Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1,101 - 1,110 (kaikkiaan 1,615)
  • Scientist

    Ihan OK valtion metsien jonkin verran laajempi suojelu.

    Nyt on kuitenkin niin, että jopa erittäin uhanalaisia lajeja kuten hömötiainen, pyy yms löytyy lähes joka metsästä. Hömötiainen on toki vähentynyt  paljon, mutta kanta-arvio on noin 400000.  Nyt tänä syksynä olen nähnyt niitä enemmän kun vuosiin, lienee jonkinlainen vaellus tullut Venäjältä. Samoin pyy pesii tässä aivan lähistöllä melko äsken hakatussa metsässä.

    Scientist

    Syvällinen ajattelija Haba on taas kommentoinut. Asiahan on juuri kuten Maalaisseppo sanoo. Jos valtion metsien hakkuita kovasti vähennetään, voi kuitenkin joitakin Itä- ja Pohjois-Suomen sahoja haitata tukkipula.

    Scientist

    Kyllä minulla näytti turvemaalla melko hyvin onnistuvan. Ensin tietysti runsaasti koivua ja vähitellen alle kuusta. Nyt ensiharvennus 2-3 vuoden päästä. Toki istuttamalla olisi päässyt nopeammin kuusen kasvuun.

    Scientist

    Vapo sai kuitenkin ilmeisesti melko hyvän hinnan lämpölaitoksistaan ? 670 miljoona.

    http://www.vapo.fi/blog/2020/11/02/vapo-myy-nevelin-osakkeet-ardianille/

     

    Scientist

    Huomasin, että Vapo oli myynyt tytäryhtiönsä Nevelin (40 kaukolämpölaitosta Suomessa) ranskalaiselle sijoitusyhtiölle. Olikohan omistajaohjausministeri Tuppurainen hereillä ollenkaan ? Myynti johtunee mm. turpeen käytön heikkenemistä näkymistä. Tästä eiole paljoa keskusteltu julkisuudessa.

    Kovasti muutenkin Suomen valtion omaisuutta siirtynyt ulkomaiseen hallintaan, esimerkiksi Ylen lähetystekniikka (Digita, omistaja USAssa) ja VR:n kiskohitsaamot (Vossloh, saksalainen firma).

    Scientist

    Ensimmäiset valkohäntäpeurat muistaakseni tulivat Suomeen sodan jälkeen Minnesotan suomalaisten lahjana. Ne sijoitettiin Laukon kartanon maille Vesilahteen, siitä koko kanta on syntynyt. Ei silloin mitään YVA menettelyjä ollut. Jälkikäteen aika huono lahja, vaikka sodan jälkeen varmaan kaivattiin lihaa.

    Scientist

    Minulta pakkolunastettiin kymmenisen vuotta sitten pyörätietä varten noin 100 metriä maata 18 metrin leveydeltä. Eniten kummastutti miten suuren leveyden pyörätie vaatii. Korvaus oli suhteellisen hyvä, muistaakseni, 2 euroa neliö. Yritin suojella aallani olevan tammen, mutta rakentajat kaatoivat senkin.

    Scientist

    Minulla on myös metsässäni pari isohkoa ihmisen tekemää kuoppaa, ainakin 100 vuoden takaa. Isäni puhui, että olisivat nauriskuoppia, mutta museoihmiset pitivät niitä mahdollisesti venäläisten sotilaiden tekeminä. Hyvin mahdollista, että ovat sotilaiden jäljiltä. Ne ovat Kymijoen itärannalla, jossa Ruotsin ja Venäjän  raja oli 1700-luvulla.

    Scientist

    Vähän ristiriitaista tieto/käsitykset ovat, Joka tapauksessa en ainakaan suurempia puita raivaisi ennen pakkasia.

    Scientist

    Linkin artikkeli on lähinnä katsaustyyppinen, jossa on spekuloitu glyfosaatin ja eri sairauksien yhteydellä. Kuitenkin esimerkiksi lymfooma on yleistynyt jo 1970-luvulta lähtien ennen glyfosaatin runsastunutta käyttöä. Syyt ovat varmasti monnaiset, eivät yhden aineen aiheuttamat. Myös eräät ns lifestyle tekijät ja lihavuus  voivat olla mukana. On totta että eräät autoimmuunisairaudet, allerhiat yms ovat yleistyneet länsimaissa, muttei esim Venäjällä (Haahtelan ym vertailut rajan molemmin puolin). Erityisesti nuorten keskuudessa llergiset sairaudet ovat  lisääntyneet.

    Yleisesti ottaen on niin, että on helpompi osoittaa tai vihjata aineen A aiheuttavan syöpää kuin että se ei aiheuttaisi. Muistaakseni WHO/IARCn arvioissa vain yksi aine (tolueeni) on todettu ei-karsinogeeniseksi. Glyfosaatista löytyy tuhansia tutkimuksia Googlen haulla. Myös pitäisi miettiä, mikä on turvallisempi vaihtoehto sille.

Esillä 10 vastausta, 1,101 - 1,110 (kaikkiaan 1,615)