Käyttäjän Svedu Petteri kirjoittamat vastaukset
-
Itse liikun harrastusten kautta muiden metsissä (ei metsästystä). Eniten surettaa liian isoilla koneilla tehdyt harvennnukset pehmeään aikaan. Syvät urat ja nilottuja puita. Joskus näkee todella harvaksi tehtyjä alueita. Miten mahtaa pysyä loput pystyssä? Myös kuutioiden tavoittelua näkee joskus. Kaikki isoimmat ja parhaimmat näköiset ovat poistettu kasasta päätellen. Jäljelle jää lipputangot, jotka voivat juuri ja juuri tuulessa pystyssä pysyä. Ikinä ei tule kunnon tukkimetsää, jos isoimmat poistetaan.
Huonosta metsästä ei välttämättä harventamalla saa hyvää. Vähän sama kuin itse kerättyjen oksaisten tukkien laatu ei paranne sahatessa. Koneyrittäjän korvaus ja kuskin palkka pitäisi olla enemmän sidoksissa tehtyyn työmäärään ja onnistumiseen. Hankala mitata ja kukaan ei halua maksaa mitään.
Svedu Petteri 25.4.2015, 08:06Mututuntumaa ja Mhy-henkilön kertomaa on se, että jos tyvitervaksen vaivaamaa männikköä lannoittaa, niin se vain kiihdyttää tyvitervaksen etenemistä. Homma voisi olla silloin OK, jos on tarkoitus ottaa muutaman viimevuoden loppukiri ennen päätehakkuuta.
Tyvitervas männyllä on Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa oikeasti todellinen vaiva. Usein on vaikea uudistaa järkevästi, koska koivu ei menesty maaperän takia ja tarttuu myös siihen.
http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lahontorjunta/manty-tyvitervas.htm
Svedu Petteri 23.4.2015, 17:11Hyvä keino on myydä puut sellaiselle, joka aidosti haluaa tukkia ja pikkutukkia.
Jos myyt puut sellufirmalle, joka on kiinnostunut nimenomaan kuitupuusta, niin tuskin tiukalle kilpailutetut konemiehet alkaa arpomaan kovin pitkään mitä siitä puusta tulisi ja lisäksi kun on annettu ohjeistus mitä pitäisi kasaan tulla.
Svedu Petteri 29.12.2014, 18:03Jos osoite ei toimi, niin video löytyy youtuben hakukentän haulla ”v=MVs-Vb8NtTw” ilman välilyöntejä.
Eipä ole kovin kannattavan oloista puuhaa. Kokonaisuutena olisi voinut tulla edullisemmaksi, kun olisi metsuri raivaussahan kanssa kaatanut kuuset nurin ja samalla harventanut maahan kaataen varsinaista puustoa hieman. Koneen kanssa uudestaan 5-10 vuoden päästä. Jokaisen metsäomistajan pitäisi tehdä itse harvennusta moottorisahan kanssa tuossa pöheikössä. Sitten ymmärtäisi tilanteen.
Svedu Petteri 26.12.2014, 21:26Riippuu varmasti taimieristä, millaista sattuu tulemaan. Itselle on tullut samalta toimittajalta Pieksämäeltä todella surkeita omenapuukuusentaimia. Kova homma oli valikoida kaikki ennen istutusta. Pienen palautteen jälkeen seuraava keväänä tuli priimaa.
Joltakin pieneltä taimitarhalta voisi tulla laadukkaita taimia? Itselle tuli keväällä pieneltä yksityiseltä taimitarhalta todella hyviä koivuja. Sinun pitäisi myös tietää mitä halut? Monikovuotisia ne kuusentaimet pitäisi olla?
