Käyttäjän suorittava porras kirjoittamat vastaukset
-
”tamperelaista” on kohdannut kaksi ongelmaa yhtäaikaa. Taimikko on ollut liian tiheä ja hirviä oli tuona ajankohtana mielettömän paljon.
Osa taimista on varmasti kärsinyt hirvien käsittelystä , mutta ainakin sama määrä vahinkoa syntyy , kun lumi taittelee ja katkoo hentoja taimia. Taimet kyllä kasvavat lähekkäin kiitettävästi pituutta , mutta ei riittävästi paksuutta.
Liian tiheässä kasvava puusto ei kestä lumikuormaa ja toisaalta tiheikkö tarjoaa hirvelle hyvän suojapaikan hyvän ravinnonlähteen ohella.
Saattaisi olla parempi , muokata maata maltillisesti (=ei ylim. vesakkoa) ja koettaa kasvatella taimikko aivan suositusten mukaisessa tiheydessä.…ja kannattaa muistaa , että puiden juuretkin kilpailevat keskenään. Tiheässä juuret eivät kehity riittävästi . Tästä johtuu , että taimia ja runkoja kaatuilee tai kallistuu melkoisesti aivan omia aikojaan. Moneesti tämä tapahtuu kuitenkin vasta harvennuksen jälkeen ja tällöin ei ole enää mitään tehtävissä . Tiheiköstä onkin tullut vajaapuustoinen metsä .
!920- luvulla maassamme oli hirviä vain muutamia yksilöitä . Vielä 1970- luvun alussa otus oli paikoin niin harvinainen , että sitä ei metsästetty kaikilla alueilla edes joka vuosi.
50 vuodessa kanta oli hädin tuskin kehittynyt tasolle , joka kestää yleisesti jokavuotisen metsästyksen.
Kannan lähtiessä voimakkaaseen kasvuun elinolojen parantumisen seurauksena ei kukaan voinut aavistaa , kuinka nopeasti ja kuinka suureksi eläinkanta seuraavassa 30 vuodessa paisuisiVielä 70 – luvun alussa yhtä hirveä viimeisiin jahtipäiviin saakka metsästelleet hirvestäjät eivät voineet kuvitellakaan , että tasan 30 vuotta myöhemmin urakka olisi jopa 25 eläintä , eikä jahtikaan kestäisi viimeisiin lupapäiviin. (toteutui erään yksittäisen seurueen tapauksessa).
Metsästäjien keskuudessa hirvien lisääntymien huomattiin vain siinä , että lupamäärät vähitellen kasvoivat ja , että metsästys oli helpompaa . Kannan arviointikin oli vielä 90- luvun lopulle saakka enmmän tai vähemmän ”hatusta vedettyä faktaa”. Luotettavampiin tilastolukuihin päästiin vasta 2000- luvulla arviointimenetelmien ja seurannan kehittymisen myötä. Näyttää siltä , että 90-luvun alun tilastoitu hirvikanta on ollut todellisuudessa jo huomattavasti suurempi , muuten kannan kehittyminen 10 vuotta myöhemmin vallitsevalle tasolle ei olisi ollut mahdollista .
Nyt ollaan jo monin paikoin alitettu 90-luvun alun todelliset hirvitiheydet . Tämän voi päätellä jo pelkästään siitä , että liikennevahingot ovat liikennesuoritemäärään suhteutettuna huomattavasti ko ajankohtaa alemmalla tasolla. Lisäksi on todettu hirvikannan rakenteen vinoutuneen viime vuosien voimakkaan metsästyksen tuloksena .
Edessä onkin melkoinen haaste , jotta saadaan korjattua rakenneongelmat ja että hirvien aiheuttamat vahingot pysyvät mahdollisimman vähäisinä. On myös tärkeää , että metsästys harrastuksena säilyttää kinnostavuutensa.Tamperelaiselle:
Aavistelusi osuu oikeaan . Lähitulevaisuudessa metsästäjien määrä tulee väistämättä vähenemään kahdestakin syystä. Metsästysseurojen ukkoontuminen on kiistämätön tosiasia ja nuoremmalla polvella tuntuu olevan parempaakin tekemistä , kun seisoskella viikonloput räntäsateessa odottelemaassa saalista , jota ei tule.
