Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset
-
Uniperin ongelma näyttää olevan se ettei saa tarpeeksi kaasua Venäjältä, vain 40% luvatusta. Joutuu ostamaan muualta huomattavasti kalliimmalla. Venäjä väittää kyseessä olevan huoltotyöt putkessa yms, mutta ehkä on kyse Venäjän kiukuttelusta siitä, ettei Nordstream 2 putkea otettu käyttöön.
Ei ennenkään pakotettu avohakkuisiin eikä edes hakkaamaan metsää ollenkaan. Aina voi tehdä harvennushakkuita tai kuten isäni teki, siemenpuuhakkuota.
Ylen jutun kaaviokuvassa ja oletuksissa oli monikin asia pielessä. Ensinnäkin jaksollisessa kasvatuksessa oli vain mukana ensiharvennus 38 vuoden kohdalla eikä mitään muuta hakkuuta 48 vuoden tarkastelujaksolla. Sen sijaan jk-mallissa oli hakkuut 15 vuoden välein ja päätehakkuun kantohinnoilla. Myös metsänhoitokulut olivat yläkantissa. Myös korkokorolle laskelmaa ei ollut mukana.
Saksan energiapolitiikka näyttää pahasti epäonnistuneen, julistettu energiahätätila. Kivihiilen käyttöä aiotaan taas lisätä, mutta toimivat ydinvoimalat suljettiin ennen aikojaan. Maakaasua ei saada tarpeeksi Venäjältä ja hinta noussut roimasti. Ilmeisesti Saksan valtio joutuu kansallistamaan Uniperin, joka muuten ajautuisi konkurssiin. Sinne menivät myös Fortumin rahat.
Nyt on vaan niin, että uhanalaiseksi luokitellaan myös sellaisia lintulajeja jotka ovat vasta leviämässä Suomeen. Niiden vähäistä lukumäärää on käytetty kriteerinä. Uhanalaisuusluokiyusta ei ole alunperin suunniteltu maakohtaiseksi
Jostain syystä sitä on alettu Suomessa käyttää maakohtaisena, joskus jopa maakuntakohtaisena.
Kävin juuri Gotlannissa. Siellä yleistä saarnea ja jalavaa vaivaavat sienitaudit, jotka tappavat puita. Jossain puistoissa puita aletu rokottaa. Melko toivotonta touhua kun pitää rokottaa 10 cm välein. Muuten saarella ei ole merkittävää metsäteollisuutta, valtapuustona käytät männyt. Loput kuusta ja lehtimetsää.
Jos historiaan mennään, niin voittihan Venäjä Ruotsin (Suomi mukana) Pultavan taistelussa Ukrainassa 1709. Siitä alkoi suurvalta Ruotsin alamäki, joka päätyi Suomen menettämiseen.
Missä näin päätetty ?
Nämä laskelmat pitäisi läpivalaista. Kai komissiolle voi lähettää kyselyn, en tiedä vastaavatko. Tai ehkä on jokin julkaisu, josta hyötylaskelma löytyy.
Tämä norjalainen tutkimus Pohjoismaiden hiilinieluista lienee tuttu. Törmäsin siihen twitterissä ja Esa Vakkilaisen tilillä. Suomen hiilinielu näyttää olleen suurin välillä 1960-2015.