Käyttäjän R.Ranta kirjoittamat vastaukset
-
Verosuunnittelulle todellakin on tilausta. Jollekin perintövero on hyvä asia, kun perintövero on myyntiveroa selvästi pienempi. Oikeudenmukaisuuden vuoksi, sattumalla ei saisi olla näin suurta roolia. Se johtaa hyvin eriasteisiin veroseuraamuksiin.
Kunnollisen metsätilan pitkäjännitteinen kehittäminen vaatisi kyllä sukupolvenvaihdonhuojennuksen, kuten muillakin yrityksillä ja maataloudella. Sen puuttuminen johtaa moninaisiin epätarkoituksenmukaisiinkin verosuunnitteluihin. Mm. Norjassa, Ruotsissa ja Virossa perintöverosta on luovuttu.
Kun metsätila- ja omistajarakenne on nykyisen kaltainen, niin se vaatisi kyllä huomiota. Tilarakenne on hevosaikakaudelta, jolloin tilat jaoissa pirstottiin usein hankalasti hoidettaviksi.
R.Ranta 26.2.2023, 17:30Olen ollut ymmärtävinäni, että puuntuotanto olisi tärkeää verotulojenkin näkökulmasta. Siis Gla muidenkin verotulojen kuin metsistä heti saatavista perintöveroista. Uhkana on maksut hiilensidonnasta kasvun heikkenemisen takia, turvepohjat pitäis jättää jatkuvaan kasvatukseen (puutuotos pienenee), hakkuita pitäis vähentää ja puustopääomaa lisätä.
Metsistä saatavien perintöverojen määrä olisi mielenkiintoista tietää. Kuinka monta prosenttia perintöverot ovat n. parin miljardin kantorahatuloista. 10% olisi parisataa miljoonaa, puhumattakaan nettotulosta. 15 vuotta etukäteen ilman tuloja se olisi jo 20%.
Metsätalous katsotaan meillä harrastustoiminnaksi, johon yritystoiminnan sukupolvenvaihdoshuojennuksia ei voida soveltaa, joka johtaa vähintään kymmenkertaiseen veroon sukupolvenvaihdoksessa, ilman enemmän tai vähemmän keinotekoisia järjestelyjä.
Metsätilat ovat pieniä (järkevä hoito kaukana optimaalisesta), omistus eläkeläisillä ja metsistään vieraantuneilla. jne. Mielenkiintoinen kysymys on, mikä olisi valtiontalouden näkökulmasta optimaalista. Ei toki aivan yksinkertainen selvitettävä.
Jotain tarttis tehdä!
R.Ranta 26.2.2023, 14:04Gla: ”Kannattavuuden mahdollinen parantuminen nostaa metsätilan hintaa, mikä syö kannattavuuden.”
Olen ymmärtynyt, että sinustakin metsänhoitoon tulisi panostaa enemmän. Virkkeesi on sitä taustaa vasten todella hämmentävä. Kannattavuuden heikentäminen olisi siis hyvä asia – kummallista. Minusta on itsestään selvää, että parempi kannattavuus lisää innostusta metsänhoitoon, eikä päinvastoin. Visa, joka toimii parhailla alueilla panostaa voimakkaasti, mikä on aivan perusteltua. Hänkin oli taannoin jopa sitä mieltä, että heikoimmilla alueilla metsätalous loppuu kokonaan kannattamattomuuteen. Silti hän yleistää näkemyksen samanlaisesta voimakkaasta panostamisesta oman alueensa näkemyksen perusteella.
Metästilojen hintojen nousuun on ilmeisesti Gla vaikuttanut paljon nimenomaan sijoitusrahastojen kiinnostus, jota taas perintöverotus ei kosketa suoranaisesti.
Pidän erittäin kummallisena, että sukupolvenvaihdoksen huojennukset eivät koske oleenkaan metsätaloutta, niinkuin muuta yritystoimintaa ja maataloutta. Miksi meillä ei haluta metsätalousyrittämiseen erikoistumista, vaikka sille olisi suorastaan huutava tarve em. syistä. Metsätalouteen jos mihin se olisi perusteltua, sen ylisukupolvisten tekijöiden vuoksi.
Aiemmin metsätalousyrittämiseen erikoistunutta kehitystä pyrittiin lainsäädännöllä estämään maanhankitalupamenettelyllä. Sekin on aivan selvä, kuka tätä on kynsin hampain vastustanut – MTK. Meillä vastustetaan sellaista rakenteellista kehitystä, johon nomenomaan tulisi pyrkiä.
R.Ranta 25.2.2023, 20:36Metsätalouden perusongelma on siinä, kun investoinnit tuloutuu vasta kymmenien nvuosien kuluttua. Kaikilla ei ole korotonta rahaa niinkuin Timpalla, vaan rahalle on laskettava korko.
Sama korko-ongelma on sellaisissa veroissa, joita maksetaan muusta kuin metsästä synyneestä tulosta. Siirtoveroissakin tämä ongelma helpottuisi jo merkittävästi sillä, kun perintövero tai lahjavero tulisi maksuun vasta silloin, kun tuloa metsästä syntyy. Silloin siirto seuraavalle sukupolvelle helpottuisi jo huomattavasti ja metsänomistajien ikärakennetta voitaisiin ajoissa nuorentaa.
R.Ranta 25.2.2023, 11:44En osaa vastata Gla, minkälainen verokertymä metsien perintöveroista tulee. Keskimääräiset tilat pieniä ja paljon siirtoja kaupalla verotussyistä. Maatalouden piirissä olevista metsistä ei perintöveroja käytännössä peritä ollenkaan, joka sinänsä kilpailu- ja tasa-arvonäkökulmista hyvin omituista. Jos Lapin metsistä pitkän kiertoajan takia joudutaan maksamaan kiertoaikana kolmetkin perintöverot, niin käytännössä kaikki menee veroon, ellei muita järjestelyjä tehdä.
