Käyttäjän Scientist kirjoittamat vastaukset
-
Suurimmassa vaarassa ovat ne lähellä itärajaa olevat tehtaat, jotka käyttäneet paljon venäläistä kuitupuuta. Kenties Enocell, Joutseno. Enson Imatran tehtaat. Sunilassa ja Anjalankoskrllalahan on jo suljettu tehtaita.
Helsingin Nato kokouksen antia. Ei puhuttu mitään Itämeren Nordstream kaasuputken räjäytyksestä. Miksiköhän ? Kertooko jotakin tekijästä.
Kyllä kannattaa miettiä miksi Afrikan maat tekevät mieluimmin yhteistyötä Kiinan kuin entisten siirtomaaisäntien kanssa. Länsimaat saarnaavat miten pitää elää ja ovat kuitenkin rohmunneet luonnonvaroja sekä harjoittaneet orjakauppaa. Kiinalla on muuten vai yksi sotilastukikohta oman maan ulkopuolella Djiboutissa. Siellä on myös monien muiden valtioiden tukikohta.
Suomen kannattaisi satsata enemmän lääke ja kemian teollisuuteen. Tanskassa Novo Nordiskin merkitys on yhtä suuri kuin Suomessa Nokian 2000 luvulla. Myös Ruotsissa lääketeollisuus on vahva. Pentti Kouri aikanaan ehdotti että Suomen pitäisi satsata eläinlääkkeiden kehittämiseen. Niissä hyväksymisprotokollat eivät ole niin vaikeita. Lääkkeissä myöskään Suomen syrjäinen sijainti ei ole ongelma.
Rikkiaerosolit muuten viilentävät muuten ilmastoa. Eli kun happamoitumista torjutaan vaikutetaan myös ilmastoa lämmittävästi.
Mutta miksi olisi pitänyt jatkaa vielä toivotonta taistelua. Parempi solmia huonokin rauha.
Suomi oli viisas talvisodassa kuun lopetti taistelut epätoivoisina 3 kk jälkeen. Säästettiin ihmishenkiä. Jotkut länsimaat olisivat kyllä tykänneet siitä että taisteluja olisi jatkettu Venäjän heikentämiseksi. Nyt Ukrainassa länsi haluaa taistella viimeiseen ukrainlaiseen mikäli Trump ei saa aikaan aselepoa tai rauhaa.
Tuskin Gorbatshov asiaa niin käsitti että Nato voisi laajentua muualle entisen Varsovan liiton maihin muttei itä-Saksaan. Siinä ei olisi juuri logiikkaa. Nykyinen sota Euroopassa on paljolti Naton itälaajenemisen seurausta.
Ei mitään sopimuspaperia ole. Tätä venäläiset varmaan katuvat. Sen sijaan löytyy Saksan arkistoista että näin Gorbatsoville luvattiin. Läsnä Ulkoministerit Genscher (Saksa) ja Baker (USA). On myös kirjoitettu aihetta koskeva kirja Not one inch jonkun amerikkalaisen toimesta.
Ruotsissa ja Norjassa on kolme erillistä sähkön hinta-aluetta. Pohjoisessa aina halvempi. Tämä ei taida sopia Stadighille. Jos pohjois-Suomessa olisi halvempi sähkö, energiaintensiivisempi teollisuus menisi sinne vielä nykyistä enemmän. Ei Lapissa ole nytkään lama.
Leenalle, kyllä ne suurimmat talousmokat on tehty nimenomaan koulutettujen ihmisten toimesta. Kuten ilman osto Saksasta ja Fortumin seikkailut siellä myöhemmin.
Lapissahan menee nyt melko hyvin turismin ansiosta. Melkoinen työvoimapula. Ongelma Suomessa on se että on rakennettu hyvinvointivaltio Nokian menestysvuosien tasolle. Ei kellään ole mitään yksittäistä ratkaisu talouteen. Ei Stadighillä eikä muilla. Elintasoa alennettava vaikka se vaikeaa on. Nyt pakotteet ja sotiminen ovat alentaneet koko Euroopan elintasoa ehkä Tanskaa likuunottamatta. Siellä Novo Nordisk on ollut sikäläinen Nokia. Pörssiarvo ollut 600 mrd euroa. Mutta patentit menevät sielläkin umpeen.