Käyttäjän raivuri kirjoittamat vastaukset
-
Ei ole kyllä suurempaa hinkua ulos. Joululomalle sopivasti osui nämä.
Jos pidempään jatkuu kovat pakkaset tammi-helmikuussa niin hankintahakkuuta traktorin hytissä 😉 Siihenkin on nyt kylläkin liikaa lunta puissa, ei latvukset näy kunnolla.
raivuri 28.12.2014, 17:33Haluaisin pihkatapilta kysyä että kattaako esittämäsi mallin lisääntynyt arvokasvu harvennuksesta johtuvan alemman tukkipuun kantohinnan?
raivuri 26.12.2014, 14:55Suosittelen ehdottomasti, jos saa edullisesti ja on aikaa sekä metsää mitä kunnostella. Lisäksi hitsauskalusto ja taito on hyvä olla, jottei pikkukorjauksista tarvitse maksaa. Motojakin saa käytettynä edullisesti, mutta siirroissa kuluu aikaa ja rahaa ja hermot mikäli palstat erillään.
Itellä veljen firmasta ostettu käytetty 2003 vuoden metsäkäyttöön laitettu Valtra ollut nyt jonkin aikaa. Sitä käytettiin aiemmin maisemanhoitohankkeisiin, kaupungin viheralueiden kunnostukseen, pellonreunaurakointiin ja muihinkin pieniin kohteisiin.
Ensiharvennusta 2,5 ha tehtynä. Kakkosharvennusta pieni erillinen pala ja pellonreunoja siivottu noin kilometri, seassa aika isojakin puita. Sanoosin, että 20 cm ja alle kun pysyy keskiläpimitta niin työskentely sujuu hyvin. Tuosta eteenpäin menee vaikeiksi puut hallita ja 35 senttiset kannattaa jo kaataa msahalla.
Eli siis ensiharvennuksiin ja muihin pieniin kuvioihin sopii erittäin hyvin ja varsinkin jos on paljon tiepätkiä kuljettavana.
raivuri 23.12.2014, 15:36Veikkaanpa, että harva mo ajattelee omistuksensa hoitoa yhtä monimutkaisesti ja perusteellisesti kuin Reima Ranta. Suurin osa suunnittelee metsän kunnon ja kasvupotentiaalin kautta.
raivuri 22.12.2014, 10:33Kyllä se niin on, että puumarkkinoilla aina samaa latua hiihtäessä vauhti on aina sama eli saa sen hyvän perushinnan. Hieman mäkisemmän ladun kun valitsee niin on mahdollisuus tehdä hyvääkin voittoa
Kyllä tuoreella kankaalla jos on kaikki kunnossa niin sekapuuna mänty kasvaa varsin kovaa vauhtia e-Suomessa jos hakkuu hieman myöhästyy. Tuo ko. tapaus oli sellainen, että palstaa oli hoidettu hyvin 90-luvun alkuun asti. Omistaja kuoli äkillisesti ja perillisiä ei metsänhoito kiinnonnostanut, joten tuo metsä pääsi varttumaan 100-vuotiaaksi. Sitten palsta siirtyi kaupalla haltuuni. Nyt siinä varttuu nätti männyn taimikko 🙂
Jos oikeasti on laatupuuta metsässä ja lähellä sitä jalostavia yrityksiä niin yleensä ne ovat valmiita siitä myös markkinatukkia enemmän maksamaan. Laskeskelin vielä tuota kuvaamaani kauppaa aamulla uudestaan ja olen varma että sain paremman hinnan näin leimikosta, vaikka normitukin hinta hieman laskikin.
raivuri 22.12.2014, 08:08Joo näin on Jees, mutta kuntien metsänhoito on kovin passiivista joten kiertoaika pitenee.
raivuri 21.12.2014, 18:49Kyllä ainakin e-suomessa ostetaan laatupuutakin. Esimerkiksi jo mainittu lopen firma. Yhden toisen, tosin pienemmän yrittäjän kanssa tehtiin 4 vuotta sitten niin että kuusimänty metsiköstä käytiin etukäteen nauhoittamassa nuo jäävät puut, jotka he ostivat ja keräsivät myöhemmin sieltä. Kyseessä oli 35-50 senttisistä männyistä, jotka olivat tuoreella kankaalla kuusikon sekapuustona varttuneet todella laadukkaiksi.
Laatupuun arvokkaamman käytön Suomessa estää selluteollisuus. Esimerkiksi niin, että kirjoittamassani tapauksessa korjuuta ei voitu tehdä samalla kertaa, koska metsäyhtiö olisi halunnut ostaa kaikki leimikon puut.
raivuri 21.12.2014, 18:22Eniten täälläpäin tuota on harrastanut rahapulassa oleva kunta, jolle hetkellisesti kasvavat tulot ja vähenevä luonnonsuojelu sekä maisemavalitus toki sopivat. Syrjemmässä sitten kunta hakkaa jo 50-60 vuotiasta…aukoksi…
raivuri 21.12.2014, 07:24Männiköissä tulee niin vähän korjuuvaurioita ja tuhoja etten näe mitään syytä jättää ensiharvennustuloja pois. Olen sillä linjalla, että rehevän maan männikkö jätetään taimikonhoidossa tiheäksi ja sitten 20 vuoden ikäisenä joko yhdistelmä harvennus tai energiaksi. Aion siirtyä itse tekemään lähitiloillani männikön eh:t, koska kun on aikaa katsella kopista enemmän ja pahat paikat sahalla niin saa reilusti parempaa jälkeä ja ennenkaikkea tasalaatuisuutta jäävään metsään.
raivuri 16.12.2014, 21:14Märällä kelillä käytän goretex-takkia ja housuja teknisen kerraston kanssa jos ei msahaa tarvita. En kuitenkaan oikein viitsi kalliiden merkkien kanssa mennä tuolla, joten halvemmat goretex tuotteet sopii tuohon oikein hyvin. Käsineinä hiihtohanskat+rouherukkaset. Niskaan joko sellainen lumiläppä tai pari buffia kerroksittain. Jos alle 2 metristä taimikkoa tehdään, niin pipo+radiokuulosuojaimet+suojalasit. Muuten kypärä.