Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 1,615)
  • Scientist

    Valtio ja kunnat ovat kyllä aktiivisesti ohjanneet sähkölämmitykseen varsinkin 1970- luvun öljykriisi jälkeen. Turhaa syytellä jos 1980-luvun talossa on sähkölämmitys ja kulutus suuri. Joissakin korkean sähkön hinnan maissa kuten Tanskassa, sähkölämmitys on kielletty. Suomessakin ympäristöministeriö suunnitteli sähkölämmitys veroa runsas 10 vuotta sitten. Nyt kun Suomen sähkö on melko vähähiilistä asiasta on luovuttu. Hiililauhdevoimaloita on suljettu paljon.

    Scientist

    Paavohan näyttää olevan samaa mieltä kuin amerikkalaiset professorit Noam Chomsky ja John Mearsheimer.

    Scientist

    Ei Fortumin tappio Uniperista ollut 15 mrd vaan 5.6 mrd. Vakaata säätövoimaa (vesi, ydin) tarvitaan paljon kun tuulivoimaa tulee lisää. Pienydinvoimalat (SMR) harkinnan arvoinen vaihtoehto, mutta vaatii lakimuutoksen. Tietääkseni hankkeita mm. Ruotsissa ja Kanadassa.

    Scientist

    Julkinen valta näyttää osallistuvan melko huonosti säästötalkoisiin, sensijaan kansalaisilta vaaditaan kovasti kaikenlaista. Kyllä raha tässäkin on hyvä konsultti. Kun tulee hurjia sähkölaskuja  säästäminen alkaa tulla mieleen kaikille.

    Scientist

    Aikanaan valtion yhtiöiden johtokunnat oli täynnä poliitikkoja. Järjestelmästä luovuttiin ja pörssiyhtiöiden johtoon tuli ammattijohtaja. Ei näytä sen paremmin menevän. Fortumin Uniper saaga alkoi oikeastaan jo 2014 kun se myi sähköverkkonsa. Tilille tuli 8 mrd ja se piti johonkin sijoittaa. Omistaja ohjausministerinä oli silloin Caruna Pekka.

    Scientist

    Ei kai maakaasukaan ole pakotelistalla kun eräät maat sitä tuovat Venäjältä. Unkari, Itävalta, Saksa (jos saa). Maksavat myös ruplilla. Venäjä myisi kaasua Saksalle Nordstream 2 putkea pitkin, mutta nihkeästi 2 putkea pitkin. Joku on ironisesti ehdottanut, että muutetaan putkien numeroita.

    Jos joku katselisi pilvenreunalta tätä touhua, toteaisi varmaan hölmöläisten touhuksi.

     

    Scientist

    Mikä logiikka tässä? Suomi ei tuo maakaasua Venäjältä putkea pitkin enää. Sen sijaan Suomeen tuodaan myös venäläistä LNG- kaasua. Siis kalliimmalla voidaan ostaa samaa kaasua. Lisäksi vuokrattu Viron kanssa kallis LNG-alus  vuorokausivuokra noin 100000 euroa.

    Scientist

    Ei kaikkea voi laittaa Putinin syyksi, silloin omat ja EUn poliitikot vapautuvat vastuusta. Näyttää siltä  että keski-Euroopan korkeat hinnat heijastuvat tänne pelkästään sitä kautta että ollaan verkon kautta yhteydessä sinne. Varmasti hinnat laskevat keväällä, mutta jäänevät selvästi entisen 5 snt/kWh yläpuolle. Saksassa hinta on ollut ennen sotaakin tasolla 25-30 snt/kWh. Nyt vielä paljon korkeampi.

    Scientist

    Kyllähän sitä puuta on viety Suomesta Japaniinkin 90-luvulla. Lähti Kotkasta laivalla  en tiedä mitä kautta meni. Tukit piti ruiskuttaa jollakin torjunta-aileella ennen laivausta. Nyt taitaa japanilaisilla olla oma saha Suomessa.

    Scientist

    Suomessa on ainakin 30 sähköyhtiötä, monet kunnallisia. Ei niiden kaikkien kansallistaminen onnistu. Ainoa keino lisätä sähköntuotantoa paljon. Täytyy muistaa että Venäjän tuonti oli noin 10% ja se on nyt poissa. Se on sitten näitä EUn aiheuttamia ongelmia, että ollaan osin samassa verkossa EUn ja Norjan kanssa. Aluksi oli Suomen etu oli Nordpool, mutta nyt enemmän haittaa EUn lasjuisuudesta. Norja on uhannut erota Nordpoolista, ajattelevat oman kansansa etua.

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 1,615)