Itse olen harrastanut lajia 40 vuotta. Kun aloitin , metsästys oli maaseudun pojalle arvokas harrastus varsinkin , kun muita harrastuksia oli vähemmän tarjolla . Nykyisessä maailmassa metsästystä ei kovin laajasti arvosteta (arvostellaan kyllä siitäkin edestä) , mikä on osaltaan syynä siihen , että uutta verta ei saada touhuihin mukaan.
Tämä hirvikannan vähentämisoperaatio osui kyllä viimeiseen mahdolliseen saumaan . Metsästäjillä oli vielä riittävästi intoa ja kuntoa osllistua talkooseen. Alueilla , joilla ei vielä ole päästy hirvikannan harventamisessa tavoitellulle tasolle , saattaa metsästäjien vanheneva ikärakenne olla yhtenä syynä laihoihin tuloksiin. On kuitenkin todettava , että vastaavasti suuressa osassa maatamme on toimittu liiankin tehokkaasti .
Metsästysharrastuksen jatkuvuus on pyrittävä turvaamaan kaikin mahdollisin keinoin ja samalla holehdittava siitä , että haitallisiksi koettujen riistaeläinten eniinolosuhteita ei paranneta jättämällä metsäomaisuus huonolle hoidolle. Jos jommassa kummassa (tai molemmissa) epäonnistutaan ovat Anttonin teesit karua todellisuutta . Nyt niissä on vielä fiktiivinen leima.Seuraan pääsystä:
Hyvämaineinen mieluiten paikkakunnalla asuva henkilö pääsee sääntömääräisen koeajan jälkeen seuraan . Hirvenmetsästykseen osallistumien on enää tämän jälkeen ilmoitusasia . Maanomistajien osuus on vuosi vuodelta vähentynyt . Eivät oikein ole halukkaita sitotumista vaativaan toimintaan.
Lehti-ilmoituksilla ei ole seuraan ketään haettu , mutta kaikki halukkaat (paria yksittäistä yhteistyökyvytöntä lukuunottamatta) ovat päässeet toimintaan mukaan .
Nuorimmat jäsenet ovat jo kolmekymppisiä vanhimpien ollessa yli 70 vuotiaita (nämän seniorit muuten hoitivat pääosan viime vuosikymmenen suuresta hirvitalkoosta) Keski-ikä on päälle 60.
Pitäjäkohtainen yhteislupamenettely mahdollistaa myös mutkattomasti apua metsästystalkooseen tilanteen niin vaatiessa . Kaatolupiakin on siirrelty vuosien mittaan alueille , jossa hirvitiheys on suurin. Tässä tilanteessa olemme olleet ottavana osapuolena.
Eräässä naapuriseurassa ikärakenne on jo huolestuttavampi. Seuran ”junioritkin” ovat jo viisissä kymmenissä.
Ukkoutuminen ja veren vähyys koettelee varmasti kovimmin autioituvia maaseutupitäjiä . Yleisen talouskehityksen suunta vaikuttaa siltä , että tilanteeseen ei löydy apuja ympäristöstäkään , kun liikkumien ja eläminen käyvät kalliimmiksi.mehänpoika :”Nyt selvästi närästää, kun entistä useampi metsänomistaja jättää metsänsä vuokraamatta hirviseurueelle. Ei pitäisi närästää, koska vuokraaminen on kokonaan vapaaehtoista ja kaiken järjen mukaan metsänomistajille järkevin teko omaa metsäänsä ajatellen. Saahan sieltä huseeramasta pois metsänomistajia etuja loukkaavat harrastelijat hirvilaskentoineen, joilla tuloksilla voi yhtähyvin pyyhkiä takapuolta. ”
Yllä oleva kommentti tuo selkeästi ilmi , että monelle hirvivahingot ovat ”yks hailee” , mutta se , että metsissä harrastetaan metsästystä saa tunteet pintaan .
