Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset
-
Tampereen ja Helsingin välillä on jo nyt 1h25min junayhteys. En usko että tämä 25 min lyhennys matka-ajassa on niin olennainen. Ainakin energiaa kuluu enemmän jos sama matka taitetaan suuremmalla nopeudella.
Kymenlaaksossa leviää myös tammi nopeasti. Itse laskin niitä olevan hehtaarilla noin 80-100 puuta. Ei tarvita muuta kuin yksi isompi tammi, niin närhet levittävät terhoja tehokkaasti ja hautaavat niitä myös maahan. Hyvin näyttävät menestyvän, mikäli hirvi ei ehdi syödä.
Niin jääkausi on tulossa ja se on vieläpä normaalitila täällä pohjoisessa. Nämä lämpimät kaudet , noin runsas 10000 vuotta, ovat onnen aikaa täälä Pohjolassa. Tämä on ihan konsensus asia geologien keskuudessa. Tapasin erään suomalaisen geologin yhdessä karonkassa joskus ja hän oli väitöskirjassaan onistunut löytämään 5-6 lämpökautta/jääkautta Suomen maaperästä. Nyt ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen siirtänee jääkautta eteenpäin joillakin tuhnsilla vuosilla ?? Kysyin kerran eräältä geologilta, koska seuraava jääkausi alkaa. Hän hymähti, että oikeastaan olisi pitänyt alkaa jo, koska viimeistä lämpenemisestä on kulunut noin 12000 vuotta.
Jääkaudet johtuvat ilmeisesti pääosin ns. Milankovichin sykleistä, jota muuttavat maapallon asentoa hieman aurinkoon nähden ts. maapallon navat vipattavat hieman. Toinen mekanismi saattaisi olla Golf-virran tyrehtyminen, joka aiheuttaisi melko nopeasti jääkauden Skandinaviassa ja Suomessa.
Kovastipa on tiukkaa ja ahdasta keskustelu täällä nykyisin. Kaikki uskonlahkot pitäisi kieltää, kaivoksia ei saisi perustaa, lestasiolaiset eivät saisi yrittää jne jne.
Kuitenkin tietotekniikka, sähköautot jne tarvitsevat monia harvinaisiakin metalleja. Jostain ne on otettava, pelkällä kierrätyksellä ei vielä pärjätä. Samoin maailman sähkön kulutuksesta menee 10% tietotekniikkaan.
Metsien hakkuista tulee tuskin suurta kiistaa, koska sekä Rinne että Sipilä ovat uuden Kemin tehtaan takana. Korkeintaan voidaan Metsähallituksen tuottotavoitteita hieman laskea. Se aiheuttaa lähinnä haittaa joillekin pohjoisen suurille sahoille kuten Pölkky Oy:lle. Tietysti se aiheuttaisi myös meille lisäveroja. Valtion metsien hakkumäärä on kuitenkin melko pieni, alle 10% vuosittaisesta hakkuukertymästä.
Meilläpäin Elenian alueella makaapelointia tekee ruotsalainen Eltel niminen firma. työntekijät tuntuvat kyllä puhuvan lähinnä Viron kieltä.
Maakaleinnille laitettiin muuten liian kireä aikataulu, mikä nostaa sähkön siirron hintaa liikaa verojen ohella. Kaikkialle metsän ulkopuolisille alueille se ei edes ole tarpeellista. Suurimmat siirtohinnat eivät ole Carunalla tai Elenialla vaan pienillä kunnallisilla sähköyhtiöillä ja Kainuussa Loisteella. Tämä unohtui vaalien alla kun syytettiin vain Carunaa. Eduskunnan olisi vielä mahdollista korjata virhe ja laatia maakaapeloinnille pidempi aikataulu (nyt vuoteen 2029). On myös muita keinoja hoitaamakdolliset myrsyongelmat, esimerkiksi akustot ja aggregaatit. Onhan jopa sähköverkosta irti olevia kyliä. Nyt aiheutetaan syrjäseutujen asukkaille turhaan korkeat elinkustannukset. Asiaa voitaisiin myös korjata sähköveroa alentamalla syrjäisimpien verkkojen varrella oleville jos tahtoa löytyy. Näin tehdään Ruotsissa.
Mummo siis siirrettäisiin puutalosta betoniseen kivitaloon, jonka rakentaminen aiheuttaa paljon päästöjä. Eikö järkevämpää olisi tukea maaseudun mummoa vaikkapa säköveron alennuksella. Ruotsissahan sähköverot ovat pienemmät Tukholman pohjoispuoleisessa Ruotsissa.
Jätkä: Maaseudun ihmisistä käsityksesi on lähinnä rasismiin verrattavaa ihmisten aliarviointia ja luokittelua.
Tyypillisen pienen sähkölämmitteisen talon 18000 kwh/vuosi siirtomaksuista on veroa 48% (Elenian alue). Sähkövero tuli vasta 1997 Lipposen hallituksen aikaan. Tämän lisäksi sähköstä maksetaan myös alv 24%. Maakaapeloinnille päätettiin liian tiukka aikataulu, eikä se ole edes tarpeen kaikkialla.
Miten Sipilä nyt voisi tehdä konkurssin, kun rahat ovat Nordean rahastoissa ja ylivelkaantuneita tukevassa säätiössä. Sipilän perustamat yritykset ovat menestyneet hyvin ja yös Elektrobit lähti nousuun hänen ollessaan toimitusjohtajana.
Kyllä Kallella nyt mopo keulii kovasti, onko perussuomalaisten pelko iskenyt ?
Jostain syystä teollisuuden CO2-päästöjä usein aliarvioidaan. Pelkästään metalliteollisuuden (suurin SSAB/Rautaruukki) energian kulutus ja CO2 päästöt ovat noin 10% Suomen päästöistä. Energiasektori vastaa kaiken kaikkiaan noin 60% Suomen CO2-ekv päästöistä.
Esimerkiksi netissä on CO2-raportti www-sivut, joissa teollisuuden päästöjä ei ole ollenkaan, mutta maatalous kuitenkin on osattu laskea.
VTT:n Lipasto/liikenteen päästö tietokannan mukaan oikea kerroin lentoliikenteelle on jotakin tasoa 2-3 x CO2-päästöt. Ja sitten tietysti yhden henkilön päästöjä laskettaessa paljon vaikuttaa koneen täyttöaste.
Fölsterin kirjassa (jo vuodelta 2009) on yksinkertainen laskukaava:
lentotuntien määrä x 0,07 tn CO2
Lentämisen CO2-päästökerroin pitää sisällään polttoaineen lisäksi myös erilaiset epäsuorat vaikutukset. Kertoimet liikkuvat eri laskureissa välillä 1-5, joten epävarmuuksia on paljon. Päästöjä tulee tietysti epäsuorasti (pilvet, vesihöyry , typen oksidit yms), lentokoneen valmistus ja lentokenttätoiminta.