Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset
-
Olin itse aikanai jonkun aikaa ympäristökeskuksessakin töissä, kyllä siellä tälläkin tavoin ajattelevia löytyy. Onneksi ei sentään enemmistö.
Virkamiehen pitäisi olla neutraali, eikä ideologinen soturi. Jos Kemin uusi tehdas ei mene läpi, niin on mahdollista täydentää ja korjata vanhaa. Tietääkseni muuten Kemissä on tällä hetkellä kaksi sellutehdasta. Veitsiluoto ja Metsä Fibre, vai muistanko väärin.
Ei Syyrian sota mistään ilmastonmuutoksesta juurikaan johdu, vaikka sellaista koetetaan joskus väittää. Kuiviin oloihin on syynä ensi sijassa Turkin puolelle tehdyt padot. Turkki pystyy katkaisemaan veden tulon Syyriaan ja Irakiin kahdeksi kuukaudeksi.
Assadien hallinto/Baath puolue on piikki länsimaiden lihassa pitkään. Itse sain aikanani työtarjouksen Syyriaan eräältä YK:n virkamieheltä (libanonilainen kristitty ?). Hänen kommenttinsa Syyriasta (1990-luvulla) oli seuraava: ”Lue brittiläisten lehtien juttuja Syyriasta ja ota niiden vastakohta, niin olet lähellä totuutta.”
Hyvä idea Visakallio. Katowiczen Ilmastokokouksessa oli 22000 osallistujaa ja jotkut Afrikan köyhätkin maat olivat lähettäneet 350 hengen valtuuskuntia. Valtaosa osallistujista lensi paikalle. Eija-Riitta Korhola kirjoitti siitä otsikolla ”Eräänlaiset linnanjuhlat”.
Kyllä USA:lla on myös osuutensa tässä, jos kukaan muistaa. USA ja eräät muut länsimaat alkoivat arabikevään innoittamana tukea erinäisiä Assadin vastaisia ryhmiä Syyriassa. Arvioivat ilmeisesti opposition todellisuutta suuremmaksi ja päätyivät tukemaan epämääräisiä islamistisiakin ryhmittymiä kuten al Nusran rinta (al Gaeda). Nyt näiden ryhmien rippeet ovat jäljellä Idlibissä. Assad on kuitenkin maallinen hallitsija ja monet vähemmistöryhmät kuten Syyran kristityt kannattavat häntä ennemmin kuin epämääräisiä militanttiryhmiä.
Minä istutin rauduskoivua 1997, mutta jänikset ja hirvet söivät suuren osan pois. On siihen sekametsä syntynyt kun aukkopaikkoihin laiton myöhemmin kuusen taimia. Tämä ei tietenkään ole tehokkain tapa, mutta ihan hyvä ja tuhoa kestävä metsä siitä tuli. Vähäiset luontaisesti syntyneet männyt on syöty pois silloin kun ne olivat sopivan mittaisia, samoin tammet suurelta osin. Metsä on Kymenlaaksossa.
Ilma-vesi lämpöpumppu tulee kokoajan järkevämmäksi lämmitysmuodoksi pientalossa. Pumput ovat muuttuneet tehokkaammiksi koko ajan ja talvet lauhemmiksi. Hinta noin 8000-10000 euron tasoa. Tietysti pitää olla myös sopiva lämmönjskosysteemi, kuten vesikiertoinen lattialämmitys tai vesipatterit. Sellaisen laittaisin tänä päivänä jos rakentaisin. Sähkö tietysti sitten myös CO2-vapaata (ydin, vesi tai tuulivoima).
Onko virkamies, joku reservuaari-indeksin porukasta. Keitä he ovat ? Puolueporukkaa ? Ympäristövirkamiehiä ? Järjestöväkeä ? Kuka tietää ?
Virkamies: Ei suomalaisen metsänomistajan etu ole, että puuta poltetaan mahdollisimman paljon, koska sen hinta on alhainen verrattuna kuitupuuhun (15-17 e/m3) ja tukkipuuhun (55 e/m3). Etkö tätä tiedä. Nyt Helen (Suomen toiseksi suurin hiilidioksidin päästäjä 3,1 milj CO2 tonnia) suunnittelee kuitenkin yhtä bio/puuvoimalaa Vuosaareen. Saavat aivan vapaasti tuoda puuta muualtakin kuin Suomesta.
Voimalaitoksen ja takan pienhiukkaspäästöt ovat myös eri asia. Voimalaitoksissa parempi suodatus. Ilman epäpuhtaudet lyhentävät suomalaisten elinikää 1-2 kk, mikä ei ole paljon. Laskelmat 200 ennenaikaisesta kuolemasta ovat melko teoreettisia, missään tapauksessa eivät pienhiukkaset ole primääri kuolinsyy. Sykeltä muutenkin puuttuu pätevyys tällä sektorilla (ei toksikologeja/epidemiologeja). Annos- vastesuhde on saatu tutkimuksesta, jossa koulutustaso vaikutti kuolleisuuteen pienhiukkasia enemmän. Kun korkeasti koulutetuilla pienhiukkaset eivät lisänneet kuolleisuuutta (altistumistaso sama), niin ilmeisesti on joitakin muita selittäviä tekijöitä.
Samaa mieltä A. Jalkasen kanssa. Mielestäni ilmasto ketju meni lopulta muihin asioihin ja lisäksi siellä oli erinäisiä henkilöön meneviä solvauksia ja nimittelyitä tyyliin visvasyylä ja avohoitop. Huolestettuvaa jos jotkut ei vät tunnista omia sovauksiaan ja nimittelyitään. Yleensä nimittelyt ja solvaukset akavat silloin kun omat argumentit eivät saa riitä tai saa kannatusta.
Jos kaikki Suomen kivihiilen, turpeen ja maakaasun poltto lämpö ja CHP-laitoksissa korvattaisiin puulla, taitaisi Suomen koko vuosittainen hakkuumäärä (>70 milj m3) mennä polttoon. Muistelen jossain nähneeni tällaisen laskelman. Niin suuressa puun poltossa ei olisi mitään järkeä.
Ilmeisesti osa kaukolämpölaitoksista pitää osa sulkea ja korvata niitä lämpöpumpuilla ja CO2-vapaalla sähköllä (ydin, vesi, tuuli ja sellutehtaiden sähkö). Sinänsä sähkön ja lämmön yhteistuotanto talvella olisi ekologista, koska kummankin tarve kasvaa Suomessa talvella paljon.