Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset
-
No nyt teatterimies Harakka lupailee töitä pakolaisille nopealla aikataululla.
Väite pakolaisten miljardikuluista ei oikein pidä paikkaansa.
Tieteen kuvalehden juttu viittaa jo monta kertaa kritisoituun tutkimukseen, jossa lapsen synniksi on laskettu seuraavatkin sukupolvet. Eivät kaikki sukupolvet ole kuluttamassa samaan aikaan. Jos syntyvyys on alle 2 lasta/perhe ei väestö periaatteessa lisääny. Nykyinen voimakas väestönkasvu maapallolla johtuu ennen kaikkea ihmisiän kasvamisesta (maapallon ihmisten elinikä on noussut nopeastyli 10 v. mm. paremman terveydenhuollon vuoksi). Nyt väestö kasvaa eksponentiaalisesti (1 mrd/12v), mutta tullee tasaantumaan 10-12 miljoonan tasolle. Alle 20 vuotiaiden määrä maailmassa ei ole enää kasvanut viime aikoina (hyvää tietoa tästä mm. Roslingin kirjassa). Väestöpyramidi tasaantuu joskus.
Mitä sitten Suomessa, jos väestö alkaa vähetä. Ei välttämättä mikään niin huono asia. Jo nyt suomalaisia syntyy vähemmän kuin kuolee. Tarvitsemme varmaan jonkinverran työperäistä maahanmuuttoa. Myös eläkeikää joudutaan nostamaan ja joitakin etuisuuksia karsimaan. Myös opiskelijat olisi saatava nopeammin työelämään, nyt opiskeluajat venyvät mm. liian hyvien opintososiaalisten etujen vuoksi.
WC paperia tehdään suurelta osin kierrätyskuidusta nykyisin. New Yorkissakin on suomalaisten suunnittelema paperiehdas, joka käyttää pekästään kierrätyskuitua. Ei WC-paperi ole niin suuri ongelma kuin luullaan. Hajoaa hyvin jätevedenpuhdistamoissa ja menee lietteen mukana edelleen maahan/kaasuksi jne. Kuinka moni muuten tämän palstan kirjoittajista ei käytä WCpaperia ? Eivätkö kiinalaiset saisi käyttää ?
Kiinassa sellun hintaa on nostanut se, että Kiina kielsi jätepaperin viennin sinne USA:sta. Ei todellakaan minkään vaikutusvallan vuoksi Suomessa ! Eivät he sentään niin tyhmiä ole.
Vedetön tapa tehdä paperia on kyllä keksitty jo useita vuosikymmeniä sitten. Taitaa aailmassa olla pari sellaista tehdastakin (Kanada, Belgia ?). Ne vain ovat kovin pieniä ja kuluttavat paljon energiaa, koska jätevesi haihdutetaan ilmaan.
Remie kirjoittaa kyllä höpöä ”varmaa tietoa” Sipilästä. Jätevesiasetusta valmisteltiin jo vuosina 2000-2002, jolloin Sipilä ei tietääkseni ollut millään tavoin valtakunnan politiikassa (itse olin silloin ympäristökeskuksessa töissä). Ministeri oli tällöin muistaakseni RKP:n puheenjohtaja. Sittemmin lakia on useaan otteeseen lievennetty. Asetuksesta tuli alunperin liian tiukka väärin perustein, oletettiin kaiken jäteveden menevän vesistöön.
Paunio on kieltämättä melko tendenssinomainen kirjoittaja, joka on ottanut elämäntehtäväkseen vastustaa vihreitä. Mutta kieltämättä hän on monesti oikeassa, varsinkin näissä kansanterveysasioissa (mm.lääkärikoulutuksensa perusteella). Ei meitä malaria uhkaa, vaikka ilmasto hieman lämpenisikin. Trooppisesa Singaporessa ei ole malariaa, mutt sitä li Suomessa kylmällä 1800-luvulla. Sosiaaliset olosuhteet, elintaso, matkustaminen ovat määräävämpiä kuin keskilämpötila.
Ei tee tappiota ollenkaan, aika hyvältä näyttävät tunnusluvut. Mistähän Tolopaisen käsits on peräisin. Käytännössä velaton yhtiö ja tekee reilua voittoa. Osinkokin melko hyvä. Vanhentuvia paperikoneita tullaan varmaan sulkemaan jatkossakin.
https://www.kauppalehti.fi/porssi/porssikurssit/osake/UPM
PohjoisItalian ja Itävallan kaarnakuoriaistuhoihin on syynä myös siellä vuosi-pari sitten sattuneet voimakkaat myrskyt, jotka kaatoivat paljon kuusia. Olen menossa loppuviikosta Sloveniaan, täytyy katsella onko siellä sama juttu. Olen lukenut, että Sloveniassa on viime vuosina ollut laajoja tykkylumituhoja metsissä.
Olisiko tämä kuusipora sama kuin kaarnakuoriainen ? Googlen käännösvirhe. Ei mitään ihmeen kuusiporaa ole ?!
Kummallinen firma tämä UPM kun mikään ei kannata ja silti firmalla menee hyvin myös Suomessa.Kyllä erikoispaperit ja erää puukuitutuotteet ovat hyvin kannattavia. UPM:lle sitä on tarralaminaatti (mm. viinipullojen etiket) ja Ahlström-Munksjölle moninaiset puukuituotteet (suodattimet, sairaalatuotteet, erilaiset kuitukangastuotteet ). Viimeksimainittu firma hyötyy sellun hinnan laskusta, koska sillä ei ole omaa sellun tuotanto
Rikkiheksafluoridia (SF6) käytetään kyllä muuntoasemissa kaikenlaisen sähköenergian kanssa, ei vain tuulivoiman. Tälle suojakaasulle on koetettu löytää korvaavia vaihtoehtoja, mutta se on todella pysyvä ja inertti kasvihuonekaasu. Yhtä hyvää ei ole vielä löydetty.
Maataloustuotanto ei ole tietääkseni joutunut vielä mihinkään suurempiin ongelmiin mehiläiskadon vuoksi. Siitä on myös vielä puutteellista ja osin ristiriitaista tietoakin. Suurin ja ihmisen terveydelle haitallisin ongelma on liikalihavuus, joka on jo maailmanlaajuinen ongelma. Syödään liikaa ja liikutaan liian vähän.