevät loisia tai lämpenevää ilmastoa tai niiden yhdistelmää. Kun kesällä on liian kuuma, hirvet eivät jaksa syödä riittävästi talven varalle.
Juttu löytyy täältä: http://www.startribune.com/local/190017351.html
Kiitos mehänpojalle kirjoituksista. Käykääpä lukemassa Otakantaa.fi:stä http://bit.ly/YDus4G
Koostan kerran viikossa yhteenvedon strategiaa valmisteleville. Näyttää siltä, että tällä viikolla hirviasiat tulevat hyvin esiin.
Pääsin järjestäjän roolissa tuonne saliin kuuntelemaan. Aiheena oli liiketaloudellinen metsänomistaminen – puuta ja muuta. Alustuksessa ja paneelikeskustelussa kaikki muut 10 puhuivat vain puusta. Minusta näytti, että Sulkava heitti tuon laskelmansa lennosta, kun tuskastui siihen, ettei metsän muista arvoista puhuttu mitään.
Energiapuun korjuu- ja kasvatussuosituksissa esitellään laatumännyn kasvatusta energiapuun avulla.
ENERGIAPUUN KASVATUS MÄNNIKÖISSÄ
Yhdistetyn aines- ja energiapuun kasvatuksen tavoitteena on tuottaa korkealaatuisen tukkipuun ohella aiempaa enemmän myös energiapuuta. Männiköissä puuston laatuun vaikuttaa merkittävästi oksikkuus. Tähän voidaan vaikuttaa taimikoiden riittävällä tiheydellä, jolloin varjostus ja kilpailu kasvuresursseista vähentävät oksikkuutta.
Yhdistetyssä kasvatuksessa metsikköä kasvatetaan nuoruusvaiheessa tiheämpänä kuin perinteisissä kasvatusmalleissa on suositeltu. Yhdistetty aines- ja energiapuun kasvatus pidentää yleensä kiertoaikaa 5–10 vuodella verrattuna pelkän ainespuun kasvatusketjuun, kun uudistamiskriteerinä pidetään samaa keskiläpimittaa.Sivu 10: http://www.tapio.fi/files/tapio/Aineistopankki/Energiapuusuositukset_verkkoon.pdf
Tapion julkaisussa 3-4/1911 kerrottiin puunkaatokoneesta, joka sahaa puun ”vähemmässä kuin 8 minuutissa”.
Katso kuva: http://goo.gl/PvWHeKuva esittää helposti siirrettävää puunkaatokonetta, jonka on konstruerannut amerikalaisen Multnomah Iron Works-nimisen rautatehtaan presidentti Edwin E. Thomas. Koneen käyttövoimana on höyry. Sahanterä on välittömästi kiinnitetty sylinterin mäntään; sylinteri taasen on kääntyvällä navalla yhdistetty rautaputkesta tehtyyn kolmionmuotoiseen kehykseen, joka helposti voidaan lujasti kiinnittää puun runkoon heti sahanterän alapuolelle. Kehyksen ulommaista päätä kannattaa rautaputkinen jalka, ja kun kehystä ruuvilaitteen avulla käy kohottaminen ja laskeminen niin saadaan kanto niin pitkäksi kuin kulloinkin halutaan, ei kuitenkaan 6 tuumaa vähäisemmäksi paitsi jos maata kannon ympärillä jonkinverran raivataan. Sahaa syötetään vähitellen kahden voimapyörän kautta kulkevan köyden avulla, johon on kiinnitetty paino. Sahanterän asentoa voidaan muuttaa ja syöttäminen saattaa tapahtua kummalta puolen puuta tahansa. Kuuden hevosvoiman höyrypannu, jota käy kuljettaminen reellä, antaa koneelle tarpeellisen käyttövoiman….
Kaksi miestä ehtii vähemmässä kuin viidessä minuutissa irroittaa koneen puusta, siirtää sen 100 jalkaa ja asettaa kuntoon toiseen puuhun. Senjälkeen kun kone on kiinnitetty puuhun, tarvitaan varsinaista sahausta hoitamaan ainoastaan yksi mies. 4 jalan vahvuisen kuusen sahaa kone poikki vähemmässä kuin 8 minuutissa. Lyhemmässä kuin 2 minuutin ajassa voidaan kone muuttaa katkomaan jo kaadettua runkoa. Tätä tarkoitusta varten on mukana kehys kohtisuoraa sahaamista varten, johon kone helposti voidaan kiinnittää, sitten kun se on irroitettu entisestä vaakasuoraan sahaamiseen käytettävästä kehyksestä…
Tätä nerokkaasti rakennettua konetta voi miltei kaikkialla käyttää käsin sahaamisen asemesta. Käyttövoimaksi soveltuu paitsi höyry myöskin puristettu ilma.Otakantaa.fi on tosiaan ministeriöiden omaksuma alusta ja hyvä niin. Hienointa tässä hankkeessa on minun mielestäni se, että sitä tekevät yhdessä kolme ministeriötä: MMM, TEM ja YM: Taitaa olla ensimmäinen kerta. Kannattaa siis tulla sanomaan omat mielipiteet.
Otakantaa.fi:ssä haetaan näkemyksiä erityisesti kuluttajien näkökulmasta. Biotalous, siis suomalaisten uusiutuvien luonnonvarojen käyttö, ei lisäänny, jos ihmiset eivät sitä halua ostaa. Mikä saisi haluamaan? Käykääpä kertomassa.
Kohta tullaan strategian valmistelussa lähemmäs käytännön tasoa, kun päästään valitsemaan kehittämisen kärkiä ja toimenpideohjelmaa. Niihin voi sanoa sanansa työpajojen verkkokeskusteluissa biotalous.fi-sivustolla.
Kirjoitin Risto Linturin kanssa sivuille 3D-tulostuksesta. Mitä veikkaatte, yleistyvätkö kotien tavaratulostimet samalla tavalla kuin aiemmin paperitulostimet? http://www.biotalous.fi/tulevaisuustarina-pikavalmistus-muutti-luonnonvarojen-kayttoa/