Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1,321 - 1,330 (kaikkiaan 1,649)
  • Scientist Scientist

    Suoseuran linkistä:

    ”Turvemaiden orgaanisen aineksen pitoisuus on yli 40 %. Viljelytoimet lannoitus, kalkitus, ojitus ja muokkaus kuluttavat orgaanista ainesta. Turpeen kuluessa ja kivennäismaan sekoittuessa siihen turvemaat muuttuvat vähitellen multamaiksi, joiden orgaanisen aineksen pitoisuus on 20-39 %, ja edelleen kivennäismaiksi, joissa orgaanista ainesta on alle 20 %.”

    Scientist Scientist

    Turvemaita oli Suomessa eniten 1950-luvun alussa, jopa 0,9 milj ha. Vuonna 2009 varsinaisia turvemaita enää o,085 milj ha ja turvemaista muodostuneita ultamaita 0,225 ha eli yhteensä 0,3 milj ha. Eli aika hyvään suuntaan kehitys on mennyt viimeisen 70 vuoden aikana. Turvemaat näyttävät muuttuvan viljelyssä vähitellen multamaiksi ja edelleen kivennäismaiksi.

    http://www.suoseura.fi/Alkuperainen/fin/60/tiiv_esala.html

    Scientist Scientist

    Niin tämä luku  on 0,04 miljoonaa hehtaaria 2000-luvulla. Yhteensä turvemaita on raivattu 0,7 milj ha, josta valtaosa metsitetty uudelleen niin, että nykyisin viljelyksessä noin 0,3 milj ha (GTK). Peltoala ei ole Suomessa lisääntynyt 1960-luvun jälkeen olennaisesti ja on vain noin 7% Suomen pinta-alasta.

    Se, että tätä raivaamista tehdään edelleen johtuu paljolti EU:n maataloustukipolitiikasta, jossa karjatilat ovat keskittyneet keski- ja pohjois-Suomeen (62 levyspiirissä joku raja). Raivaamista voidaan tietysti yrittää estää määräyksin. Parempi olisi kuitenkin esim. tuki biokaasun tuotantoon, joka edellyttää kuitenkin melko suurta tilaa.

    Suurin osa metsien raivaamisesta johtuu kuitenkin rakentamisesta. Tiet ja asuinalueet ovat syynä siihen. Suomen metsäala pienenee vjaa 1% 10 vuodessa.Täälläkin Tampereen seudulla suunnitellaan juuri moottoritien oikaisua, jonka alle jäisi yli 100 ha metsää. Turvemaille ei yleensä rakenneta, paitsi Helsinki näyttäisi nyt suunnittelevan isoa asuinlähiötä suoperäiseen maastoon Malmin lentokentälle.

    Scientist Scientist

    Kyllä tamme ja haapaa ole suosinut omassa metsässäni. Myös leppiä ole jättänyt typpilannoittajiksi. Tammi muuten leviää kovaa vauhtia Pori-Tampere-Lappeenranta linjan eteläpuolella. Ei tarvita kuin yksi vanhempi tammi niin närhet ja oravat levittävät terhoja maahan, josta uusia taimia syntyy. Nyt on jo noin 80-100 tammea jo hehtarilla. Luonnonsuojelulain perusteella lehto on suojeltava, jos hehtaarilla on yli 20 tammea joidem pärysmitta on yli 20 cm.. Näin tulee ajanmittaan käymään, mutta käsittääkseni tämä koskee vain luontaista tammen esiintymisaluetta. Omat tammeni lienevät peräisin läheisiltä kartanoalueilta.

    Joku metsäprofessori Puttonen väitti, että tammi alkaa tuottaa terhoja vasta 40-60 vuotiaana. Tämä väite ei kyllä pidä paikkaansa. Mökille noin 20 vuotta sitten istuttamassani tammessa oli jo terhoja ! Samoin naapurin pihatammi alkoi tuottaa terhoja 20-30 vuotiaana.

    Scientist Scientist

    Koko liikenteen päästöt olivat v. 2017 11.7 mil CO2 tonnia. Jostain syystä usein esitetään vain henkilöautoliikenteen päästöt, jotka ovat vain runsas puolet tästä eli vähän yli 10% Suomen päästöistä. Kun koko liikenne on noin 20% tasoa.

