Käyttäjän Svedu Petteri kirjoittamat vastaukset
-
Riippuu varmasti taimieristä, millaista sattuu tulemaan. Itselle on tullut samalta toimittajalta Pieksämäeltä todella surkeita omenapuukuusentaimia. Kova homma oli valikoida kaikki ennen istutusta. Pienen palautteen jälkeen seuraava keväänä tuli priimaa.
Joltakin pieneltä taimitarhalta voisi tulla laadukkaita taimia? Itselle tuli keväällä pieneltä yksityiseltä taimitarhalta todella hyviä koivuja. Sinun pitäisi myös tietää mitä halut? Monikovuotisia ne kuusentaimet pitäisi olla?
Tilaa reilu määrä. Jos laatikossa on 90 kpl, niin istutat niistä 70 parasta. Jos itse istutat ja ala on kohtuu pieni, eikä ole kiirus, niin voit jo istutusvaiheessa valikoida taimet sopivasti huomioiden kasvupaikka. Joka toinen hyvä taimi ja joka toinen huono. Ensiharvennuksessa lähtee huonot pois (jopa raivaussahalla). Ero korostuu, jos laitat hyvät taimet hyville paikoille ja huonot taimet notkanteisiin ja kivien taakse. Viiden vuoden päästä tilanne on jo selvä, mitä tuleman pitää. Kaikista taimista ei voi tulla puuta päätehakkuuseen. Ei ole tarvetta pyrkiä täydellisyyteen.
Svedu Petteri 26.12.2014, 21:16Netin kautta tulee postikuluja, mutta toisaalta saa tavaran jopa kotiin saakka, jos liike olisi muutaman kymmenen kilometrin päässä. Huono on tietysti vertailla, jos ei ole ihan varma mitä tarvitsee.
Itse olen kyllä törmännyt esim. pienissä sähkötyökaluissa suomalaisiin nettikauppohin, joissa hinnat ovat ihan samaa tasoa kuin paikallisessa rautakaupassa. Heillä on varmaan ajatuksena, että tyhmät ostaa aina hinnalla millä hyvänsä, koska netin kautta tilaten kaikki on aina oletuksena halvempaa.
Avoin ennakkoluuloton vertailu kannattaa. Esim. paikasta http://www.taloon.com saa hyvät pohjahinnat ja budjetin rakennustarvikkeille. Sen perusteella voi sitten vertailla tarpeen mukaan ja ostaa sopivasta paikasta. Nykyaikana on kyllä totta, että rautakaupasta ei kannata ostaa rautaa eikä lautaa. Eikä niitä aina sieltä saakkaan.
Sahoihin saattaa löytyä sopivia varaosanmyyjiä ulkomaisilta nettisivuilta. Pitää vain tietää mitä hakee. Palautukset ja takuu on sitten oma murhe.
Svedu Petteri 23.12.2014, 16:35Kovin ovat lyhyen näköisiä metrin mittaisiksi. Sanoisin että leikkimistä. Voihan sitä noinkin tehdä, jos koneiden käyttö ei maksa mitään ja löytyy helppo tapa halkoa pölkyt. Yleisesti ottaen helpompaa ajaa puut puutavara-autolla tekopaikalle je tehdä ne kerralla valmiiksi polttopuiksi.
Svedu Petteri 29.11.2014, 18:05Saattaapi olla mukana jonkinlaisia ammattihuseerajia, jotka tekevät kauppaa ilman mitään kirjanpitoa.
Itse olen katsonut joskus työkalujen hintoja nettikaupoista. Ovat usein samanhintaisia Suomalaisissa nettikaupoissa, kuin paikallisessa rautakaupassa. Kaiken lisäksi jos on hyvät puhelahjat, niin voi saada alennuksen ja säästää ainakin postikulut, kun ostaa paikallisesta.
Vertailu kannattaa aina. Jos on myynnissä Internetissä, niin ei se välttämättä ole halpa.
Svedu Petteri 29.11.2014, 18:04Saattaapi olla mukana jonkinlaisia ammattihuseerajia, jotka tekevät kauppaa ilman mitään kirjanpitoa.
