Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset
-
Koettaa korvata mm. lämpöpumpuilla, maakaasulla ja puulla. Ongelma on että lämpöpumput tuottavat vain 40-60 asteista vettä, täytyy lämmittää lisää jos sähköllä jos syötetään kaukolämpöverkkoon. Myös sunnitteilla käyttää Nesteen öljynjalostamon hukkalämpöä. Ei mikään lopullinen ratkaisu.
Lintujen kohdalla tilanne lienee se, että täällä todettuja lajeja on huomattavasti enemmän kuin 150 vuotta sitten. Useita lajeja on levinnyt kaakosta ja etelästä Suomeen. Uhanalaisuusarviointi on tietääkseni tehty vain osasta lajeja, sellaisista joista on seurantatietoa.
Hakkuiden yhteydessähän puiden hiili lasketaan välittömästi päästöksi lulucf-sektorilla, vaikka kyllähän paperikin voi esim kirjassa säilyä vaikka 100 vuotta. Tästä luvusta vähennetään pitkäikäiset puutuotteet, kuen runkopuu rakenemasiin. Niiden yliniäksi lasketaan muistaakseni 37 vuotta.
Kyllä ehkä se, että 2/3 puusta on päästönä 5 vuoden kuluttua voi pitää paikkansa.
Metsää pitää tarkastella kokonaisuutena, poolina, ei yksittäisen puun tai hakkuuaukean tasolla. Muuten ei ”nähdä metsää puulta”.
OL3 polttoaine tulee tietääkseni Ranskasta Arevan uraanipolttoainetehtaalta. Tarkkaa alkuperää en tiedä, mutta suuria uraanin tuottajia ovat mm. Venäjä, Kanada, Australia. Yleensäkin suuret kaivosteollisuusmaat.
Ei keskilämpö noin nopeasti nouse. Pahin ennuste taisi nyt olla 2.7 astetta keskimäärin, siis 1.2 astetta nykyisestä.Suomessa tietysti kaksi kertaa tuo yli 2.4 astetta nykyisestä. Päiväntasaajan lähellä lämpötilan nousu on keskiarvoa vähäisempää.
Mitä itse asiaan tulee, niin hiilinieluihon Ei pidä liikaa luottaa. Metsätuhot tulevat todennäköisesti lisääntymään. Ruotsissa ja Saksassa saatu jo esimakua.
.
Tässä vähän Hesarista kopioitua kritiikki luonnosuojelusta, kolonialismista ja paikallisista asukkaista (Gills, Dunlap ym):
”Paljon kritiikkiä on saanut osakseen muun muassa Yhdysvaltain tukema YK-tavoite suojella 30 prosenttia maapallon maapinta-alasta vuoteen 2030 mennessä. Se kuulostaa ensi alkuun hienolta, mutta kun tarkistaa kartalta suojeltavaksi ehdotetut alueet, ne sijaitsevat pitkälti globaalissa etelässä. Suojelualueiden perustamista kuitenkin ohjaavat pohjoisen järjestöt ja hallitukset, rahoittavat pohjoisen rahastot ja kannattavat pääasiassa pohjoisen äänestävä keskiluokka. Kohdistamme etelään toimia omien tarpeidemme mukaan. Suojelualueen perustaminen tarkoittaa yleensä käytännössä sitä, että pääsy tietylle palalle maata estetään ja vartijat tai armeija alkavat kontrolloida sitä. Tarkoitus on ikään kuin säilöä tiettyjä luonnonympäristöjä ja eläinlajeja. Suojelijoilta helposti unohtuu, että suojeltavilla alueilla elää myös ihmisiä. Esimerkiksi kun Afrikassa estetään salametsästäjiä tappamasta eläimiä luonnonsuojelualueella, osa heistä on paikallisia ihmisiä, jotka ovat eläneet ja metsästäneet alueella sukupolvien ajan. Luonnonsuojelualueeksi julistaminen antaa siis valtion armeijalle perusteet lopettaa alueen ihmisten elämäntavan. Paikalliset ihmiset jäävät kokonaan ajatuksen ulkopuolelle, ikään kuin ihmiset eivät kuuluisi osaksi luontoa.
Tiettyjä analogioita tästä on löydettävissä myös Suomen sisäisesti.Tiukkaa ja paljon vielä Suomea repivämpää metsäkeskustelua käydään Saksassa. Tämä keskustelu heijastuu varmaan EU:n kautta Suomeenkin ajan kanssa. Saksassa tiukimmat suojelijat ovat sitä mieltä, että kirjanpainajan tappamat metsät pitäisi jättää sellaisiksi. Puuta ei saa korjata ja taimia istuttaa. Varmasti paikalle joskus metsä tulee, mutta hyvin hitaasti. Erityisesti halutaan muuttaa istutetut kuusikot takaisin lehtimetsiksi.
Avohakkuita vanhoissa kuusikoissa tehdään myös kun kirjanpainaja leviää. Pitäisikö vain odotella että saadaan lahopuuta puolet metsästä. Itse jouduin sellaisen pienialaisen tekemään kun kirjanpainaja on vieressä. Tukkiprosentti 80 %.
Kymenlaaksossa kirjan painaja on paikoitellen levinnyt pahasti . Mm Mustilan arboretumin isäntä joutui tekemään laajoja avohakkuita kirjanpainaja vuoksi.
Minulla metsäyhtiöitä ostettuna noin 10 vuotta sitten. Paras Metsäboard, ostohinta noin 2.8 euroa, nyt jotakin yli 8 euron. Metsäyhtiöt , kolme suurta, lienenevät nyt huipussaan. Muita suurimpia sijoituksia Fortum ja Sampo sekä Tokmanni. Kaikki osakkeet n +40%. Ulkomaisia osakkeit, paitsi Telia ja SSAB en ole juuri ostellut. Ehkä.olisi pitänyt ostaa amerikkalaisia FAANG osakkeita. Ulkomaisten kohdalla olen lähinnä ostanut indeksirahastoja. Muutenkin olen alkanut suosimaan niitä, koska indeksiä ei voi juuri voittaa. Ajallinen hajautus niidenkin kohdalla kannattaa muistaa.
Suomesta ei tiettävästi ole vielä hävinnyt yksikään puulaji. Vähälukuisin on ehkä kynäjalava. Vain Vanajaveden vesistön varrella lähinnä. Minulla on niitä luontaisesti 3 kpl mökkitontilla rannan lähellä.
Jääkauden jälkeen ei ole vielä palannut sembramänty ja lehtikuusi (siis luontaisesti).