Käyttäjän Saminmetsä kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 18)
  • Saminmetsä

    Palstaan tutustuminen menee hankintakuluihin. Jos ei tilakauppaa tule, tutustumismatkaa ei saa vähennyksiin lainkaan.

    Saminmetsä

    Yhdistykset eroavat toisistaan niin paljon että yhdistyksen jäsenyyden järkevyys riippuu yhdistyksestä. Osa yhdistyksistä katsoo vain laskutusta, osa huolehtii myös jäsenistään. Minulla on metsiä ainakin 6:n mhy:n alueella, mutta kuulun vain kahteen (vielä tänä vuonna 3:n jäsenyys, ensi vuonna kahden).

    Saminmetsä

    Joku väitti ettei hirvi pystypuita syö. Ainakin Lapissa vetelevät talvella kasvatusmänniköitä  isoja alueita pilalle. Eikä ole sarvilla tehty (yleinen vastaehdotus), sarvissa ei ole hampaita. Itsellä Rovaniemellä yksi kuvio syötiin kokonaan pilalle. Kemijärven mhy:ltä löytyy paljon kuvia aiheesta. Voi olla jonkun ketjussa ehdottamaa kivennäisten täydennystä, mutta parkit jyrsitty joka tapauksessa.

    Kuusikot (lähinnä lehtomaisilla korvilla) tahtoo täällä usein ”rapistua” , jos koivu hakataan yhettömiin. Hirvien takia männiköt taas on raivattava 100 % puhtaiksi lehtipuista ja katajasta siihen asti kunnes hirvituhopituus ohitetaan selvästi.

    Saminmetsä

    Euroakaan en ole MG:n kaupoista ottanut rahana. 0-verokortilla olen kaikki laittanut a-osuuksiin. Kaupat olleet kuituleimikoista. Osuuksien tuotto tällä hetkellä kilpailukelpoinen verrattuna muihin sijoitusmuotoihin.

    Saminmetsä

    Puun ajosta mönkijällä ja vinssikärryllä (huom! en suosittele varsinaisiin markkinahakkuisiin, niin kuin en mitään traktoriviritelmiäkään ?) hyvä video: https://youtu.be/WJm6Ejbe17A

    Puomin ja vinssin (kauko-ohjaimella) yhteishankintahinta on n. 300 €

    Hirven kuljetus metsästä: vedetään elukka vinssillä vetolevylle tai -putkeen. Metsäkuljetuksen jälkeen vetolaite vedetään hirvineen auton peräkärryyn. Yksin kärryyn vetäminen hankalaa, jos auton kärryssä ei ole vaikka venevinssiä. Usein kyllä asia muuttuu helpommaksi, kun elukka on saatu tielle. Nostoväkeen luettavienkin henkilöiden avustuksella elukat yleensä siirtyvät tästä eteenpäin.

    Saminmetsä

    Nykyisin hirvet jäisi (ainakin täällä) metsään ilman mönkijöitä. Olen ollut kyllä mukana vetämässä ja paloinakin tuomassa. En kaipaa nuita aikoja. Lyhyitä matkoja nytkin käsin vedetään, muttä pääosin mönkijällä vetoputkella. Itse olen vähän sivussa hommasta, mutta marraskuusssa sivutuotteena kaksi ammuin ja toin 3:n ojan takaa tienvarteen (seurassa paperilla ampujana ilman lihaosuutta tuolloin). Nopeasti elukat tienvarteen, kärryllä kylmähuoneeseen, nosto suoraan kärrystä roikkumaan ja turkki pois. Tässä kylmiössä pari päivää ja jako…

    Saminmetsä

    Myyntipuun korjuu mönkijällä on tasan yhtä kannattamatonta kuin muukin hankintapuun touhuaminen. Ainoastaan ihan pienimmissä hatelikoissa moottorisaha kannattaa käynnistää. Siellä taas mönkijä on aivan verraton, kun ei varsinaisia ajouria tarvita.

    Oma järeämpi kalusto puunkorjuuseen ja hankintapuun korjuu on kannattavaa nykyisin vain muutamissa poikkeustapauksissa. Raivaussaha on metsänomistajan kannattavin työkalu. Liian moni omistaa moottorisahan ja mönkijän, muttei raivaussahaa. Parhailla on 50 th koneet, muttei raivaussahaa.

    Saminmetsä

    Männyntaimikossa hirvien takia kaikki lehtipuu pois niin kauan kunnes hirvituhoraja ohitetaan. Myös vieruskuvioiden reunoilta suojaava vesakko raivataan pois. 100 % lehtipuuperkaus tehtävä 2-4 kertaan alkaen polven korkuisesta taimikosta. Tämä Matti Kärkkäisen ohje lehtipuiden täydellisestä poissa pitämisestä männyn taimikossa on käytännössä toiminut hyvin. Lisäksi hirviä kannattaa hätyyttää pois sekä syksyllä metsästäen että muuten kulkien jalan/kelkalla. Muuten kyllä olen jättänyt muutamia pieniä vanhan metsän kuvioita metsätalouden ulkopuolelle monimuotoisuuden nimissä. Tuollaiset otsikon ohjeet kuuluvat samaan kategoriaan näiden ”jatkuvan kasvatuksen simulointimallien” kanssa.

    Saminmetsä

    Itsellä 1000 kuutioinen can-am. Viime talven pidin sillä pihaa auki (täällä oli metrin verran lunta). Toukokuussa viikon kuljetin kuomukärryssä raivaussaha mönkijään valmiiksi sidottuna uudistusalan raivauksessa. Talvitien pohjaa pari kilometriä nätti kulkea. Sitten pari viikkoa kuljin kylvämässä ja istuttamassa. Taimet kulki nätisti mukana. Kesällä tuulenkaatoja yli 20 m3 polttopuuksi kolmessa päivässä. Samalla vekottimella muutaman hirven olen metsästä tuonut ja tammukassa käynyt. Enpä oikein tule ilman mönkijää enää toimeen.

    Vielä tuohon puun ajoon: vinssipuomi ja vinssi kauko-ohjaimella pidentää päivää, kun ei tarvitse itseä väsyttää isompien puiden nostelulla. Mönkijä jaksaa kyllä napisematta vetää niin paljon kuin kärryyn mahtuu. Tiedän pari ukkoa, jotka ajavat joka syksy 300-400 kiintoa omia hankintapuita mönkijällä.

    Saminmetsä
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 18)