Käyttäjän Salonpoika kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 203)
  • Salonpoika

    Ei se nyt ,mehänpoika, ihan noin aina mene. Viimevuonna anoimme 70 lupaa (11. seurueen yhteislupa),rhy puolsi 50 ja riistakeskus myönsi 60 lupaa. Kuten olen täällä aiemminkin todennut, olemme saaneet noin joka toinen vuosi anomamme luvat täysimääräisinä. Tuollakin puuttuvalla kymmenellä luvalla olisi alueemme tihentymiä harvennettu mukavasti. Tulkaa talkoisiin mukaan niin näette miten asiat todellisuudessa on eikä tarvitse kirjoitella hevosmiesten tietotoimiston pohjalta.

    Salonpoika

    Metsuri motokuskille ja muillekin sanoisin ettei tämänhetkinen siedettävä hirvikanta pelasta välttämättä tuhoilta. Jos viljelen nyt koivua tai mäntyä täytyisi kannan kestää alhaalla kymmenen vuotta ennenkuin taimet olisi turvassa. Siihen nykyinen metsästysjärjestelmä ei ole tähän mennessä pystynyt enkä usko siihen jatkossakaan. Olen käynyt nyt muutaman päivän harventamassa kuviota joka osittain tuon hirvituhovaaran takia istutettiin kuuselle. Pelko on osoittautunut aihelliseksi, Luontaisesti paikoin runsaasti tullutta mäntyä ja koivua hirvet ovat särkeneet paljon. Tila sinänsä on oikea hirvien paratiisi, rauhallinen runsaasti nuoria taimikoita ja kumpareita sisältävä niemi. Vaikka viimetalven muutamalla tarkastuskäynnillä siellä ei paljon asukkaita näyttänyt olevan on ne kuitenkin omat jälkensä jättäneet. Pakko (tai ainakin minusta järkevää) tuollaisissa riskialttiissa kohteissa tuhovaara on ottaa huomioon. Vara on viisautta näissäkin hommissa.

    Salonpoika

    Meille tänne Savon toiselle laidalle satoi kolmen päivän aikana 38 milliä. Maisema vihertyy silmissä ja ensiviikon lämpö tuo varmaan metsään sieltä tähän saakka puuttuneet ”ystävät”.

    Salonpoika

    Muutaman kerran mittanauha-aikakautena maanmittarin apuna ollessa matkat (ja pinta-alat) pyrittiin mittaamaan vaakatasossa, ei maaston pinnanmuotoisesti. Samoin tehtiin inventointihommissa linjakoealoja mitattaessa. Jos täkäläisissä maastonmuodoissa linja olis mitattu maaston mukaan ei viimeiset koealat olis sattuneet lähellekään kartalta mitattuja paikkoja. Nykyisinhän ei mittanauhoja enää tarvita. Kun tuo nuorempi sukupolvi oli kaksi kesää VMI-ssä mukana kävin heidän työmenetelmiään kurkistamassa. Kepsillä näkyi koealan paikat löytyvän. Samoin määritettiin tontti viimeksi olleessa lohkomisessa.

    Salonpoika

    Kasvullisen metsämaan osalta C.

    Salonpoika

    Itsellä oli sama tilanne muutama vuosi sitten ja kävin kysymässä neuvoa verotoimistosta. Asia olikin yllättävän yksinkertainen. Neuvottiin tilojen omistussuhteiden erilaisuudesta huolimatta ilmoittamaan kaikki metsäasiat yhdellä veroilmoituksella ja näin on sitten tehty. Verottaja jakaa seuraamukset sitten omistussuhteiden (%) mukaisesti. Ja muista ilmoittaa kasvanut metsävähennyspohja!

    Salonpoika

    Kun aikoinaan ajoin puita kokorunkojuontona pyrin tekemään kuorman niin että puita oli molemmin päin. Esim 2 tukkirunkoa tyveltä kiinni ja loput latvasta. Tyvet antoi painoa ja vetokykyä silloiselle pienelle reilut 2 tonnia painavalle traktorille. Jos kyseessä on ainoastaan muutamankymmenen rungon siirtäminen voit vetää latvasta ja pitää kuormakoon niin pienenä ettei pito-ongelmaa tule. Tallautunut lumi uralla on hyväksi mutta jos siihen tulee vettä lumen sekaan pidä varasi koska taakka juuttuu herkästi hyyhmään kiinni. 35 senttiä pitäisi kyllä kantaa pienen traktorin (mitähän se sinun pieni tarkottaa) mutta aina on syytä pelata jäällä varman päälle. Olen kerran ollut nostamassa jäihin pudonnutta traktoria ja ne oli melkoiset talkoot.Onneksi silloin kuski pääsi kuivin jaloin kyydistä pois.

    Salonpoika

    Parasta en tiedä mutta meillä on 655 Patussa ollut uudesta asti Vahvan kahmari jota ei ole tarvinnut hitsata. Puuta on ajettu ”harrastevehkeiksi” melkosesti, kuormattu soraa ja pelloilta ajettu kiviä.

    Salonpoika

    Hinnat on nykysysteemin mukaisia muuten paitsi rahayksikkö, elikkä markkaa kiintokuutiometriltä. Mittayksiköt ja -systeemit oli juuri muuttuneet. Oli jonkun verran totuttelemista kun oli juuri saanut juonesta kiinni jalkojen ja kuutiojalkojen kanssa pelaamisesta niin ala ajatella metreissä.

    Salonpoika

    Puun hinnankehitystä vuosilta 1972-1973: mät 50-125, kut 43-118, kot 63-143, mäk 17-34, kuk 18-35, kok 10-24. Kyseiset hinnat Metsäliiton tarjouksia 24.10.1972 ja 16.10.1973 joilla myös on kaupat tehty. Huomaa myös kuinka koivutukki oli havutukkia kalliimpaa.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 203)