Käyttäjän Reima Ranta kirjoittamat vastaukset
-
Metsän hinta on kaikkien tulevien tulojen ja menojen nykyarvojen erotus ja taloudellisessa mielessä metsänomistaja pyrkii tulevilla metsänhoitotoimilla mahdollisimman suureen nykyarvojen erotukseen. Tämä on täysin yleispätevä fakta. Tarkastelun voi puolestaan aloitta aivan mistä hetkestä hyvänsä.
Asia ei muutu myöskään miksikään, jos samalla hetkellä syntyvästä tulosta vähentää menon (eli hakkuutulo – uudistamiskulu) ja muuttaa tämän erotuksen nykyarvokasi tai muuttaa kummatkin erikseen nykyarvoiksi. Kummassakin tapauksessa lopputulos on täsmälleen sama. On myös aivan yhdentekevää kutsuuko uudistamismenoa investoinniksi tai ei. Se ei muuta asiaa tasan miksikään. Tulot ovat tuloja ja menot menoja ja eri aikana syntyvät tulot ja menot on saatettava korkoa käyttäen yhteismitallisiksi.
Metsänomistaja ei siis pyri taloudellisesti mahdollisimman suureen tai pieneen puuntuotokseen tai liikevaihtoon, ei mahdollisimman suureen tai pieneen korkoon, ei mahdollisimman suuriin tai pieniin menoihin. Uudistaa voi istuttaen, kylväen, luontaisesti siemenpuu- tai suojuspuuhakkuin, pienaukkoina, kaistaleina, kasvattaa jatkuvasti tai kaikkien yhdistelminä jne. Eli metsätalouden harjoittaja voi sijoittaa metsänhoitotoimiin enemmän tai vähemmän tai ostaa uutta metsää jne. Järkevä metsänomistaja tietysti panostaa ensisijaisesti sinne, mistä hän hyötyy eniten.
Jos siis esim. Lapista saa ostaa hehtaarin istutusinvestoinnin hinnalla monta hehtaaria valmista taimikkoa, niin on tietysti järkevää käyttää halvempia menetelmiä ja ostaa erotuksella uutta metsää jne.
Pahoittelen, kun hetken mielijohteesta tulin häirinneeksi keskustelijoiden rauhaa, saaden jo erilaisia arvonimiä.
Reima Ranta 25.1.2014, 22:37Mielenkiintoisia ovat näkemykset kannattavuudesta. Tilanne on useilla samankaltainen kuin mhy:n aluevastaavalla, joka totesi, että pakollisen metsänhoitomaksun poistuminen ei heille juuri mitään merkitse, sillä se on vain pieni osa liikevaihdosta.
On surullista, jos taloudellinen ymmärrys on sen kaltainen, että ei käsitä katteen ja liikevaihdon eroa.
Kari m (kuka lienetkin) esittää, kannattavuuden olevan vuotuisten tulojen ja menojen erotus, eli puustopääoman määrällä ei ole mitään tekemistä kannattavuuden kanssa, joka edelleen tarkoittaa sitä, että korko on nolla, joten sitä ei tarvitse huomioida.
Kun metsän taloudellinen arvo on kaikkien tulevien tulojen ja menojen nykyarvojen erotus, se tarkoittaisi korolla nolla, että metsän arvo alkaisi lähestyä ääretöntä. Jokaisen tulevan kiertoajan kulut tulisivat aina kymmenkertaisesti takaisin ja näitä kymmenkertaisia tuloja tulisi tästä hetkestä maailman tappiin. Tällä teorialla Kari m:n kannattaisi haalia kaikki myytävät metsät kiireesti omistukseensa, koska ne olisivat hänen kannattavuusteoriallaan poskettoman halpoja. Puuston nykymäärälläkään ei olisi hinnoittelussa käytännön merkitystä.
Samaa nollakorkoon perustuvaa vanhakantaista metsäpolitiikkaa näyttäisi uudistusinvestointeihin täällä puolustavan mm. Gla?, jonka mukaan metsän uudistamiseen kannatta aina kustannuksista piittaamatta panostaa. Kiireesti siis Gla halpojen metsien ostoon. Et kai vain käytä uudistamisinvestointiin eri korkoa kuin metsän ostoinvestointiin. Sehän on vallan perusteetonta,. Korkohan on täsmälleen samansuuruinen kummassakin tapauksessa.
Reima Ranta 23.1.2014, 20:25Rekisteröityessä ilmoitetaan sähköpostiosoite ja keskustelijan nimi. Kukaan ei ilmeisesti kuitenkaan edes yritä tarkistaa täsmääkö sähköpostiosoite ja nimi jotenkin toistensa kanssa.
Jos keskustelija on ilmoittanut rekisteröityessään nimimerkikseen ilmoittamansa keskustelijan nimen, niin oikaiseeko palstan pitäjän, jos kirjoittaja väittää keskustelussa muuta. Eikö olisi aika arveluttavaa kirjoittaa toisen henkilön nimellä ja väittää sitä omakseen.