Kysymys kuuluukin, mihin tätä Suomen metsätaloutta halutaan viedä ja mikä olisi viisasta. Halutaanko, että metsät ovat pirstoutuneina pikkupalstoina vanhuksilla tai metsistään vieraantuneilla perillisillä. Vai halutaanko metsät sijoitusrahastoille. Minusta tilausta olisi metsätalouteen erikoistuneille metsätalousyrittäjille, jota ei nyt ainakaan perintöverotuksella pitäisi kinttuun lyödä. (vertaa maatalous) Minusta esim. koko metsätalouden verotusjärjestelmä pitäisi yksinkertaistaa ja miettiä konaan uusiksi.
Metsätalouteen pitäis uskaltaa investoida. Puustopääomaa pitäisi kasvatta. Järjestelmän pitäisi tukea tällaista kehitystä ja verotus on siinä merkittävässä roolissa. Järkevältä eivät kuulosta hakkuiden pakkorajoitukset, eikä se, että yhteiskunta joutuu ylihakkuiden maksumieheksi.
R.Ranta 21.2.2023, 17:34Mikä oli mehtäukko ratkaisusi? Yhteismetsä, metsäyhtymä vai jako neljään? Hienoa, jos porkalla pärjäävät, mutta kokemus varmaan usein on osoittanut, että yhteistoiminta alkaa joskakin vaiheessa hiertää ja ongelmia tulee. Sisarukset voivat vielä pärjätäkin, mutta kun joukkoon tulee vierasta verta, niin paineet yl. kasvavat.
Tuliko Gla ajatukseni väärästä osoitteesta? Veroja varmaan joudutaan jatkossa keräämään vähintään nykyinen määrä. Verojen määrään en ottanut kantaa.
Minusta ongelmia on metsänomistajien ikärakenne, metsien liian pieni koko ja pirstoutuminen, etääntyminen metsänhoidosta ja siihen tarvittavasta tietotaidosta. Ilmeisesti vielä hakataankin kasvuun nähden liikaa eli puustopääomaa pitäisi tässä tilanteessa lisätä ja kasvuunkin investoida enemmmän. Minusta kaikkiin näihin voidaan verotuksen oikealla kohdentamisella vaikuttaa myönteisesti. Kunhan verotetaan silloin, kun tuloa metsästä tulee. Minusta se ei ole keneltäkään pois – ei vasemmistolta eikä vihreiltäkään – kaikki voittaisivat.
Nykyinen järjestelmä on epäoikeudenmukainen ja johtaa mittavaan verosuunnitteluun ja niiden ryöstämiseen, jotka eivät ymmärrä tai käy huono tuuri.
R.Ranta 21.2.2023, 13:59Niinhän meillä on vuosikymmeniä metsätaloutta ohjattu ja ajateltu, että rahalla ei ole aika-arvoa eli korkoa. Sillon tavoitellaan ”mahdollisimman suurta” puuntuotosta (m3). Eikä siinä sinänsä ole mitään kummallista tai paheksuttavaa, niin saa tehdä ja paljon tehdään. Se on omistajan asia kunhan vain muistetaan, että se ei ole sama asia kuin taloudellinen kannatavuus, niinkuin se taloustieteessä ymmärretään.
Vanhoissa metsäsuunnitelmissa oli ympyrään piirretty havainnollinen kehitysluokkajakauma ja vieressä teksti, että näin saat metsästäsi parhaa taloudellisen tuoton. Pitäisi paikkansa, jos mitään muuta taloudellista toimintaa ei olisi kuin puuntuotos.
R.Ranta 21.2.2023, 12:26Pitää kuitenkin muistaa, että eläkeyhtiön pidättämä raha on vain veronmaksua varten pidätettyä rahaa. Vero määräytyy tietenkin vasta vuotuisten tulojen ja vähennysten mukaan. Ei siis varsinaisesti veronmaksua, vaan veronmaksua varten pidätettyä rahaa, ettei ihmisparat törsäisi niitä ja verot jäisivät maksamatta.
Kela joutui hylkäämään 90% sähkötukihakemuksista. Ongelma oli näkyvissä heti tästä touhusta. Ei voi kun ihmetellä, kuka helvetin tomppeli on oikein näitä systeemejä on laatinut ja niistä kansalaisia informoinut. Valtava määrä täysin turhaa työtä ja katkeruutta. Päitä pitäis tippua, kun näin pahoja mokia tulee. Kun esim. Forttumin kaltaisia vahinkoja syntyy, niin automaattisesti pitäis päällikön saada kenkää, oli syytä tai ei. Päällikön jo itse pitäis ymmärtää vetää johtopäätöksen.
Kyllä uskottavuus yhteiskunnan toimivuuteen on kovalla koetuksella.
Hallitustasollakin mennään sellaista pintaliitoa, että pahaa tekee katsoa näitä meikkauskilpailuja. Jäljet pelottavat. Sorsa sentään sosialistinakin ymmärsi, että vahva valtiontalous on köyhän paras turva.
R.Ranta 16.2.2023, 20:54Onko sitä täysin luotettavaa tietoa Visa olemassakaan ja metsässä olosuhteet ovat erilaisia kuin yö ja päivä. Tutkija ja tutkija. Jos tutkijan tutkimuksia on julkaistu arvostetuissa kansainvälisissä julkaisuissa, niin ehkä se jotakin kertoo tasosta. Sana tutkija ei sinänsä juuri mitään.
R.Ranta 14.2.2023, 20:03Osta kunnon työkalu kerralla, eikä mitään rimpuloita.