Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset
-
Kyllähän asumistuli, yli 2 mrd/vuosi, maksetaan eniten juuri pk-seudulle.
Jos pysytään metsäasioissa, niin juuri mikään Suomen puunjalostustehtaista (sellu, paperi, kartonki, vaneri, puulevy yms) ei sijaitse Helsingin lähellä. Lähimmät lienevät Lohja (Sappi) ja Tervakoski (Delf), muut ympäri Suomea.
Edellä esitetyssä Kelan etuustaulukossa on mukana mm. lapsilsät yms. Ei lastenkasvattaminen k-seudulla ole yhtään halvempaa kuin muualla Suomessa.
Kiitos Planter hyvistä linkeistä, nyt tämä laskenta alkaa selviämään. Ave Ollilan juttu oli myös hyvä, tuskin toimittaja itsekään ymmärsi asiaa. Ei esimerkiksi kysynyt miksi 1,5% on oikea eikä 3,5%.
Suomi on muuten eräs eniten päästöjään vähentänyt ja hiilitasettaan parantanut maa vuoden 1990 tasoon verrattuna. Länsimaista vain Ruotsi yltää parempaan. Parhaitahan tietysti ovat Neuvostoliitonhajoamisen jälkeen muodostuneet uudet valtiot, mutta tähän on syynä saastuttavan Neuvostoteollisuuden alasajo.
Edelleenkin otetaan velkaa ja joudutaan korkojen noustessa entistä suurempiin leikkauksin. Oli sitten hallituksessa mitkä puolueet tahansa. Nousukauden huippu on ohitettu ja jo tulee uutisia entistä enemmän yt-neuvotteluista.
Kyllä maakaapeleita tekee Suomessa Reka OY Hyvinkäällä. Asennuksia näyttää täälläpäin tekevän ruotsalainen Eltel, työväki usein virolaista.
Sekä Elenialla että tietääkseni myös Carunalla on omistajina myös Valtion eläkerahastoja.
Täällä Elenian alueella joudun maksamaan siirrosta (perusmaksu + siirto) noin 7,6 snt/kWh. Sähköveron osuus tästä on 2,8 snt /kWh. Lisäksi tulee vielä arvonlisävero 24% sähkön ostohinnasta. Joten verojen osuus on lähes puolet omakotiasujalla (17000 kWh/v). Kerrostalossa pienemmällä kulutuksella se veron osuus on pienempi.
Sähkövero tuli vuonna 1997 ja se on 2000-luvulla noussut yli 3-kertaiseksi. Viimeinen korotus oli 1.1. 2015.
Syyrian ja Irakin kohdalla USA:lla olisi mielestäni ollut velvollisuus ottaa pakolaisia Syyriasta, koska ko. maa paljolti aiheuttikin kriisin (aoittamalla Irakin sodan ja alkamalla Arabikevään innostamana tukemaan varsin epämääräisiäkin syyrialaisia ryhmiä). Ei kuitenkaan ottanut juurikaan syyrialaisia Obaman aikanakaan. Kanada sen sijaan otti lähinnä perheitä Syyriasta.
Kanadassa asuu itsellänikin paljon sukulaisia. He muuttivat sinne 1950-luvulla paremman elintason vuoksi. Kanada myös haki uusia asukkaita tällöin jopa lehti-ilmoituksilla.
Niin kyllä ylijäämä sähköä myydään verkkon jo. Minä myin kattoni paneleista (12 panelia) jonkin verran (alle 100 eurolla) kesällä Fortumille. Hinta tosin huono noin 4 snt/kWh. Parasta aurinkoshkössä on ettei tarvitse maksaa siirtomaksuja ja siihen liittyviä veroja.
Valtio takaa muuten siirtoyhtiöille 4% tuoton pääomalle (vanha asia ollut jo 1990-luvulla), mikä on melko hyvä näin nollakorkojen aikana. Tämä 4% tuotto ei kuitenkaan riittänyt Fortumille ja muille sähköyhtiöille, vaan ne haluavat parempaa noin 10% tuottoa.
Tamperelainen:
Ruotsiin tuli 2015 yht. 160 000 maahanmuuttajaa, Suomeen 30 000. Eli Suomeen tulleiden määrä oli alle 20% Ruotsiin päätyneistä. Toki varmaan kuljetuksia järjesteltiin, ehkä mukana olivat myös jo täällä Pohjoismaissa olevia maahanmuuttajia.
No jopas on kallista sähkönsiirto Lillä, ei tämä 50 euroa voi olla sähkönsiirtohinta . Kyseessä lienee perusmaksu, joka on kohtuuton silloin kun sähköä ei käytetä.
Itse maksan vastaavassa tilanteessa mökillä noin 20 euroa kk, vaikken käytä sähköä ollenkaan. Myös sähkön hinta 8 snt/kWh on korkea vaikka siinä olisi alv mukana.
Viime aikojen sähkön hinnan nousu johtuu paitsi siirtomaksujen noususta paljolti myös korotetuista veroista. Sähkövero on n. 2,8 snt/kWh, ja alv (24%) lisätään sekä sekä sähkön että siirron hintaan. Näin ollen sähkön hinnasta noin 5 snt/kWh on veroja.
Niko: Tarkoitin nyt lähinnä ilmastonmuutoksen hallintaa !
Valkoselkätikka on yksi perinneympäristöistä/kaskikoivikoista hyötynyt laji. Ihminen voi myös lisätä luonnon monimuotoisuutta !
Lapin suojelualueilla paljon hiihdelleenä en voi sanoa, että siellä olisi erityisen runsas lajikirjo, toki metsoa on enemmän. Monet lintulajit hyötyvät ihmisen läheisyydestä ja hakeutuvat talvisin ihmisten ilmoille ravinnon perässä (esim. useat tiaiset, punatulkku, varpushaukka, varpuspöllö, närhi, viherpeippo jne.). Jos haluaisimme täysin entisaikaista keräilijä-metsästäjäaikojen metsää ja ympäristöä, niin lintulaudat ja lintujen ruokinta pois !