Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset
-
Ruotsissa maksettavan asumistuen määrä on tietääkseni alle puolet Suomessa maksettavasta määrästä (vaikka asukasluku kaksinkertainen). Lisäksi sitä maksetaan siellä lähinnä vain perheille. Toki vertailu Ruotsin kanssa on hieman vaikeaa kun siellä monet asuvat ns. insts asunnoissa. Asumistuen määrä on kasvanut hurjaa vauhtia niin paljon, että vähitellen sille täytyy jotain tehdä. Kyllä se menee sekä vuokralaiselle että vuokrananajalle.
Jos asumistukea ei Suomessa maksettaisi näin paljoa, se johtaisi pakosta ajan mittaan vuokrien suhteelliseen alenemiseen ja myös muuttoliikkeen odastumiseen.
Työmarkkinajärjestöt hallitsevat myös työeläkeyhtiöissä. Siten ay-liikkeen ja työnantajajärjestöjen valta Kojamossa on todella suuri. Eläkejärjestelmämme on muutenkin kummajainen EU maissa, on jouduttu anomaan poikkeuslupaa vapaan kilpailun puuttumisen vuoksi.
Saton ja Kojamon edeltäjän VVO:n voitot ovat olleet tdella suuria.
Kalle Kehveli
Asumistuet menevät kyllä pääosin Helsingin seudulle ja muihin asutuskeskuksiin. Varsinaisella maaseudulla sitä saa tuskin kukaan. asutaan omissa asunnoissa.
Kojamo on ammattiliittojen omistama yhtiö, jonka kautta liitot saavat osinkonsa verottomana. Pyrii kuulemma korkeita vuokria (asumistuen avulla). On entinen VVO. Hallintoneuvoston johdossa Riku Aalto teollisuusliitosta, vuosipalkkio noin 60000 euroa.
Ja myös USA:n politiikka, sillä koko Syyrian kriisi alkoi kun USA alkoi Arabikevään innoittamana tukea melko pieniä kapinallisryhmiä Syyriassa. Samoin Irakin tilanne alkoi USA:n hyökkäyksellä.
On myös puhuttu siitä, että Syyrian pakolaisaallon syynä olisi ilmastonmuutos ja lisääntynyt kuivuus. Kuivuus onkin varmasti lisääntynyt, kun mm. Turkki on padonnut Syyrian puolelle virtaavan joen.
Tuskin laskettu yo. tavalla. Hakkuukertymän lisäksi huomioitava myös metsään jääneet hakkuutähteet sekä luonnollinen poistuma (lahoaminen).
Näin Tukholmassa, aikovat eroon kivihiilestä jo 2022. Ja biopolttoaineetkin kelpaavat. Sähköä lämpöpumppuihin Ruotsissa saadaan hyvin vesivoimasta ja ydinvoimasta.
https://www.stockholmexergi.se/om-stockholm-exergi/vara-anlaggningar/vartaverket/
Satu Hassihan on muistaakseni ehdottanut jotain tällaista hiilensidontamaksua ja Lukekin on selvittänyt sen toteuttamismahdollisuuksia. Sitä heti vasemmistoliiton Silvia Modig.
Aivan roskapuhetta Vapaavuorelta. Ei kaikkea hiiltä tarvitse korvata puuhakkeella tai pelletillä. Mielenkiintoista, että Osmo Soininvaara on näitä kivihiilimiehiä myös. Samoin Helenin hallinnossa on Satu Hassin tytär Kaisa Hernberg. BIOS on myös vasemmalle kallellaan oleva poliittinen toimija ja siinä ei ole juurikaan mukana metsäntutkijoita. Johtava ”tutkija” on kuvataiteilija.
Helsinki voisi ottaa oppia Tukholmasta, joss yli 70% tuotettavasta energiasta on uusiutuvaa, Helsingissä vain 10%. Kiviihli on nyt halpaa ja päästömaksut alhaisia.
Helsinki voisi parantaa tilannetta sallimalla joka puolella kaupunkia taloyhtiökohtaiset lämpöpumput. Sähköä Helsingin ei itse tarvitse välttämättä tuottaa ollenkaan. Sitä saadaan muualta Suomesta ja Pohjoimaisesta sähköpörssistä. On myös kummallista, että Helsingissä ei ole yhtään tuulivoimalaa.
Niin hyvä vertailukohde Helsingille on Tukholma, siellä yli 70% energiasta tuotetaan uusiutuvilla (Helsinki noin 10%). Fortum on siellä juuri rakentanut bio-CHP-laitoksen Värtanille. Siellä Tukholmassa käytetään erilaisia biomassoja, kuten pellettejä, oliivin puristusjätettä, biokaasua ja ennenkaikkea siellä käytetään Helsinkiä enemmän lämpöpumppuja. Kaupunkien monopolilämpöverkot/yhtiöt usein estävät taloja käyttämästä maalämpöpumppuja. Muistaakseni Tukholmalla on ollut jopa oma pellettitehdas.