Käyttäjän Reima Ranta kirjoittamat vastaukset
-
Anteeksi nyt AR, mutta minä olen ymmärtänyt kannanottosi täällä lähinnä sellaisiksi, mitä olen niitä lukenut, että haluaisit lähinnä tuhota yksityismetsätalouden Suomesta.
Minusta ainut kestävä perusta suomalaiselle metsätaloudelle on vapaa markkinatalous. Yhteiskunnan tulisi ennen kaikkea huolehtia siitä, että markkinat toimivat. Vain se on tae menestymiselle maailmanlaajuisilla markkinoilla.
Metsänhoidon investoinnit tulisi tehdä sinne, missä ne näyttävät kannattavan parhaiten. Se on eittämättä myös kansantalouden etujen mukaista.
Reima Ranta 4.2.2016, 18:55Olitko Jees kirjoitusta lukiessasi niin kiihdyksissä, ettet kyennyt lukemaan viestiä loppuun, kun kyselet parempia vaihtoehtoja. Enkö juuri esittänyt sellaisen.
Minäkin olen lukenut tuon maasta taivaisiin ylistämäsi osuuskunnan kirjeen metsänhoitokumppanuudesta. Jossakin mielessä olin jopa hyvilläni sitä lukiessa. Osuuskunta on menossa markkinatalouden suuntaan ja se on aivan positiivista.
Touhuttiin aktiivisesti osuuskunnan kanssa aikoinaan, kun bonusjärjestelmää luotiin, ehkä vähän mukanakin siinä. Kommentoin joskus silloiselle piiripäällikölle, että on teillä erikoinen logiikka, kun te maksatte saman hintaa parinkymmenen motin nyssykästä kun tuhannen motin pinosta.
Reima Ranta 4.2.2016, 18:39Puusta on Suomessa mittava ylituotanto. Ylituotanto on luokkaa 50%. Puunkäyttö 55, kestävä hakkuumahdollisuus 80 ja kasvu 100 milj. m3. (Suuruusluokkina)
Tätä taustaa vasten puun liikkumisesta huolen kantaminen kuulostaa omituiselta. Tarkoitetaanko huolella sitä, että metsät tulisi sosialisoida vai pitäisikö ne lahjoittaa yhteiskunnan edun nimissä ylikansallisille yhtiöille.
Kenen etua tällaiset puheet palvelevat? Ei ainakaan metsänomistajan etua. Sekin lienee selvää, että tällaiset puheet eivät ainakaan lisää innostusta metsänhoitoon.
Aikoinaan verotuksen siirtymäaikana kovalla innolla hankittiin metsätiloja, mieluiten tietenkin hyväpuustoisia. Periaatteena oli, että huonosti ei saa käydä, vaikka hakkuiden jälkeen metsät pitäisi lahjoittaa Lipposelle. (Silloiselle pääministerille))
Osallistuin aikoinaan uuden metsälain valmistelun aloittavaan seminaariin jo vuosia, vuosia sitten. Jo silloin ministeriössä oli menossa projekti, jonka tavoitteena oli metsätilojen järkeistäminen, eli tilakoon suurentaminen. Mitään ei ole saatu aikaan, vaikka tarve olisi HUUTAVA!
Reima Ranta 2.2.2016, 12:22Edut ovat em. tapauksessa yleensä lähes poikkeuksetta ristiriidassa. Eikö silloin pidä olla aika hyväuskoinen, että uskoo toimien olevan etujensa mukaisia.
Mitä tulee henkilöön jees, jolla on varma tieto, niin tuskin kykenen laittamaan sinua paremmaksi.
Reima Ranta 31.1.2016, 13:09Sellaista en muista, että ostomies olisi puita kysellyt ostaa. Eikö se nyt sentään ole myyjän tehtävä.
Suorastaan huvittunut olen ollut siitä, että Otson ”miehetkin” haluaisivat kovalla innolla toimia puunmyyjinä. On aikoihin eletty!
Sen sijaan viime keväänä jouduin itse etsiskelemään ostomiestä, joka oli ostanut ja hakannut puuni pystykaupalla pyytämättä ja yllättäen. Selluyhtiö sitten suureksi hämmästyksekseni ilmoitti kirjeellä, että laskelmamme mukaan korvaus on tämä ja asia on puolestamme loppuun käsitelty. Sellaista luottamuksellista puukauppaa.
Reima Ranta 31.1.2016, 12:38Eikö riski ole yleensäkin Gla juuri sellainen tekijä, joka ei ole omissa näpeissämme ja joka on vaikeasti muutettavissa numeroiksi kannattavuuslaskelmiimme.
Kettu hautasi kahleensa maahan ja kuvitteli siten olevansa vapaa.
Positiivista ajattelua.Maalaamatta pirua seinälle, pitkä kasvatusketju tekee metsätaloudesta monessa mielessä varsin haasteellista.
Reima Ranta 30.1.2016, 13:04Otsikko oli huonosti muotoiltu. En tarkoittanut sitä, miksi omistatte metsää. Tarkoitin kysymyksellä sitä, mihin tekemällänne metsänhoitotyöllä pyritte, kun metsässä työskentelette. Koko metsänhoitonne joukkueen tulisi ymmärtää, mihin metsänomistaja pyrkii, etteivät potki palloa omaan maaliin.
