Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset
-
Kylläpä ollaan huonossa seurassa EUssa kun sen johtavat valtiot Saksa ja Ranska, ovat kehdanneet esittää jonkinlaista sopimusta tilanteen ratkaisemiseksi. Yrittivät myös vuosi sitten saada Ukrainaa hyväksymään Minskin sopimus. Olisi ehkä kannattanut.
Eihän tuo mikään sopimus ollut, vain väite joka näin jälkikäteen ei pitänyt paikkansa. Ei myöskään sanonut että Suomi kuuluu Venäjän etupiiriin.
Venäjä pakotteiden kannatus näytti äskeisen kyselyn mukaan olevan suurinta juuri Suomessa ja Ruotsissa. Virossa oli siis vähäisempää. Miksikö ? Ilmeisesti siitä johtuen että kolmas osa virolaisista on etnisiä venäläisiä. Virolainen yhtiö rahaa myös rautateitse metallia Harjavaltaan kun VR on kieltäytynyt. Pakotteet on ok, mutta ei tyhmä kannata olla.
Turkista voidaan olla montaa mieltä, mutta ei voi olla ihailematta heidän itsetuntoaan. Sanelevat ehtonsa itse, oli sitten kyseessä USA Venäjä tai EU. Ei nöyristellä ketään.
Ja Venäjällä toimii 1500 länsimaista yritystä, suomalaisia vain pari. Tässäkin asiassa olemme kunnollisia. Taitaa olla vielä amerikkalaisten tehdaskin Imatran lähellä Svetogorskissa ?
Suomen asema oli 1800luvulla monessa mielessä itsenäisempi. Lait voitiin pääosin säätää itse, oma valuutta, voitiin vihdoin siirtyä suomenkielen käyttöön virkakielenä , eikä kovin paljon tarvinnut osallistua Venäjän sotiinkaan. Pari kuvernöörin virkaa Alaskassa. Suomi osallistui itsenäisenä valtiona Tukholman olympialaisiin 1912 ei osana Venäjää. Nyt lainsäädännöstä noin 70% tulee EUsta.
Tietääkseni alueilla on omat kuvernöörit sekä parlamentit. Karjalan tasavallan kuvernööri on Aleksandr Hudilainen. Ei tietenkään voi erota Venäjästä, mutta ei taida olla mahdollista USAssakaan.
Luin Teemu Keskisarjan kirjan Hattujen sota. Täysin turha sota, Ruotsi hyökkäsi, käytiin vain yksi isompi taistelu Lappeenrannassa ja sitten peräytyminen ja antautuminen Helsingin Kampissa. Ruotsissa teloitettiin sotapäälliköt Lewenhaupt ja Buddenbrock. Ruotsi menetti Haminan, Lappeenrannan ja Savonlinnan, raja Kymijokeen 1742.
Metaanin ja hiilidioksidin taustapitoisuus pyritään mittaamaan jossakin kaukana suurista päästölähteistä. Tietääkseni se tehdään yleensä Hawaijilla, keskellä Tyyntä valtamerta. Lopulta tämä on se merkitsevä pitoisuus maapallon kannalta.
Kaupunkikeskustoissa ilman hiilidioksidipitoisuus voi olla jopa lähellä 1000 ppm kun tämä maailmanlaajuinen keskiarvo on noin 420 ppm nyt. Metsän kasvaessa hiilidioksidin pitoisuus laskee päiväaikana
Kyllä metaanin mittaus onnistuu monella tavoin. Ongelma on että päästöt ovat niin riippuvaisia olosuhteista ja säästä. Lämpötila, tuulensuunta ja voimakkuus kosteusolosuhteet jne vaikuttavat. Parhaiten pystytään mittaamaan mikrometeorologisilla menetelmillä jossa samassa sääasema ja IR-mittaus säteellä. Kammiomittausten edustavuus on sekä pinta-alallisesti että ajallisesti yleensä surkea. Itse olen mittaillut metaania kaatopaikoilta ja sekin on vaikeaa. Muutamaan mittauspisteeseen ei voi luottaa kun vaihtelu kertaluokkaa 1000.