Käyttäjän Svedu Petteri kirjoittamat vastaukset
-
Kyllä asia taitaa olla niin, että reitti pysyy vain sovinnolla siinä. Jos reittiä ei ole kirjattu mihinkään viralliseen järjestelmään, eikä ole tierasitteen tapaista, niin minkäs sille maanomistajalle voi. Siinä nyt vain menee polku, jossa ihmiset kävelee jokamiehen oikeudella. Maanomista nyt vain sattuu kaivamaan ojia ja puita polulle. Kukaan ei kiellä loivapiirteisten kuoppien ja ojien kaivamista omalle maalle. Sen sijaan kaikki ansat ja jäteöljyjutut ovat rikollista toimintaa.
Nyt pitäisi jonkun, joka on hyvissä väleissä ko. henkilön kanssa, keskustella että mistä homma kiikastaa? Voisiko reittiä esim. hieman muuttaa, jotta hän olisi tyytyväinen? Pieni rahallinen korvaus kunnalta?
Svedu Petteri 12.6.2015, 20:09Asian selväksi heti kättelyssä! Porukalla katsotaan rajan paikka ja se on sitten siinä. Pyykit päihin. Aika mielenkiintoinen mökkiyhteisö, jos olisivat kunnolla riidoissa. Todella lomasta nauttimista mökillä.
Svedu Petteri 5.6.2015, 19:58Tämä voisi olla ihan hyvä:
http://www.lakeudenkone.fi/tuotteet.html?id=75/813
(Husqvarna 345FR)Itse olen silloin tällöin sahannut tällä. Ihan hyvät valjaat. Ainoastaan bensaletkun murtuminen 2-3 vuoden välein on ongelma. Uusissa on tehty varmaan parannuksia asian suhteen. Joka suhteessa perusversio.
Jos pidät sahasta hyvää huolta, niin se kestää 20 vuotta, jos esim. sahaat 1-2 viikkoa vuodessa harrastusmielessä.
Jos vielä epäröit, niin lainaa joltakin sahaa. Jos et innostu aidosti, niin et osta turhaan sahaa.
Svedu Petteri 24.5.2015, 18:41Ensimmäinen tapa vältellä erimielisyyksiä on myydä puut sellaiselle, joka aidosti tarvitsee hakkuukohteen puita. Turha myydä pylväsmänniköitä sellufirmoille. Tukit myydään niille, jotka tukkeja aidosti tarvitsee. Ei tule niin helpolla keskustelua katkonnasta ja ihmettelyä kuitukasan suuruudesta.
Svedu Petteri 8.5.2015, 22:23Jos taimet ovat isoja, niin laita pieneen oksaan se nauha. Pienissä taimissa ei näitä oksia ole. Ei ole kyllä itsellä hangannut, vaikka on varressa.
Onko alkuperäiset taimet miten isoja? Jos niillä on jo 2 V ikää ja lisäät yksittäisiä taimia väliin, niin istutat silloin kuitupuita. Tahtovat jäädä alkuperäisten varjoon, jos kasvuolot ovat samanlaisia. Jos on isompi tyhjä alue, niin silloin täydennys on järjevää.
Svedu Petteri 2.5.2015, 19:59Metsään ei kannata mennä maata tonkimaan millään pyörillä kulkevalla koneella. Helposti löytyy jokaisen pyörän eteen kivi tai juurakko. Lisäksi kauhan alueelle pehmeää maata, niin siinä ollaan.
Jos maaperä on sellaista, että pyöräkoneella pääsee hyvin, niin ei se ojia paljoa tarvitse. Toinen ongelma on koneen koko. Ei tarvitse olla kummoinen juurakko, kun se on vanhalle pyöräkoneelle iso haaste. Menee aikaa, kun pitää juuria kuokkia poikki ympäriltä. Ei lähde kertanyppäisyllä.
Suosittelen ammattimiestä sopivalla telakoneella metsähommiin. Pienillä koneilla voi keskittyä tonttipuuhasteluihin ja pienien teiden ojien aukaisuun.
Itse en ole maata kaivanut muuta kuin lapiolla, mutta sivusta olen seurannut.
Svedu Petteri 27.4.2015, 22:08Itse liikun harrastusten kautta muiden metsissä (ei metsästystä). Eniten surettaa liian isoilla koneilla tehdyt harvennnukset pehmeään aikaan. Syvät urat ja nilottuja puita. Joskus näkee todella harvaksi tehtyjä alueita. Miten mahtaa pysyä loput pystyssä? Myös kuutioiden tavoittelua näkee joskus. Kaikki isoimmat ja parhaimmat näköiset ovat poistettu kasasta päätellen. Jäljelle jää lipputangot, jotka voivat juuri ja juuri tuulessa pystyssä pysyä. Ikinä ei tule kunnon tukkimetsää, jos isoimmat poistetaan.
Huonosta metsästä ei välttämättä harventamalla saa hyvää. Vähän sama kuin itse kerättyjen oksaisten tukkien laatu ei paranne sahatessa. Koneyrittäjän korvaus ja kuskin palkka pitäisi olla enemmän sidoksissa tehtyyn työmäärään ja onnistumiseen. Hankala mitata ja kukaan ei halua maksaa mitään.
Svedu Petteri 25.4.2015, 08:06Mututuntumaa ja Mhy-henkilön kertomaa on se, että jos tyvitervaksen vaivaamaa männikköä lannoittaa, niin se vain kiihdyttää tyvitervaksen etenemistä. Homma voisi olla silloin OK, jos on tarkoitus ottaa muutaman viimevuoden loppukiri ennen päätehakkuuta.
Tyvitervas männyllä on Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa oikeasti todellinen vaiva. Usein on vaikea uudistaa järkevästi, koska koivu ei menesty maaperän takia ja tarttuu myös siihen.
http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lahontorjunta/manty-tyvitervas.htm
Svedu Petteri 23.4.2015, 17:11Hyvä keino on myydä puut sellaiselle, joka aidosti haluaa tukkia ja pikkutukkia.
Jos myyt puut sellufirmalle, joka on kiinnostunut nimenomaan kuitupuusta, niin tuskin tiukalle kilpailutetut konemiehet alkaa arpomaan kovin pitkään mitä siitä puusta tulisi ja lisäksi kun on annettu ohjeistus mitä pitäisi kasaan tulla.
Svedu Petteri 29.12.2014, 18:03Jos osoite ei toimi, niin video löytyy youtuben hakukentän haulla ”v=MVs-Vb8NtTw” ilman välilyöntejä.
Eipä ole kovin kannattavan oloista puuhaa. Kokonaisuutena olisi voinut tulla edullisemmaksi, kun olisi metsuri raivaussahan kanssa kaatanut kuuset nurin ja samalla harventanut maahan kaataen varsinaista puustoa hieman. Koneen kanssa uudestaan 5-10 vuoden päästä. Jokaisen metsäomistajan pitäisi tehdä itse harvennusta moottorisahan kanssa tuossa pöheikössä. Sitten ymmärtäisi tilanteen.