Korpituvan Taneli saa toki vapaasti arvostella, en ollenkaan pane siitä pahakseni. Huvittaa vain kärkäs suhtautumisesi toisten ylilyönteihin ja kuitenkin itse täysin olettamuksiesi varassa kävit noin kärkkäästi henkilöön.
Minä todellakin kirjoitan täällä sumeilematta aivan omalla nimelläni. Eikä se kaiketi ole ollut ainutkertaista tällä palstalla.
Viljelymetsätaloutta on siis keskustelijoiden mielestä tuettava, kannatti tai ei. Tuotantoa on pyrittävä lisäämään keinolla millä hyvänsä, oli puulle kysyntää tai ei. Luontainen metsätaloushan ei metsänhoitoon tukea saa. Kuulostaako se esim. oikeudenmukaiselta ja perustellulta?
Olen todellakin sitä mieltä, että Lapissa viljelymetsätaloutta tulisi ennemmin rajoittaa kuin tukea. Eikä se ole mikään aluepoliittinen kannanotto, vaan koskee vain metsätalouden käytäntöjä. Pitäisi pyrkiä taloudellisestikin kestävään kehitykseen.
Reima Ranta 23.1.2014, 18:41Huomaako Korpituvan Taneli ollenkaan, että syyllistyt edellä itse sellaiseen, mistä kärkkäästi täällä näyttää toisia paimennat. Ensimmäisessä kappaleessa esittämäsi nimellään esiintyvään henkilöön kohdistuva kritiikkisi perustuu olettamuksiisi, ei tietoon.
Lapissa Kemeratuin on tehty vaihtelevalla menestyksellä laajoille alueille männyn istutuksia. Männyn istutus on varmin tapa tuolla alueella tuhota metsätalouden aito kannattavuus. Tällä on yleisesti heikennetty männyn tukin jalostusarvoa ja jatkossa tilanne entisestään kärjistyy. Tämä on johtanut männyn tukin hinnan laskuun, eikä vain Lapissa. Istutusmänniköiden tyvitukki eli männyn arvokkain osa on pilalla. Männyn kuitupuun tuottamiseen taas ei todellakaan kannata investoida mitään.
Markkinat arvostavat Lapin istutusinvestointia murto-osaan istutusinvestoinnin hinnasta, jos sen myy markkinoilla. Jokaisen luulisi käsittävän tällaisen toiminnan kannattamattomuuden. Markkinoita parempaa tietoa meillä ei yksinkertaisesti ole.
Vain sellainen investointi on kannattava, jonka markkinat ovat valmiit vähintään täysimääräisesti välittömästi investoinnin jälkeen maksamaan ja vuoden kuluttua jo korkoineen. Muu on oletusta, joka ei perustu tietoon.
Erikoinen on käsitys, että vauhdilla velkaantuvan valtion on perusteltua markkinataloudessa pyrkiä tekemään kannattavasta toiminnasta tulonsiirtoja kannattamattomaan toimintaan ja näin saattaa kannattavakin toiminta vaaraan. Eikö todellista tuloa voi kertyä vain kannattavasta toiminnasta, niin yksityiselle kansalaiselle kuin yhteiskunnallekin.
Reima Ranta 17.1.2014, 17:11Varaukseton kunnioitukseni metsistään kiinnostuneille ja niitä hoitaville ikäihmisille. Metsänhoito on aivan erinomaista niin henkisen kuin fyysisenkin hyvinvoinnin näkökulmista, eikä yksin ikäihmisille.
Suomen metsätaloutta ei vain voi ajatella jätettävän tämän mitä ilmeisimmin häviävän luonnonvaran puuhastelun varaan.
On suorastaan hämmästyttävää, että MTK:ssakin on viimein pakon sanelemana kelkka kääntynyt. Heidän järjestöpolitikoinnin seuraustahan nykytilanne juuri on. Mitä ilmeisimmin ilman Kujalan kantelua olisimme edelleen alkutekijöissä.
Reima Ranta 17.1.2014, 11:01Mhy:n ja metsäkeskuksen näkökanta yrittäjävetoiseen puuntuottamiseen on tietysti ymmärrettävä, sillä heidän palvelunsa kävisi tarpeettomiksi. Yrittäjät eivät heidän palvelujaan välttämättä tarvitse. Turha työ vähenisi ja metsätalouden kannattavuus paranisi.
On kaikkien yhteinen etu, että tavarat ja palvelut tuotetaan siellä ja sellaisilla menetelmillä, millä on parhaat edellytykset pärjätä vapailla markkinoilla.
