Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1,261 - 1,270 (kaikkiaan 1,615)
  • Scientist

    Ihminen on edistänyt monien puulajien hyvinvointia. Erityisesti sellaisten, jotka ovat valonsuosijoita. Tällaisia ovat mm. kataja, koivu, pihlaja.  Tässä lähellä naapurissa on metsä, jossa metsälehmus alkoi voida hyvin hakkuun jälkeen kun kuuset poistettiin ja valoa tuli. Laitoin siitä kuvakin. Myös tammi leviää etelä-Suomen metsissä, nyt omassa metsässäni jopa kolmanneksi yleisin puulaji.

    Hirviä on nyt enemmän kuin koskaan jääkauden jälkeen, hirvihän oli 2 krt sukupuuton partaalla 1900-luvulla. Hirvet viihtyvät nuorissa taimikoissa eikä juurikaan suojelualueilla. Yleensäkin erilaiset metsien ja aukioiden nisäkkäät ovat lisääntyneet (rusakko, kettu, valkohäntäpeura, metsäkauris, karhu, susi jne).

    Scientist

    Puoliintumisaika tarkoitta sitä, että 8 vuoden päästä on jäljellä 50%, 16 vuoden päästä 25%, 24 vuoden jälkeen 12,5 %, 32 vuoden päästä n. 6%  jne.

    Metaanin kasvihuonekaasukerroin (vert. CO2=1) riippuu siis siitä, miten pitkä on tarkastelujakso.Noin  20 vuoden tarkasteluvälillä se on jopa 60, yleensä käytetään 100 vuoden kerrointa 25. Jossain olen nähnyt myös elinaikaisen kertoimen 12.

    Scientist

    Nyt on paniikki meneillään ja kurssit laskevat taas 5%. En usko, että pitkällä tähtäimellä pahin sektori on metsäteollisuus. Pahiten tämä iskee matkailuun, lentoyhtiöihin, investointitavarateollisuuteen (mm. konepajat) ja välillisesti myöhemmin pankkisektorille. Ihmisten peruselämä on kuitenkin aika paljon samaa ruuan ja arkielämän suhteen.

    Scientist

    Ilkka Savolaisen kommentti (SK) on mielestäni hieman fake news. Soistumista ja turpeen muodostumista tapahtuu tietääkseni myös varsinaisten soiden ulkopuolella, kuten esim. korvissa ja erilaisissa notkopaikoissa.

    GTK:n mukaan taas turpeen muodostus ja käyttö ovat suurinpiirtein tasapainossa. Tosin tämä kalvosarja on jo vuodelta 2013. Mutta tietääkseni turpeen käyttö on tämän jälkeen vielä vähentynyt ja vähenee varsinkin tällä hetkellä kun mm. Vapo on laittanut strategiansa uudeksi. Ohessa  Kimmo Jokisen hyvä esitys aiheesta. Valitettavasti ainakin minulla pukkasi mainoksia kalvojen väliin.

    docplayer.fi/24871284-Soiden-hiilivarastojen-kehitys.html

    Turpeen muodostus on ollut erityisen voimakasta viimeisen 1000 vuoden aiana ja vähäistä lämpimällä kaudella noin 5000 vuotta sitten. Nyt soistuminen ilmeisesti etenee erityisen voimakkaasti kun talvet ovat tällaisia, lämpimiä ja osteita.

    Turpeen, kivihiilen ja maakaasun korvaaminen energiatuotannossa ei ole niin helppoa kuin mediassa (Yle, HS ym.) annetaan ymmärtää. Jos luovutaan turpeesta ja fossiilisista polttoaineista (kivihiili, maakaasu), korvaava aine on Suomessa lähinnä puu. Tällöin jouduttaisiin polttamaan vuosittain iso määrä runkopuuta, missä ei mielestäni ole kovin paljon järkeä.  Voidaan tietysti luopua lähes kaikesta kaukolämmöstä ja CHP-tuotannosta, mutta sekään ei tunnu järkevältä. Tämä siksi, että Suomessa energian tarve (sähkö, lämpö) kasvaa talvella noin kaksinkertaiseksi kesään verrattuna. Jäljelle jää sitten erilaiset sähköä käyttävät lämpöpumput, joilla kyllä selvitään näin lauhoina talvina erinomaisesti. Tiiviiseen kaupunkirakenteeseen maalämpö soveltuu kuitenkin huonosti. On arvioitu, että lämpökaivoja pitäisi porata kantakaupunkiin noin 20 m välein. Toki lämpöpumpuilla voidaan ottaa  lämpöä myös merestä, ilmasta ja erinäisistä hukkalämmön lähteistä.

