Käyttäjän Reijo Lahtonen kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 66)
  • Reijo Lahtonen

    Konenäkö asia tulee ajankohtaisesti vasta siinä vaiheessa kun korjuukustannukset alkavat muodostumaan ongelmaksi. Olin 1996 Argentinan Buenos Airesissa latinalaisen amerikan metsäasioita käsittelevässä seminaarissa. Kahvitauolla jutustelin samssa pöydässä olevan brasilialaisen metsäpäällikön kanssa. Olin siihen aikaan Nokka – Profi metsäkoneiden myyntihommissa. Hänellä oli tuhat miestä töissä. Metsureita. Ynnäiltiin siinä servettiin, että tarvittaisiin 20-30 Profia hoitamaan 1000 miehen työt.

    Riipaisin tarjousluonnoksen jantterille. Miestyön hinta oli muutaman dollarin päivässä – – eli siinä mielessä ei kiinnostanut niinkään – mutta se, että selviäisi paljon vähemmällä selvittelyllä ja sählingillä. 1000 ukkoa kun majoitetaan johonkin sademetsän reunaan, niin saavat kuulemma aina viinaa käsiinsä ja tappelevat ja tappavat vihastuksissaan toisiaan. Ovat eri heimoista – ja kiivasluonteisia. Moto olisi minimoinut miestappojen määrää.
    Sittemmin asiaa tuumittuani, samat seikathan ne ovat meilläkin ajaneet motohommiin. Voi vain kuvitella jos nykymotokuskeja ahdettaisiin korpeen – 1000 miehen leiriin – ja jostain siihen kulkeutuisi viinaa 🙂 Tappeluhan siinä tulisi. Sahamerkeistä. – – Ensi syksynä on tuossa lajissa simulaattori taas Jämsänkoskella – Metkossa 🙂

    Puusto pienenee – leimikon koot 500 motin luokkaa. Siitä voi jokainen ynnätä mikä ero on tehdäänkö savotta liki miljoonan koneketjulla vai alle puolen millin.
    Tällä hetkellähän isot design taideteokset – muotoilupalkitut koneet ovat osa metsäjättien imagon rakentamista. Nerokkaasti hoidettu – edullisesti, siis metsäjättien taholta. Onneksi aina on riittänyt innokkaita tulijoita, joilta ei investointirohkeutta puutu. 30-40 maatilaa lopettaa joka viikko – tulijoita ja koneella ajamisen taitajia kyllä riittää. Tässä mielessä konenäkö ei ole ajankohtainen. Luulenpa, että konenäön esiinmarssi alkaa toiselta mantereelta. Toivotaan, että kotimaiset teknologiatalot pysyvät ajanhermolla.

    Reijo Lahtonen

    Kuusessa ollaan!

    Lueppas ajatuksella noita Lauri Vaaran kirjoituksia. Olet aivan oikeassa. Aivan Laurin jäljillä.
    Koneiden tuottavuutta on aina mitattu kuutioissa. Kuutioitahan noilla uusilla, painavilla – kuutoskoneilla on saatu enemmän…kenen eduksi?

    Marti Lillandt muuten vaati 1980 luvun kirjoituksessaan, että konepajat ja metsäyhtiöt eivät saa tehdä yhteistyötä, koska seurauksena on koneiden hinnan kallistuminen ja käyttökustannuksien kohoaminen. Se toteutui täysimääräisenä – kuten aikaisemminkin olen todennut, Lillandtin siirryttyä Koneyrittäjien puolelta pöydän toiselle puolelle, Metsäliittoon – tuon tyyppisiä lehtiartikkeleita ei enää kirjoiteltu.

    Tämän päivän koneenrakentamis osaamisella ja komponenteilla on täysin mahdollista tehdä 838 kokoluokan kilpailukykyinen kone. Kestävyyttä tarkoitan. Metsäala kaipaisi toimijoita muilta aloilta. Kilpailua tarkoitan. Nythän kaikki tekevät samoilla osilla, saman näköistä kampetta – – samat virheet toistuvat. Kaivuripuolella sarjakoot toki ovat isompia – mutta hintaluokka sama kuin harvesteripäällä. Toivotaan, että konepajatkin löytävät viisasten kiven ja pystyvät kehittämään kalustoa toimivaan suuntaan. Olen monesti sanonut, että jos pihaan ajaisi venäläinen rekka jossa olisi kontillinen pestävää rahaa – niin ottaisin konepiirtäjän, joka ei ole ikinä nähnyt ponssea ei valmettia – – deerestä puhumattakaan – ja laittaisin hänet suunnittelemaan ajokoneen 🙂 10 miljoonalla saisi jo yhden hyvä proton.