Tilaa reilu määrä. Jos laatikossa on 90 kpl, niin istutat niistä 70 parasta. Jos itse istutat ja ala on kohtuu pieni, eikä ole kiirus, niin voit jo istutusvaiheessa valikoida taimet sopivasti huomioiden kasvupaikka. Joka toinen hyvä taimi ja joka toinen huono. Ensiharvennuksessa lähtee huonot pois (jopa raivaussahalla). Ero korostuu, jos laitat hyvät taimet hyville paikoille ja huonot taimet notkanteisiin ja kivien taakse. Viiden vuoden päästä tilanne on jo selvä, mitä tuleman pitää. Kaikista taimista ei voi tulla puuta päätehakkuuseen. Ei ole tarvetta pyrkiä täydellisyyteen.
Svedu Petteri 26.12.2014, 21:16Netin kautta tulee postikuluja, mutta toisaalta saa tavaran jopa kotiin saakka, jos liike olisi muutaman kymmenen kilometrin päässä. Huono on tietysti vertailla, jos ei ole ihan varma mitä tarvitsee.
Itse olen kyllä törmännyt esim. pienissä sähkötyökaluissa suomalaisiin nettikauppohin, joissa hinnat ovat ihan samaa tasoa kuin paikallisessa rautakaupassa. Heillä on varmaan ajatuksena, että tyhmät ostaa aina hinnalla millä hyvänsä, koska netin kautta tilaten kaikki on aina oletuksena halvempaa.
Avoin ennakkoluuloton vertailu kannattaa. Esim. paikasta http://www.taloon.com saa hyvät pohjahinnat ja budjetin rakennustarvikkeille. Sen perusteella voi sitten vertailla tarpeen mukaan ja ostaa sopivasta paikasta. Nykyaikana on kyllä totta, että rautakaupasta ei kannata ostaa rautaa eikä lautaa. Eikä niitä aina sieltä saakkaan.
Sahoihin saattaa löytyä sopivia varaosanmyyjiä ulkomaisilta nettisivuilta. Pitää vain tietää mitä hakee. Palautukset ja takuu on sitten oma murhe.
Svedu Petteri 23.12.2014, 16:35Kovin ovat lyhyen näköisiä metrin mittaisiksi. Sanoisin että leikkimistä. Voihan sitä noinkin tehdä, jos koneiden käyttö ei maksa mitään ja löytyy helppo tapa halkoa pölkyt. Yleisesti ottaen helpompaa ajaa puut puutavara-autolla tekopaikalle je tehdä ne kerralla valmiiksi polttopuiksi.
Svedu Petteri 29.11.2014, 18:05Saattaapi olla mukana jonkinlaisia ammattihuseerajia, jotka tekevät kauppaa ilman mitään kirjanpitoa.
Itse olen katsonut joskus työkalujen hintoja nettikaupoista. Ovat usein samanhintaisia Suomalaisissa nettikaupoissa, kuin paikallisessa rautakaupassa. Kaiken lisäksi jos on hyvät puhelahjat, niin voi saada alennuksen ja säästää ainakin postikulut, kun ostaa paikallisesta.
Vertailu kannattaa aina. Jos on myynnissä Internetissä, niin ei se välttämättä ole halpa.
Svedu Petteri 29.11.2014, 18:04Saattaapi olla mukana jonkinlaisia ammattihuseerajia, jotka tekevät kauppaa ilman mitään kirjanpitoa.
Itse olen katsonut joskus työkalujen hintoja nettikaupoista. Ovat usein samanhintaisia Suomalaisissa nettikaupoissa, kuin paikallisessa rautakaupassa. Kaiken lisäksi jos on hyvät puhelahjat, niin voi saada alennuksen ja säästää ainakin postikulut, kun ostaa paikallisesta.
Vertailu kannattaa aina. Jos on myynnissä Internetissä, niin ei se välttämättä ole halpa.
Svedu Petteri 27.9.2014, 21:03Mihinkäs tämä muuttuisi. Haavat kasvaa Harjavallassa ja kuuset Keski-Suomessa. Eläimet syövät taimia niin kuin ennenkin. Konemiehet tuskailevat raivaussahan käytön vähyyttä aikanaan. Aina välillä kinastellaan sahamerkeistä. Lukioiden kuvaosio on aika suosittu ja kuvia ilmestyy paljon.