Tänä päivänä hirviluvat jaetaan hirvien esiintymistiheyden perusteella. Nämä tiheystiedot ovat peräisin dokumenteista , jotka ”mehänpoika” olisi käyttämässä intiimiin hygieniaan . Metsästysseurojen ei tarvitse tavoitella suuria pinta-aloja metsästyalueiksi , kunhan 1000 ha:n minimitavoite täyttyy. Mehänpoika voi täten ketään häiritsemättä jättää vuokrasopimuksen allekirjoittamisen väliin . Vastuullisen metsästysseuran alueella on aina rauhoitusalueita ja tätä kiintiötä täyttämään maasi varmasti sopivat erinomaisesti ja hirvetkin voivat paremmin.
Ainakin parilla isommalla yhtiöllä on ehdoton vaatimus , että linjan alle ”eksyneet” puupinot viedään paikkaan , josta ne voi kuormata turvallisesti kuorma-autoon. Tarvittaessa tehdään vaikka pisto metsän puolelle ja varasto sinne. Kuorma-autoilijat eivät ole enää aikoihin koskeneet linjan alla oleviin puihin .
Mitään tukia ei tarvita , kun enrgiaksi ohjataan riittävän järeää puuta. Tekijän kannalta jo suuri osa ensiharvennuksistakin on kannattamattomia .
Pienirunkoista puuta kästeltäessä ja peitteisessä metsässä kannatatvuusongelmat tulevat vastaan yllättävän nopeasti. Moni metsää omistava ei valitettavasti tiedä , että samalla , kun hän itse paukuttelee henkseleitään saatuaan kohtuullisen tilin tukien avittamana hoidotta jääneestä pöheiköstä , koneyrittäjä nieleskee samanaikaisesti tappion karvasta kalkkia. Kohonneisiin työkustannuksiin tukea ei valitettavasti ole herunut . Ainoastaan siihen , että on vauhditettu metsänomistajan päätöstä tehdä pusikolleen jotakin. Yrittäjä parka puolestaan koettaa kuolettaa koneitaan kiinteällä taksalla käsiteltävän puuston tilavuuden pienenemisen vaikuttamatta työn hintaan lainkaan. Energiapuun korjuussa riski on ulkoistettu varsin tehokkaasti yrittäjien harteille.
Jaakolan viestin voisikin tiivistää ajatukseen , että metsien hoito tehdään siihen sopivilla välineillä (raivaussahalla) ja vasta metsän järeydyttyä riittävästi korjataan OIKEITA puita kannattavasti koneella. Tuet eivät saa hämärtää tätä ajatusta ja ohjata toimintaa epätaloudelliseen suuntaan . Energiaa ei ole järkevää yrittää tuottaa laiminlyömällä oikea-aikaiset toimet kussakin metsän kasvatusvaiheessa. Jokainen työvaihe kannattaa tehdä silloin , kun työkustannus on alhaisin . Kun näin menetellään , tukiakaan ei tarvita.
Virkistysmahdollisuuksista voidaan olla montaa mieltä . Itse en näe jatkuvapeitteisiä palstoja kovinkaan houkuttelevina . Vaihtoehdon taloudellisuuskin on vähintään kiistanalainen.
Kannatta lukaista Juha Aaltoilan ansiokas kolumni .
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/kolumnit/kaupungit-ja-kunnat-tuottakaa-tukkia-1.16587
Gla : ”Porukoiden jatkuvuus on minunkin käsitykseni mukaan ongelma, ja samaan suuntaan vaikuttaa varmasti väestön keskittyminen suuriin kaupunkeihin. Ei jaksa lähteä Helsingistä 300 km:n päähän kotipaikkakunnalle hirvestämään.”
Paitsi , että ei jakseta lähteä hirvestämään , myös metsäpalstojen hoitaminen jää tekemättä . Perintöveroaukkokin kasvaa kaikkea muuta kun aluperin istutettua (jos sitäkään) puulajia . Pensaikko saataa olla jopa osuvampi ilmaus . Hirville on runsaasti ravintoa ja suojaa pusikossa , josta ei löydy luodinkaan metävää aukkoa.