    Reijo Lahtonen

    Jees – – – totta!

    Vain murto-osan, mutta heille metsä vaikutti olevan kunnia asia – paljon suurempi kuin ”vain” metsä tai puita.

    He vaalivat omaisuuttaan. He kokivat omaisuuteensa vääryydellä suhtautuvat – tuomitut ja tunnustaneet tahot epäreiluiksi. Heistä moni halusi periaatteessa saada asiansa vietyä oikeusposessiin.

    He eivät tyytyneet ”notkumaan” nettikeskusteluissa ja siellä muodostamaan itse haluamaansa hyväksyntää puiden vääryydellä viemiselle.

    Heistä moni ei muuten ”notku” lainkaan netissä. He ovat kaupunkilaismetsänomistajia, joilla elämä pyörii arjessa – vain pyhä on metsälle omistettua.

    Oikein hyvää päivän jatkoa – minä lähden nyt Tampereelle – tapaamaan pirkanmaalaisia metsänomistajia. Haluan muodostaa lisää näkemyksiä, kuinka he kokevat puukaupan. Keskisuomalaisten osalta olen jo hieman perillä.

    Reijo Lahtonen

    Ruotsissa jo vuosia sitten tämän tyyppistä ovat kokeilleet.

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0mG-DlLL5A4

    Reijo Lahtonen

    ”Lahtosen on väärin osoittaa metsänomistajia tunnemetsänomistajiksi, jotka ovat perineet, tai… ja jotka eivät ymmärrä metsiensä päälle yhtään mitään? Ei niitä tallaisia metsänomistajia ole.”

    ”jovain” – kuinka laajasta otannasta olet muodostanut näkemyksesi?

    Minä olen tavannut fyysisesti 2011 – 2015 välisenä aikana noin 3000 metsänomistajaa – olen viettänyt heidän kanssaan tuhansia tunteja. Olen muodostanut varsin selkeän kuvan heidän mielialoistaan, myyntihaluistaa ja myyntihaluttomuksistsa. Monelle isänsä perintönä metsääomistavalle lähihistorian kaupalliset vilungit tulivat täysin puun takaa. Monet itkivät vuolaasti – olihan se järkyttävää ymmärtää, että isän hyväuskoisuutta oli käytetty härskisti hyväksi – ja kun ennen perunkirjoitusta samainen puunostaja tuli kahvipaketin kanssa esittämään ostohalujaan puista…eikä kilpailevia tarjouksia koskaan kuulunut, vaikka osa oppineitakin kaupunkiin muuttaneita ammattiostajia niitä peräänkuulutteli. Pakko oli myydä yhdelle – kun ei muita ollut… No tämä on sitä historiaa – se on ollutta ja mennyttä…

    Näitä perintömetsänomistajia koppaa minua harva se päivä hihasta kiinni kauppareissuilla ja huoltoasemilla ja kyselevät miten puukaupan teko voikaan olla niin vaikeaa?

    Suurimmat tunteet liittyvät maisemaan. Kun vanhalla isännällä ei ole rahan tarvetta – ei siinä nuorikaan isäntä tohdi maisemaa aukeaksi hakata. Tämä on suuri tunnesyy – joka tekee puukaupan osittain mahdottomaksi. Vaan kun aika isännästä jättää – ollaan taas herkän äärellä. – ostomies ottaa yhteyttä 2 viikon sisällä. Reilusti ennen perunkirjoitusta. Niin – silloinhan kauppaa on tehtävä kun on myyjällä myyntihaluja ja tarvetta. Havaitsin muuten noiden n 3000 tarinan myötä, että syy puukauppaan 50-60 %:sti liittyi tavalla tai toisella verottajan aiheuttamaan inspiraatioon.

    Reijo Lahtonen

    Terve!
    Konenäkö havainnoi puut sekunnin murto-osassa. Automaatio on miestyötä edullisempi eikä kaipaa ergonomiaa. Ruotsalaisilla on käytössä prislist – hintalista – eli puu katkotaan parhaan mahdollisen euromääräi…korjaan – kruunumääräisen saannon mukaisesti.

