Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset
-
Täällä puhutaan lähinnä mututietoa järvistä. Tässä melko uusi GTK:n tutkimus v. 1986 jälkeen. Vertailtu 60 järveä, puolet turvetuotantoalueiden alapuolella puolet ei. Kummassakin tapauksessa sedimenttiä oli kertynyt noin 6-7 cm vuoden 1986 jälkeen (Chernobyl).
Vähän tarkennusta tiheyksiin. Selluloosan ja ligniinin tiheys on yli 1.
Selluloosan <b>tiheys</b> on noin 1580 kg/m3, <b>ligniinin</b> noin 1410kg/m3 ja hemiselluloosan havupuilla 1660 kg/m3. Soluseinämien <b>tiheys</b> havupuilla on noin 1520 kg/m3 ja lehti- puilla noin 1510 kg/m3.
Painaahan se paperi enemmän kun kaoliinin tiheys on 2,6, vedellä se on 1 ja orgaanisilla aineilla yleensä tasoa 0,8. Ligniini ei liene juuri sellua painavampaa.
Prosessiteollisuudessa palkat eivät yleensä näyttele niin suurta osuutta. Sen sijaan puutuoteteollisuudessa (huonekalut, puusepänteollisuus, puuelementit, vaneri yms) sen merkitys on suurempi. Tämän vuoksi em. alan työpaikkoja karkaa koko ajan hilkakseen Viroon. Tästä ei pajoa puhuta, koska ei koske samalla kertaa suuriä henkilömääriä. Olen useita kertoja luullut ostaneeni suomalaisen huonekalun, mutta sitten on ilmennyt että se on tehty Virossa.
Toki pankki sijoittaa tuottamattomillä säästötileillä olevat rahat edelleen lainoina (esim asuntolainat, metsälainat, kulutusluotot), osakesijoituksina (esim Nordea -> UPM) jne. Jos tavallinen tallaaja pitää rahojaan pankkitilillä pankin ei tällöin tarvitse lainata keskuspankista.
Takon tehdas on niin tuottava, eikä koneet kovinkaan vanha. Varmaan uusi tehdään muualle kuin keskelle kaupunkia.
Suomesa on vielä Kaipolan sulkemisen jälkeenkin ainakin 16 toimivaa paperitehdasta mukaanlukien pehmopaperi ja tarralaminaatit. UPM 5, Stora 4, SAPPI 1, Jujo 1, Kotka Mills 2, Metsä Tissue 1, Delfort 1 (setelipaperi), SCA 1. Kuitukankaan valmistajat Ahlstrom-Munksjö ja Suominenkin ovat oikeastaan paperiteollisuutta.
Ei tämä 80 mrd pankkitileillä ole mikään muuttumaton vakio , eikä nollasummapeliä. UPM:n osakkeita voi ostaa esim. joku ulkomainen taho, niinkuin varmaan tekeekin. Pankin tileillä olevat rahat eivät kasva käytännössä mitään, osakkeina kuitenkin pitkässä juoksussa keskimäärin yli 5% vuodessa. Toki pahojakin tappioita voi tulla, kuten alkuvuodesta -30%, mutta nyt taas nousseet lähes alkuvuoden tasolle.
Kyllä niitä osakkeita kannattaisi varmaan jossain määrin ottaa palkan sijasta jos on mahdollista. Kyllä Suomen kansalla on enemmän rahaa kuin luullaan, koska tuottamattomilla pankkitileillä makaa 80 mrd euroa.
Tuttavapiirissäni oli aikanaa erä gummitehtaan (Nokian) laborantti, joka oli ottanut itselleen aikoinaan firman osakkeita. Ne nousivat niin paljon, että miljoona ylittyi. En tiedä osasiko myydä ajoissa pois, kun Noktan kurssi on nyt vain alle 10% maksimistaan.
No ei tietysti omasta kukkarostaan vaan läkisääteisinä työeläkemaksuina. Kuka on sitten metsäyhtiöissä työnantaja ? Se on kai tehtaan omistaja eli osakkeenomistajat. Ei suoraan joku yksityinen kapitalisti kuten ennen vanhaan. UPM:ssä suurin omistaja on Nordea, Storassa Wallenbergin FAM säätiöt ja Suomen valtio (Solidiumin ja Kelan kautta) ja Metsägroupissa Metsäliitto osuuskunta.