Itse olen katsonut joskus työkalujen hintoja nettikaupoista. Ovat usein samanhintaisia Suomalaisissa nettikaupoissa, kuin paikallisessa rautakaupassa. Kaiken lisäksi jos on hyvät puhelahjat, niin voi saada alennuksen ja säästää ainakin postikulut, kun ostaa paikallisesta.
Vertailu kannattaa aina. Jos on myynnissä Internetissä, niin ei se välttämättä ole halpa.
Svedu Petteri 27.9.2014, 21:03Mihinkäs tämä muuttuisi. Haavat kasvaa Harjavallassa ja kuuset Keski-Suomessa. Eläimet syövät taimia niin kuin ennenkin. Konemiehet tuskailevat raivaussahan käytön vähyyttä aikanaan. Aina välillä kinastellaan sahamerkeistä. Lukioiden kuvaosio on aika suosittu ja kuvia ilmestyy paljon.
Svedu Petteri 25.8.2014, 22:55Kesäharvennuksessa koneet jättää helposti uria ja vaurioittaa juuria märällä maalla. Itse en ainakaan koivikkoon laskisi isoja koneita kesällä harventamaan. Enemmin itse tehden. Toinen asia on kolhut. Kaikissa puissa touko-kesäkuussa on kuori herkässä.
Aloittajalle. Jos et ole metsäalan ammattilainen, niin tee normaali harvennus siihen koivikkoon. Ei siitä liian harvaa tule. Nim. merk. ”kokemusta on”:). Ensin on ensiharvennus, sitten on täydennysharvennus ja lopuksi viimeistelyharvennus.
Talvella lumi tietysti hidastaa. Itse kun teen, niin harventelen syyskuu-joulukuun aikana, kun on aikaa oikeiden töiden ohessa. Kun tekee selvät kasat, puut voi ajaa talvella pois. Maaliskuu on kyllä työlästä aikaa, jos pitää tyvet lapioida, tai jos on suojalunta 0,5 m. Aika nopeasti alkaa keväällä mahla virtaamaan, joten omaan käyttöön puut ei ole niin hyviä.
Jos puut tulee itselle ja ala on pieni verrattuna käytettävissä olevaan aikaan, voisi poistettavat puut kaulata ja kuivattaa pystyyn. Saisi kuivempaa raaka-ainetta. Koskaan en ole kokeillut, mutta joskus voisi testata.
Svedu Petteri 22.8.2014, 16:05Jos kyseessä on pienehköt käsipelissä ajetut kivet (5-20 cm), niiden alla oleva maa kantavaa (ei mutaa), näitä kiviä tulee tasainen kerros koko tien leveydelle (esim. 30-50 cm) ja päälle ajetaan mursketta joka voi mennä kivien väliin, niin tulee varmasti käyttökelpoinen tie omaan käyttöön. Jos pätkä ei ole pitkä, eikä tie elintärkeä, niin sittenhän sen näkee. Turha alkaa mylläämään koko tienoota etukäteen. Kivet on kyllä hyvä tasoittaa koko tien leveydelle, jotta tien rungossa on samaa tavaraa. Ei niin, että tien toinen reuna on vanhaa kivirauniota ja toinen reuna soraa.
Svedu Petteri 20.8.2014, 17:07Hevosella pääsee vieläkin kapeampaa uraa:)!
Jos sieltä metsästä hakee vähänkin isompaa puuta (ensiharvennus), niin kyllä puut pitää jäädä niin harvaan, että sinne 2,5-3 m ajouran saa samalle maataloustraktorille ja normaallille aisaohjatulle kärrylle. On se varmasti hyvä, mutta ei voi olla suurella joukolla tarvetta sille, jos hinta on nykyistä melko yksinkertaista rakennetta selvästi kalliimpi.
Svedu Petteri 18.8.2014, 20:06”3 metrin raja on silti tarpeen, koska on syytä epäillä meren pinnan nousevan. Rakentaminen on vielä pitkäjänteisempää puuhaa kuin metsätalous, joten rivikansalaisen on vaikea ennustaa tulevaisuutta rakennusten tai infran elinkaaren puoliväliä kauemmas.”
Asia voi olla noin energiapuun kanssa. Hieman kyllä tuntuu siltä, että jäkäläkankaalla kasvava mänty on pitkäikäisempi kuin pellolle kyhätty tikkurunkoinen kipsilevyunelma uusimmalla talotekniikalla.