Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset
-
Paperi on kuitenkin esim UPM:n päätuote ja käsittääkseni tuottaa edellen kohtuullisen hyvin. Ainakin siitä päätellen että firma on lähes velaton ja tuottaa reiusti voittoa. Toki UPM:llä on myös erikoisapereita kuten laminaattitarrapaperit. Muttei juuri karonkia tietääkseni.
Postin kilpailjat tietysti kannattavat Postille mahdollisimman korkeaa kulurakennetta (mm. korkeampia palkkoja), koska se parantaa heidän kilpailutilannettaan. Heillä on oma intressi tässä kiistassa. Posti pitäisi varmaan jakaa kahteen osaan, joista toinen toimii kilpaillulla sektorilla ja toinen hoitaa jakeluvelvoitetta (ei voittoa tuottava sektori).
Virkamiehen harmiksi tiedoksi, että Suomessa on 18 sellutehdasta, 20 paperitehdasta sekä 17 kartonkitehdasta. Lisäksi mm. vaneritehtaita on noin 10 kpl ja sahoja kymmeniä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_mets%C3%A4teollisuus
Virkamies on kyllä väärässä Kymijoen puhdistumisen suhteen (olen syntyny ko. joen rannalla). Se on puhdistunut melkoisesti sitten 1970-luvulta. Inkeroisissa ei myöskään ole tietääkseni sellun keittoa vaan kuumahierretehdas.
Lohi nousee jo Langinkskelle. Vesiensuojelun suhten on tapahtunut dramaattinen kehitys sitten 1970 luvun. Tuotanto on kaksinkertaistunut ja päästöt silti pudonneet alle kymmeneen prosenttiin entisestä.
Mitä Kulmuniin tulee, luin juuri että Norjan keskustapuolue sai vaalivoiton ja 15% kannatuksen nimenomaan syrjäseutujen puolustamisella.
Eihän Sipilän kaudella tehty mitään sote-uudista, joka olisi astunut voimaan. Turha häntä on syyttää tekemättömästä uudistuksesta.
Suomen terveydenhuollon suurimpia puutteita ovat:
-liian myöhäinen hoitoon pääsy ts.jonot
-liian vähäinen määrä lääkäreitä perusterveydehuollossa (lääkärit menneet työterveyshuoltoon ja erikoissairaahoitoon)
Hyviä puolia on puolestaan alhainen osuus BKT:sta, mikä johtuu puolestaan yo. puutteista.
Myös järjestelmä on epätasa-arvoinen kun työelämässäolevilla ja rikkailla on ohituskaista. Soteuudistus tarvitaan, eikä myöskään pidä demonisoida yksityissektoria (kelpaa kyllä vasemmistolle työterveyshuollossa). Paras terveydenhuolto on erään tutkimuksen mukaan Hollannissa (vakuutuspohjainen), ja sen hoitaa pääosin yksityissektori. Suomi oli sijalla kuusi.
”Koska metaani hajoaa ilmakehässä huomattavasti nopeammin kuin hiilidioksidi, luonnontilaisten soiden pitkäaikainen kokonaisvaikutus ilmastoon on viilentävä.”
Metaanin hajoamisnopeus ilmakehässä (10-20 vuotta) ei välttämättä ole ratkaiseva asia, jos metaania tulee suosta jatkuvasti lisää. Metaanin vaikutus on suuri, jos sitä tulee jatkuvalla syötöllä lisää. Tietääkö kukaan paljonko Suomen suot tuottavat metaania ? Varmaan metsäntutkijat tietävät tämän.
Puu kuitenkin lasketaan käsittääkseni pääosin päästöksi hakkuun yhteydessä ? Ei ainakaan pitäisi laskea puuta hiilidioksidilähteeksi kahta kertaa, kuten jotkut haluaisivat tehdä (ensin korjuun yhteydessä ja sitten poltettaessa). En tiedä miten hyvin tai huonosti tämä pitkäikäiset puutuotteet huomioi todellisen tilanteen. Muistaakseni siinä lasketaan runkopuun/tukkipuun iäksi 35 vuotta. Myös paperi voi olla kirjan muodossa hyvinkin pitkäikäistä, itselläni on kirjahyllyssä useita yli 100 v. vanhoja kirjoja. Tisaalta niitä heitetään roskikseen melko nuorenakin.
Uutisten perusteella ei oikein saa selvää kuinka suuri osa Brasilian metsäpaloista on pellon raivausta ja kuinka suuri osa varsinaisia metsäpaloja. Myöskään päästöjen määrä ei helpolla selviä. No joka tapauksessa lienee melkoinen mm. verrattuna Suomen päästöihin.
Amazonin kohdalla puhutaan usein maailman keuhkoista ja sen merkityksestä hapen tuotannolle (esim presidentti Macron äskettäin). Ensinnäkin vertaus ontuu siinä, että keuhkot kuluttavat happea eivätkä tuota sitä. Myöskään usein mediassa näkyvä väite, että 20% maailman hapesta syntysi Amazonasilla ei pidä paikkaansa. Oikea luku lienee 5-6% kuten aamulla TV:ssä todettiin ilmatieteen laitoksen tutkijan toimesta. Happi ei tule loppumaan vaikka silläkin voidaan pelotella.
Palossa muodostuu hiilidioksidin ohella häkää, pienhiukkasia jne. Ne ovat vaarallisia lähinnä sammutustyöntekijöille ja paikallisille asukkaille. Ilmastoa pienhiukkaset enemmänkin viilentävät kuin lämmittävät, jos ole oikein ymmärtänyt.
Siperian metsäpalojen päästöt olivat noin ehkä noin 3x Suomen vuotuiset päästöt. En osaa sanoa näiden Brasilian palojen CO2 päästöistä. Lienevät merkittävästi suurempia kuin Venäjän palot.
Suomessahan luonnonsuojeluväen mielestä on liian vähän metsäpaloja. Minun mielestä nykytilanne on hyvä. Metsäpalojen riski on Suomessa pienempi kuin Venäjällä tai Ruotsissa (enemmän nuorta metsää, metsäautoteitä ja järviä).
Kun meteorologitkaan eivät oikein tiedä tätä vesihöyryn/pilvisyyden kehitystä ja vaikutusta. Laskelmat perustuvat paljolti ns Myhren yhtälöön, jonka vesihöyrypitoisuus data ei ole julkinen. Yleensäkin ns. ilmastoherkkyysarviot ovat tulleet alaspäin vuosien mittaa selvästi. Nyt haarukka on 1,5-4 C/CO2 pitoisuuden kaksinkertaistuminen.
Myöskään pienhiukkasten vaikutuksista ei ole täyttä yksimielisyyttä. Yleisempi käsitys on kuitenkin, että ne viilentävät ilmastoa.
Puukin esittelemät suotutkimukset ovat ielenkiintoisia. Kuinka ollakaan täysin erilaisia tutkimustuloksia saa aktiivinen SLL:n toimija. Jos tutkimusala ja ideologia ovat samoja myös tutkimustulokset ovat helposti ideologisia.
Amerikoissa osataan kaupallistaa kaikki ja ainakin tämä Indigo Ag firma näyttää kovasti uskovan maaperän mahdollisuuksiin CO2:n sitomisessa.
Videot löytyvät hakusanoilla Indigo Ag tai Terrazon.