Syyssateiden pehmittämä ja umpeen kasvava tiepohjakaan ei houkuttele harvoja metsästäjiäkään paikalle . Raiteita ei vieraiden teille mielellään tehdä. Monta metsästysvuokrasopimusta on purettu em syystä.Yllä olevassa kappaleessa käy ilmi se , että metsästyskäytön ulkopuolelle on jäämässä entistä enemmän alueita syistä , joihin metsästäjät eivät voi vaikuttaa . Näille alueille vähätkin hirvet kuitenkin keskittyvät asustelemaan. Jos ne hetkeksi erhtyvät alueelta poistumaan , tulevat kiireen vilkkaa takaisin vaaran uhatessa .
Nämä eläimet jäävät monesti myös pois metsästäjien havaintokorteilta , kun pelkän kuullun rytinän tai vanhojen jälkien perusteella ei havaintokorttiin merkintöjä tehdä. Saattaa jopa käydä niinkin , että havaintokorttiin tulee pyöreä nolla alueelle jäävän kannan kohdalle , kun kaikki nähdyt hirvet on ammuttu , eikä muita havaintoja ole. Seuraavana vuonna ei sitten metsästetä …. eikä sitä seuraavana . Hyvin paikallinen, hoitamattomalle metsäpalstalle majoittunut hirvipopulaatio puolestaan jatkaa kasvuaan kaikessa ruhassa tarjotakseen myöhemmin katsantokannasta riippuen mukavia tai epämukavia yllätyksiä.…oman lisähaasteen metsästykseen tuo myös nopeasta hirvikannan vähentämisestä johtuva kannan rakenteen voimakas vinoutuminen . Vinoutuman oikaiseminen vaatii paikoin rajoituksia metsästykseen . Kantaa on kasvatettava , jotta terve kehitys turvataan.
Gla: ”Valtioneuvosto on asettanut periaatepäätöksessään 9.3.2001 tavoitteeksi, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. Tämän päätöksen tueksi on tehty mm. ohjelma ”Tieliikenteen turvallisuus 2006-2010”, jossa mainittujen toimenpiteiden avulla tavoite pyritään saavuttamaan. Yhden toimenpiteen mukaan tulee ”hirvieläinkanta pitää suunnitelmallisesti niin pienenä kuin luonnon kannalta on mahdollista.”
Muita toimenpieitä olivat mm riistakäytävien teko valtaväylien ali(yli= ei toimi) . Nämä käytävät on jostakin syystä aina ensiksi raakattu pois tienrakennusohjelmasta . On tyydytty tekemään pelkkiä aitoja , jotka katkaisevat eläinten (ei pelkästään hirvien) luontaiset reitit suurillakin alueilla . Tämän seurauksena aitaan v#####ntunut ja vauhkoontunut hirvi kohtaa tiensä pään ylittäessään valtaväylää aidan viimeisen tolpan jälkeen . (Kuopion läheltä löytyy konkrettisia esimerkkejä)
Entä onko teiden varsilla riittävästi esteetöntä näköalaa havaita tien ylitystä mielivä sorkkaeläin ? Ainakin pienemmällä tieverkolla pusikko kasvaa tien varsilla ojaan saakka , joten kohtaaminen pitkäjalkaisen luontokappaleen kanssa tulee varmasti yllätyksenä. Metsien ja teitä reunustavien alueiden asiallisela hoidolla voidaan vähentää merkittävästi hirvionnettomuusriskiä .
…..ja keveneekö jalka hirvivaroitusmerkin kohdalla?Kun yllä mainitut tekijätkin otetaan huomioon liikenesuoritteen 20%:n kasvun ohella verrattavaan ajankohtaan ( v 93) nähden , voidaan päätellä , että hirvikanta on jopa tuota ajankohtaa alhaisemmalla tasolla.
On syytä muistaa , että hirviongelmat ovat useamman osatekijän summa . Metsästäjät ovat tätä summaa pienentäneet. Ovatko muut tahot olleet yhtä aktiivisia toimissaan?