Käyttäjän Santtu kirjoittamat vastaukset
-
Jos ajatellaan tulevaisuudessa tarjouspyyntöäni ensiharvennusleimikosta, uskallanko Mhyltä edes pyytää, kun niin uhoavat jotkut Mhyn tekevän pisnestä puukaupalla?
Mitenkä koko harvennusleimikon kilpailuttamisen antamista Mhylle, jos Mhy itse ostaa myös pystyleimikoita?
Jotenkin ovat ristiriitaisia asioita metsänomistajan edun kannalta. Mitenkähän tuo Mhy palveluntuottajana pitäisi ymmärtää?
Santtu 23.1.2013, 17:18Metsänomistajien aidosta vapaehtoisesta edunvalvonnasta huolehtiminen on tärkeää metsätalousyrittäjyyden tulevaisuuden kannalta
Edunvalvonnan kehittymättämyys ja jopa joidenkin mielestä puuttuminen ovat haaste metsänomistajille. Tällä hetkellä vallitsee laajasti tilanne, että metsänomistajien etujen ajajiksi ilmoittautuneilla voi olla niin suuret omat eturistiriidat, ettei metsänomistajien etujen ajamiselle ole todellista pohjaa. Monet metsänomistajat ovat MHY jäseniä pakollisen automaattisesti metsänhoitoyhdistyslakiin perustuen. MHY ketjuun kuuluvat Metsänomistajienliitot ja MTK.
Edunvalvonta on tärkeä metsänomistajille niin kuin palkansaajillekin, aito vapaehtoinen mahdollisuus ja oikeus edunvalvontaan tulee tulevaisuudessa kuulua myös metsänomistajille.
Metsänomistajien tulisi ilmeisesti järjestäytyä uudella tavalla todelliseen etujen ajamiseen päästäkseen ja myös osaltaan sitäkautta parempaan tuottavampaan järkevämpään metsätalouden harjoittamiseen.
Mhyn tulevaisuus on aidossa metsäpalvelujen tuottamisessa ainakin niin kauan, kun perinteinen Mhy bränti unohtuu metsänomistajilta mahdollisen kilpailukyvyttömyyden takia metsäpalvelumarkkinoilla.
Haluan vielä joillekin selkeyttää, mitä metsäpalvelut tulevassa mm. voi olla. Metsäpalveluja on mm. katkonnan valvonta, puukaupan kilpailutus ja neuvonta. Jotkut ovat tietoisesti toisia johtaneet harhaan, että metsäpalveluissa olisi kyse ammattiliittojen toiminnan kaltaisesta metsänomistajien tai metsätalousyrittäjien edunvalvonnasta. Ei ole kyse edunvalvonnasta sanan varsinaisessa tarkoitetussa merkityksessä. Kyse on yksiselitteisesti päämiehen antaman tehtävän hoitamisesta korvausta vastaan mahdollisimman hyvin. Metsäpalveluita voi tuottaa tulevaisuudessa yksityiset metsäpalveluyrittäjät, puutavarayhtiöt, Mhyt ja metsäkeskukset ja kaikki muutkin mm. metsänomistajat.
Onko tosiaan tulevaisuuden edunvalvonta hankala käsittää Mhy leirissä?
Santtu 31.10.2012, 23:38Kyllä Kuusamossa aktivoitumista tapahtuu kaikissa puolueissa näiden vaalien seurauksena. Perussuomalaiset menestyivät mainiosti. Kuusamossa Perussuomalaiset on toiseksi suurin puolue.
Perussuomalaisten Joukamo Kortesalmen ja neljän muun uuden valtuutetun merkitys Kuusamolaisille antaa uskoa kunnallisdemokratiaan ja lehmänkauppojen uskotaan vähenevän.
Kuusamossa on ollut ns. ”yksinkertainen enemmistö” vallalla ja se ei nykyihmisille ole ihailtavaa vallankäytöä, päinvastoin. Menneen ajan määräenemmistö, jota hallitsee muutama ryhmän valtuutettu on tehnyt Kuusamon politiikan hyvin taantumukselliseksi tulevalle Kuusamolle. Muutamat omasta mielestään kokeneet ovat esittäneet kuin he olisivat ”Jumalasta seuraavia” sitä oikeaa heidän hyväuskoista politiikkaansa, joka ei aina ole edes päivänvaloa kestänyt.