Heidän tulisi katsoa peiliin, joilla on huoli siitä, että metsät menevät vääriin käsiin metsämaamarkkinoilla. Heidän laskelmissaan tulojen ja menojen nykyarvojen erotus jää liian pieneksi ja he häviävät kilpailussa, koska heidän metsänhoitotoimensa eivät ole riittävän kannattavia.
Reima Ranta 17.1.2014, 10:23Metsään.fi on metsäkeskuksen tärkein palvelu. On hyvin perusteltua, että metsävaratieto kerätään keskitetysti ja se on kohtuudella kaikkien saatavilla.
Palvelussa vain on runsaasti kehittämisen varaa. Sen tulisi keskittyä metsävaratiedon keräämiseen ja siitä saatavien metsänomistajalle tärkeiden tunnuslukujen esittämiseen.
Kustannuksista piittaamattoman, puuntuotannon maksimointiin pyrkivän suunnitelmatiedon tuputtaminen kattavasti tulisi lopettaa. Kukin teettää mahdollisimman tarkasti kerätyn metsävaratiedon perusteella halutessaan sitten oman suunnitelmansa näkemyksiensä mukaisesi haluamallaan taholla. Työkalun suunnitelman tekemiseen palvelu voisi sisältää.
Palvelusta puuttuu omistajan päätöksenteolle aivan keskeinen tieto metsäomaisuuden tuotosta. Kun kasvulaskenta kyetään kerran tekemään, tietohan on jo olemassa. Miksi ihmeessä sitä ei laiteta näkyviin?
Omaisuuden tuottotiedot ovat välttämättömiä omaisuuden hoitajalle. Kasvutiedosta saadaan oleellinen tieto päätöksentekoon. Tarvitaan kasvutieto m3 ja sen jakautuminen puutavaralajeihin, kasvutieto euroina valituilla hinnoilla ja mikä oleellisinta, tuottotiedot suhteessa puumääriin ja arvoon.
Metsäkeskuksen tulisi kiireesti esim. Helsingin yliopiston metsäekonomian laitoksen talouden asiantuntijoiden avustuksella selvittää, mitä tietoja taloudellinen metsänhoito tarvitsee.
Jos taas metsäkeskuksilla ei ole muuta puuhaa kuin pyrkiä välittäjäksi puukaupassa, ne tulisi tarpeettomina lakkauttaa. Puiden myynti on pieni ongelma, jos on mitä myy. Jos tätäkään ongelmaa ei kykene ratkaisemaan, on syytä kiireesti luopua tällaisesta omaisuudesta.
Reima Ranta 14.1.2014, 21:36Uusi metsälaki antaa markkinoille nyt paremmat edellytykset toimia oikein ja hyvä niin.
Metsän taloudellinen arvo on kaikkien tulevin tulojen ja menojen nykyarvojen erotus.
Toinen perustotuus on, että taloudellisesti älykkäillä metsänhoitotoimilla pyritään vain tämän erotuksen maksimoimiseen.
Aivan varma on, että em. ei ole yhtenevä puuntuotoksen maksimointipyrkimyksen kanssa. Onneksi sentään näistä hölmölään kuuluvista lainsäädännön perusteluista päästiin.
Niin harkittaessa metsänostoa kuin hoitotöihinkin investointia, korko näyttelee ratkaisevaa roolia ja se on kummassakin tapauksessa täsmälleen samansuuruinen.
Metsätaloudessa käytettävää korkoa ja sitä mistä korko muodostuu esitteli perustellusti mm. Helsingin yliopiston liiketaloudellisen metsäekonomian professori Lauri Valsta metsälakityöryhmälle.
Miksi kiistellä menetelmistä? Kukin omilla varoillaan käyttäköön nyt parhaaksi katsomiaan menetelmiä. Markkinat tulevat kyllä osittamaan kenen menetelmillä on parhaat edellytykset pärjätä mm. metsämaamarkkinoilla ja näin kasvattaa metsävarallisuuttaan.
Yhtälö on mielenkiintoinen, jos Tornator on myyjänä ja Kujala ostajana. Sikäli ymmärrettävää, sillä mitä karummat olosuhteet, sen varmemmin viljelymetsätalous ei kannata.
Järkevä metsätalous edellyttäisi siirtymistä metsätalousyrittäjävetoiseen metsänomistukseen, jossa metsätilojen tulisi olla kymmenen tai satakertaisia nykyiseen verrattuna.
Vallalla on ollut älyvapaa metsänhoitojärjestelmä, jossa ilman pienintäkään taloudellista vastuuta omaavat metsänhoitoyhdistykset jne. ovat häärineet verovarojen ja pakollisen metsänhoitomaksun tukemina taitamattomien ja/tai välinpitämättömien perintöpalstoilla. Metsäomistus on pirstoutunut ja omistajille on kustannuksista piittaamattoman puuntuotoksen maksimointipyrkimyksen vuoksi aiheutettu merkittävää taloudellista vahinkoa ja tällaista puuhastelua meillä on edelleen varaa tukea verovaroin.