Olen huolissani siitä ilmapiiristä, jolla metsänhoitamiseen pyritään tunteisiin vetoavasti tai tulevaisuutta epärealistisesti visioiden kannustamaan. Metsässä kasvanut, ruumiilliseen työhön oppinut sukupolvi alkaa olla haudassa tai sen partaalla. Itsekin metsässä kasvaneena ja nuorena ruumiilliseen työhön tottuneena hyvin ymmärrän, kuinka mielekästä metsänhoito on. Kaupungistuva nuori polvi ei ole saanut lähtökohdistaan tällaista kipinää. Kannustuksen pitäisi perustua taloudellisiin realiteetteihin.
Metsät ovat pitäneet viime aikoina hyvin arvonsa, kantohintojen kehityksestä huolimatta. Siitäkin huolimatta, että palkkakustannusten reaalikehitys kulkee aivan eri käyrällä kun kantohintojen kehitys. Tätä taustaa vasten metsätalouden kannattavuus on heikentynyt oleellisesti. Syy metsien arvon ja kannattavuuden säilymiseen onkin poikkeuksellisen matala korkotaso.
Metsän arvo on kaikkien tulevien tulojen ja menojen erotus, joka saadaan kun korkoa käyttäen yhteismitallistetaan tulevat tulot ja menot, jotta erotus voidaan laskea. Korkotekijän suuruus on laskelmassa aivan ratkaiseva, mikä selittää metsien nykyisen arvostuksen.
Toivottavasti kantohinnat kehittyvät myönteisesti siinä tilanteessa, kun korot nousevat. Onneksi korot ainakin toistaiseksi näyttävät pysyvän matalina.
Reima Ranta 5.3.2015, 10:34Metsänhoitomaksun muutos perustui vahingollisen monopolin purkamiseen, tasapuolisen kilpailun ja yrittäjyyden edistämiseen metsänhoidon markkinoille. Tämä on näkynytkin esim. metsänhoitoyhdistystenkin toimissa selvänä aktivoitumisena.
Kun näin on, muutoksen menettelytavat ovat olleet käsittämättömiä. Väenväkisin yritetään estää lainmuutoksen tarkoituksen toteutuminen.
Edoton edellytys olisi ollut, että yhdistykset esittelevät tulevaa toimintaansa, ilmoittavat maksuperusteet ja tiedustelevat metsänomistajilta haluavatko he jäseniksi. Suoraan laskun lähettäminen osin puiolustuskyvyttömille ihmisille on menettelynä törkeä ja se kertoo karua kieltän tämän toiminnan luonteesta. Reiluus, oikeudenmukaisuus ja toisten toimijoiden kunnioitus on toiminnasta todella kaukana – miksi? Oma toiminta nähdään pyhänä ja kaikki muut ovat ”perkeleen” kätyreitä!
Glakin kertoo perkaavansa palkkatyössään aiheettomia laskuja, eikä näe sitä millään tavalla ongelmalliseksi. Tietenkin jos on toisen palveluksessa, on yhdentekevää, vaikka käyttäisi kokopäiväisesti aikansa aiheettomien laskujen käsittelyyn. Voi jopa olla, että tällaisen perusteettoman puuhastelun vuoksi saa jopa pitää työpaikkansa.
Jos maksaisin metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksun, ilmoittautuisin niiden joukkoon, jotka puolustavat monopolia ja vastustavat kilpailevan toiminnan tuloa metsänhoidon markkinoille. Jos jotakin, niin vapaata ja reilua kilpailua alelle kaipaan. Se on yhdentekevää, mikä palveluntuottajan nimi on.
Reima Ranta 2.3.2015, 10:38Se on selvää, että innokkaita metsästäjiä ei voisi vähempää kiinnostaa hirvikannan aiheuttamat ongelmat. Kannanotot ja toiminta perustuvat puhtaasti oman edun ajamiseen – kuten yleensäkin.
Yhtälö metsästyksenkin osalta on kummallinen. Metsästysoikeus kuuluu maanomistajille, mutta käytännössä heidän valtansa asiassa on olematon ja metsästäjien suhtautuminen sen mukaista. Hirvikanta on paisutettu aivan liian suureksi ja syykin on selvä.
Metsänomistuksen kuppaajia riittää. Kun tekee investointeja esim. metsänuudistamiseen, jonka tuotot ovat odotettavissa puolenvuosisadan jälkeen, joutuu realiteetit ottamaan huomioon.
Keskimäärin metsänomistaja omistaa metsänsä n. 15 vuotta uudistamisen jälkeen, joten tuottoja on odettavissa seuraavalle tai sitäseuraavalle omistajalle, ketä ja millä ajatuksella he ovatkin liikkeellä. Kun näin on, taloudellisesti ajatteleva metsänomistaja joutuu suhtautumaan investointiin siten, että se pitää saada korkoineen takaisin millä hetkellä hyvänsä.
Reima Ranta 27.2.2015, 21:43Kirjeitä on Raivooja Otsolta tullut viimeaikoina vaivaksi asti, lähes päivittäin. Niitä availee melkeimpä pelonsekaisin tuntein – mitähän tienpätkää nyt koristellen uudelleenrakennetaan metsänomistajan kustannuksella. Otson tekemä teiden uudelleensuunnitelun hinta näyttää olevan samaa luokka, mitä maksaisi tien ojien perkaus ja sorastus. Mutta mitä väliä, kun viulut maksaa valtio eli me kaikki.