Nämä Kunnallisvaalit aktivoivat todennäköisesti valtuutettuja ajattelemaan, tuomaan ajatuksia, asioita ja mielipiteitä perusteluineen keskusteluun tärkeistä asioista. Ei riitä enää, että sanotaan, näin ryhmässä Keskusta päätti 🙂
Ilmeistä on, että yksinkertaisetkin Kuusamossa joutuvat pikkasen miettimään, miten toimia. Näin tulevaisuudessa on mahdollista saada uskottavuutta Kuusamon kunnallispolitiikkaan.
Perussuomalaiset tuonevat keskustelukulttuurin Kuusamoon ja tämähän voi tuoda Kuusamoon kaivattua yhteistyötä muiden välillä ilmankin Keskustaa, mikä voi olla merkittävää Kuusamon historiassa. Kuusamossa vaalit oli demokratian voitto.
Joukamo Kortesalmi sai koko 16500 hengen Kuusamossa kuudenneksi eniten ääniä. Tästä on hyvä Perussuomalaisten jatkaa. Menestystä Perussuomalaisille ! Joukamo Kortesalmelle ja muille Perussuomalaisten valtuutetuille.
Santtu 14.10.2012, 15:44Tällaista Mikko eskolan asennoitomista meihin metsänomistajiin, yhdistysten ”omistajiin” kaivattaisiin ilmeisesti muuallakin kuin pirkanmaalla ja Kuusamossa.
Ei vaan Kuusamoon ilmeisesti metsälehti leviä. Ilmeisesti olisi parempi kanava Maaseudun tulebvaisuus viestin viemiseksi Kuusamon MHY johtoon.
Milloinhan Kuusamo julkaiseen tulokset. Ei kai pieni huomauttaminen pahasta ole, jos on jäänyt jotakin olennaista julkaisematta.
Santtu 9.10.2012, 10:38MTK J Marttilat ja Herra Hakkaraiset voivat sisimmässään toivoa ihan vaan mitä vaan metsänomistajien pään menoksi.
Metsänomistajien omista eduista on nyt kyse, ei MTK edusta.
Jospa ministeriö saa valmisteltua lain tai lain kumoamisen mahdollisimman heti mielellään tänä vuonna metsänomistajien menetysten minimoimiseksi.
Se, mikä yhteys on metsälain kehhittämisellä ja MHY pakkomaksulain kumoamisella, ei äkikseltään asiapohjalkta syytä keksi.
Santtu 1.10.2012, 19:33Työryhmän työn tavoitteena oli luoda ehdotus metsänhoitoyhdistyslain uudistamisen periaatteista siten, että varmistetaan tasapuolinen kilpailuasema eri toimijoille metsäpalvelumarkkinoilla ja samalla varmistetaan metsänomistajien valinnanvapaus palvelujen hankinnassa.
Uudistuksen tavoitteena on oltava tasapuolinen kilpailuasema kaikille toimijoille. Metsäpalveluiden markkinoilla tarvitaan useita toimijoita, jotka tarjoavat palveluja metsänomistajille. Metsänomistajien valinnanvapaus valita palvelujen tuottaja on tärkeätä.
1. Poistetaan mhy-laki ja toimitaan yhdistyslain tai yhtiölainsäädännön pohjalta.
2a. Muutetaan mhy:een liittyminen ja jäsenmaksut vapaaehtoisiksi, yhdistys kerää itse jäsenmaksut ja uudistetaan mhy-laki, jolla määritetään yhdistyksen tavoite ja velvollisuudet.Työryhmän näkemyksen mukaan tasapuolinen kilpailuasema metsäpalvelumarkkinoilla ja metsänomistajien valinnanvapaus on mahdollista saavuttaa seuraavien vaihtoehtojen mukaan:
1. Kumoamalla nykyinen laki metsänhoitoyhdistyksistä,
2. ei metsänhoitomaksua, vaan yhdistys rahoittaa toimintansa keräämillään jäsenmaksuilla ja liiketoiminnan tuotoilla,Uuden puitelain voimaantulo tulisi tapahtua v. 2012 loppuun mennessä olemassa olevien kilpailuvääristymien pikaiseksi poistamiseksi (mh-maksu 2013).
metsänomistajilla on mahdollisuus perustaa niin halutessaan ja järkevästi määritellyin kriteerein uusi puitelain mukainen metsänhoitoyhdistys. Tämä on tärkeä osa myös metsänomistajien valinnanvapautta.