    Ajokoneiden massat liki tuplaantuivat parissa vuosikymmenessä. 1980 luvun lopun silloinen Koneyrittäjien toimitusjohtaja asetti koneille kriteereitä:
    1. Koneiden hintoja vertaillaan markkaa per kilo – kuten kaivurteita.
    2. Kuormatraktorin hyötysuhde oltava 1:1 eli 10 tonnin koneen on tuotava 10 tonnia puuta. Tuolloin 1980 Valmetin 838 jo miltei täytti nuo kriteerit. Tänäpäivänä yksikään kone ei pääse lähellekkään tuota suhdetta. Nyt syytetään leutoja talvia urista. Telavalmistajat kiittävät.
    838ssa oli rumat kantikkaat ketjutelit. Ne korvattiin hammaspyörillä ja kaunislinjaisilla valurakenteilla. Paino lisääntyi 50 % Perusteltiin, että näyttää kauniimmalta esimerkiksi näyttelyissä Kukaan ei käytä enää ketjutelejä. Teolliset muotoilijat kävivät kalliiksi 🙂

    Kauko-ohjattavassa – miehittämättömässä motossa painopiste ja koneen massa on optimoitu. Euroa per kilohinta puolittuu nykyisistä.
    Lapissa StoraEnson tienvarsihinnoittelu tulee avaamaan uuden suunnan – näin uskon. Kaivattu keskustelu korjuukustannuksista kärjistyy.
    1994 alkaen olen käynyt jokaisessa Metkossa. Joka kerta olen lyönyt vetoa, että enää ei voi suuremmaksi metsäkoneet tulla – joka kerta olen hävinnyt. Kärjistetty loppukevenneys: niin kauan kun työkoneissa on rosteria ja metallihohtoväriä – ollaan aika kaukana todellisesta kilpailusta.

    Syttyisikö tästä kipinää keskusteluun:)

    PS. 1980 luvun Koneyrittäjien johdossa oli Martin Lillandt – joka sitten siirtyi Metsäliiton palvalukseen – sen jälkeen ei enää koneiden hinnoista ollut kukaan huolissaan.

    Reijo Lahtonen

    Terve Lauri – ja menestystä vuodelle 2016!

    Omassa puhekielessäni olen pyrkinyt hävittämään pari sanaa – toinen on korruptio ja toinen kartelli. Niissä on niin hiton negatiivinen lataus.

    Puunkorjuuta olen opetellut tarkastelemaan laajassa kokonaisuudessa. Faktojahan on kaksi.
    1. Metsänomistajilla on puuta myytäväksi asti.
    2. Teollisuudella on tarve käyttää puuta – ja halu ostaa puuta
    Noiden faktojen lisäksi on olemassa yksi realiteetti. Osa metsänomistajista ei ymmärrä metsänsä päälle yhtään mitään. Ovat perineet metsät, niissä on suuri tunnearvo, papan ja koko suvun historian siivet havisevat metsälöissä.
    Suurin haaste tulevaisuudessa on juuri näissä ”tunneomistajissa” – millä heille saadaan kerrottua, että metsä vaatii välillä hakkuita – ja koko ajan huolenpitoa.
    Verokepillä ja uhkailemalla ainakaan surin osa ei tunnu liikkuvan – päin vastoin.

    Puunhinta – siihen vaikuttaa moni muuttuja. Sijainti, maasto, laatu, suhteet. Kantohinta – Laurin lempilaji – olisikin mukava avata isolla foorumilla. Olisi mukava katsomosta kysellä, mitä kaikkea siihen on ympätty. Millä konstilla siitä saataisiin etua (rahaa) kaikille osapuolille. Itse olen reilun 20 vuoden aikana seurannut metsäkonekaluston kehitystä. Kauanko vielä voidaan operoida 700.000 euron hintaisilla koneilla? Siihen aletaan StoraEnson mainion tienvarsihintakokeilun kautta saamaan ulottuvuutta…. Tuleva vuosihan näyttää mainiolta – uusia ideoita ja menetelmiä on tulossa vähän jokapuolelta. Kiirettä pitää, jos meinaa itse pysyä leikissä mukana.
    Oikein hyvää vuotta 2016 kaikille! Lauri – juodaan tammikuussa kahvit ja päivitetään tilanteita 🙂
    – Reijo Lahtonen, Muurame

    Reijo Lahtonen

    Tervehdys
    Vuosi vierähti yllättävän nopeasti. Sen verran osimoilleen on aikaa kun viimeksi vierailin näitä sivuja katsastamassa. Melkoisen neutraalina käypi keskustelu – silmämääräisesti tutut nimimerkit pitävät keskustelua yllä. Mukava, että intoa mielipiteiden purkamiseen löytyy.

    Olen tutkiskellut kuluneen vuoden aikana metsäasioita monelta kantilta – tuo tukkimitan muuttaminenhan on sopimusasia, josta topakasti puoliaan pitäen – kaikki osapuolet saavat hyötyä. Tavaralajien vähentymisen myötä moto- ja ajokonekuskin homma helpottuu – pölliauto selviää vähemmällä lajittelulla jne jne.

    Ihmettelin noita maastullissa olleita hintaesimerkkejä – nehän on tehty vähän omituisesti. Tiirolan Mikko kertoi FB:ssa hinnoitteluesimerkkien perustuvan nyt voimassa oleviin keskikantohintoihin. Tokihan katkonnan muutos aiheuttaa tarkastelutarvetta myös yksikköhintoihin. Eikö totta?