    Scientist

    Vesiensuojelu ei pitäisi Kemissä olla erityinen ongelma kun meren rannalla. Suomen metsäteollisuuden vesistöpäästöt ovat noin 5% siitä, mitä ne olivat 1970-luvulla. Tämä vaikka tuotanto on kasvanut 1970-luvulta selvästi.

    Scientist

    ”Virkamies” ei taida tietää, että Ely-keskus ei ympäristöluvasta päätä näin ison hankkeen kohdalla. Päättävä elin on Aluehallintovirasto. Ely-keskus voi antaa vain yhden lausunnon monista ja sitten myöhemmin sen tehtävä on valvoa ympäristölupaa.

    Scientist

    Olin itse aikanai jonkun aikaa ympäristökeskuksessakin töissä, kyllä siellä tälläkin tavoin ajattelevia löytyy. Onneksi ei sentään enemmistö.

    Virkamiehen pitäisi olla neutraali, eikä ideologinen soturi. Jos Kemin uusi tehdas ei mene läpi, niin on mahdollista täydentää ja korjata vanhaa. Tietääkseni muuten Kemissä on tällä hetkellä kaksi sellutehdasta. Veitsiluoto ja Metsä Fibre, vai muistanko väärin.

    Scientist

    Ei Syyrian sota mistään ilmastonmuutoksesta juurikaan johdu, vaikka sellaista koetetaan joskus väittää. Kuiviin oloihin on syynä ensi sijassa Turkin puolelle tehdyt padot. Turkki pystyy katkaisemaan veden tulon Syyriaan ja Irakiin kahdeksi kuukaudeksi.

    http://www.ts.fi/uutiset/maailma/1074328822/Turkki+pystyy+katkaisemaan+veden+Syyrialta+ja+Irakilta+kuukausiksi

    Assadien hallinto/Baath puolue on piikki länsimaiden lihassa pitkään. Itse sain aikanani työtarjouksen Syyriaan eräältä YK:n virkamieheltä (libanonilainen kristitty ?). Hänen kommenttinsa Syyriasta (1990-luvulla) oli seuraava: ”Lue brittiläisten lehtien juttuja Syyriasta ja ota niiden vastakohta, niin olet lähellä totuutta.”

    Scientist

    Hyvä idea Visakallio. Katowiczen Ilmastokokouksessa oli 22000 osallistujaa ja jotkut Afrikan köyhätkin maat olivat lähettäneet 350 hengen valtuuskuntia. Valtaosa osallistujista lensi paikalle. Eija-Riitta Korhola kirjoitti siitä otsikolla ”Eräänlaiset linnanjuhlat”.

    Scientist

    Kyllä USA:lla on myös osuutensa tässä, jos kukaan muistaa. USA ja eräät muut länsimaat alkoivat arabikevään innoittamana tukea erinäisiä Assadin vastaisia ryhmiä Syyriassa. Arvioivat ilmeisesti opposition todellisuutta suuremmaksi ja päätyivät tukemaan epämääräisiä islamistisiakin ryhmittymiä kuten al Nusran rinta (al Gaeda). Nyt näiden ryhmien rippeet ovat jäljellä Idlibissä. Assad on kuitenkin maallinen hallitsija ja monet vähemmistöryhmät kuten Syyran kristityt kannattavat häntä ennemmin kuin epämääräisiä militanttiryhmiä.

Esillä 10 vastausta, 1,261 - 1,270 (kaikkiaan 1,615)