    Turvemaiden viljelystä luopiminen nähdään palkolti oikeudemukaisuuskysymyksenä. Jos on aikoinaan raivannut turvemaan pelloksi,  tulisi siitä luopuminen korvata tuella jonka taso on selvästi yli EU:n cap-tuen tason.

     

    Ohisalo muuten vertasi turvemaiden ja turpeen polton tasoa kemian ja metalliteollisuuden päästöihin, joiden hän väitti olevan noin 3 milj CO2-tonnia. Todellisuudessa se on yli 10 milj CO2tonnia, pekästään SSAB:n osuus yli 4 milj  CO2tonnia.

    Scientist Scientist

    Niin kyllä luonnontilaiset suotkin mielestäni tulisi huomioida, varsinkin jos turpeen muodostus näyttää kasvavan ilmaston lämmetessä. Huomioidaanhan metsäm kasvukin. EU:n raportointi on tietysti oma maailmansa. Suuri syy miksi turvemaiden viljelystä ei luovuta on EU:n cap tuki, 400-500 euroa hehtaari. Mutta ihmettelen Reginan huonoja historiatietoja, jos hän ei tiedä kuinka paljon turvepeltoja on uudelleen metsitetty (tieto GTK:n sivuilta).

    Myös kiinnitin huomioita, että Kristiina Regina esittää vain yksi ”tarkkoja” lukuja ilman mitään virhearvioita. Tuskin todellisuutta niin hyvin tunnetaan. Olisi hyvä myös mainita mistä laskelmat ovat peräisin, onko vertaisarvioituja artikkeleja tms.

    Scientist Scientist

    Tässä eräästä GTK:n raportista:

    ”Ilmastonmuutosteorian mukaan syksyjen ja talvien sademäärät tulevat kasvamaan huomattavasti ja talvet tulevat olemaan pääosin lämpötilaltaan yli +0 C. Tällöin rahkasammalien ja muiden suokasvien optimaalinen kasvukausi pitenee oleellisesti, suobiomassan kasvu kiihtyy, pohjaveden taso syksy ja talvikautena tulee nousemaan, turpeenkasvu lisääntyy ainakin luonnontilaisilla keidassuoalueilla (mm. Virossa tai Hollannissa turpeen kasvunopeudet ovat Suomeen verrattuna
    jopa kaksin kertaisia). Myös soistuminen alavilla mailla voi lisääntyä.”

    Eli soistuminen tällaisina talvina näyttäisi lisääntyvän.

    Scientist Scientist

    Tässä tämä GTK:n linkki, jos menee läpi.

    uusi.gtk.fi/geologia/luonnonvarat/turve/

    Scientist Scientist

    Onko K. Regina huomioinut turpeen muodostumisen ja tarkastellut päästöjen ja sidonnan tasetta, eikä vain päästöjä ? Entä metaanipäästöt soilta, onko ne huomioitu.

    Lisäksi huomioitava, että turvepelloista suurin osa on jo metsitetty. Ei pidä vaatia mahdottomia ts.” luopukaa elinkeinostanne”. Ei ainakaan ilman riittäviä korvauksia. Varsinkin kun valtio on aikanaan tukenut toimintaan.

    Scientist Scientist

    No jätetään GTK:n turve linkki pois. Tarkoitus oli sanoa, että GTK:n sivuilta saa paremmin tietoa turpeesta kuin Syken ja Luken sivuilta. Suomessa on raivattu turvemaita pelloksi 0,7 mil ha, mutta suurin osa niistä on metsitetty niin, että nyt käytössä on 0,3 milj ha. Tämä usein unohtuu ilmastokeskustelussa.  Myöys turpeen muodostus ja käyttö on suurinpiirtein tasapainossa. Turpeen käyttö on vähentynyt huippuvuodesta 2007 paljon ja väheee edelleen mm. päästökaupan vuoksi. Nyt ollaan 1990-luvun tasolla tai sen alle. Varsinkin tänä talvena lämpöä tarvitaan vähän.

Esillä 10 vastausta, 1,321 - 1,330 (kaikkiaan 1,649)