    Vai ollaanko jo matkalla runkohinoitteluun? Silloinhan puun voisi toimittaa kuten maailman yleisin tapa on, kokorunkona. Tällöin katkonta tapahtuu jalostajan tontilla – juuri sellaisissa pätkissä kuin jalostusketjun loppupäässä oleva kuluttaja – tai hänelle jalostettu tuote edellyttää. Näin ollen moton automatiikkaa voisi muuttaa aika paljon yksinkertaisemmaksi – halvemmaksi.

    Tuleva vuosi näyttää mahtavalta – jopa liian hyvältä vallitsevaan teolliseen yleisilmapiiriin verrattuna.

    Koitetaan kuitenkin kestää hyvätkin vuodet 🙂

    Pakkasen mutta lumettomuuden keskeltä Muuramesta

    – Lahtosen Reijo

    PS. Mitäpä arvelette, kauanko menee siihen, että konenäkö ja digitalisaatio saavat aikaan sen, että nykyisen moton kaltaista suuren pääoman kapistusta ei metsässä tarvita?
    Paperitehtailta tuttu konenäkötekniikka pystyy sekunnin tuhannesosassa hahmottamaan saman minkä ihmissilmä tunnissa jättää havaitsematta. Olisikohan tästä avattava oma keskustelunsa?

    Reijo Lahtonen

    …se konekauppa…

    Ei – minä en niitä myynyt nuorukaiselle. Kuolinpesästä myin ne eteenpäin. Kaveri tunnollisena pesi koneen ja ennekuin rahoitusyhtiön auto tuli noutamaan, nousi konehallissa hirteen. Kun kuski tuli hakemaan konetta pesty – puhtoinen oli pihassa – ja kun konehallin oven aukaisi, niin kumisaappaat osuivat otsaan.

    Totista hommaa. Kynttilät olivat pöydällä ja nuorukaisen kuva kynttilöiden välissä. En ala kertomaan tässä sen enempää miten tilanne tuohon ajautui, mutta jos joku haluaa kuulla totuuden, niin laita meiliä.
    Pyhä kolminaisuus: Rahoittaja – Konevalmistaja – Metsäyhtiö, jatkoivat porskuttamistaan. yhä. Maksumies poistui kirkkomaalle.

    – Reijo

    Ps – luitteko jo tuon – 600.000 laskua – pitkä veto – lakineuvoksen johdolla. Metsänomistajien edunvalvonta on tottavie mallillaan.

    http://yle.fi/uutiset/metsanomistajien_saamat_laskut_hammentavat__600_000_ihmisen_yhdistykseen_kuulumisesta_paattikin_ministerio/7857140

    Reijo Lahtonen

    Kerta kiellon päälle:

    ”Tapion 1996 tekemän selvityksen mukaan laitonta puukauppaa oli jopa 38 prosentilla metsänhoitoyhdistyksistä. Tähän perustuen metsälautakunnat, jotka valvoivat metsänhoitoyhdistyslakia, olivat tietoisia yhdistysten harjoittamasta laivastaisesta toiminnasta, mutta lautakunnat eivät puuttuneet yhdistysten toimintaan Tapion selvityksen jälkeen.
    Mahdollisia syitä metsänhoitoyhdistyksen löyhälle valvonnalle olivat metsälautakuntien ja metsänhoitoyhdistysten läheiset välit, hallinnolliset ja toiminnalliset yhteydet sekö varovaisuus puuttua metsänhoitoyhdistysten lakisääteiseen toimintaan negatiivisen julkisuuden pelossa. Metsälautakuntien johdossa istui metsänhoitoyhdistysten valitsemia jäseniä, minkä lisäksi lautakuntien toiminnan tulokset olivat vahvasti riippuvaisia organisaatioiden välisisestä yhteistyöstä ja metsänhoitoyhdistyksen suoritteista. Tällaisessa hallinnollisessa ja toiminnallisessa suhteessa riippumaton valvonta ei ole mahdollista”

    – V. Halkonen, Yksityismetsätalouden edistämisorganisaatioiden kaksoisrooli s 48

    Tämä kaikki oli siis maa- ja metsätalousministeriön tiedossa, mutta ummistivat silmät ja korvat laittomuudelta. Tämä siis 1996, jonka jälkeen kartellin oli helppo käynnistää, koska metsänomistajien oma valvontakoneisto oli ajanut itsensä nurkkaan omalla kriminalismilla. Kartelli on rikosnimikkeenä rikkomus – mhy syyllistyi rikokseen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 66)