Käyttäjän R.Ranta kirjoittamat vastaukset
-
Sinulla AJ on omituisia vertailuja metsäuudistamisesta etelänmatkoihin. Vertaat pääomalle tuoton etsimistä kulutukseen.
Minäkin olen usein kuullut, että metsää kannattaa edelleen kasvattaa pienelläkin tuotolla ennemmin kun laittaa hakkuutulo uuteen autoon jne.
Jos taloudellinen ajattelu on tuollaisissa kantimissa, niin sana tutkija joutuu omituiseen valoon.
Tahvonen sai jo Metla aikanaan metsäammattilaisten vihat, kun tuli heidän ikiomalle hiekkalaatikolle, jossa oli kehitetty todella omaperäinen ekonomia. Perustuslakivaliokuntakin oli saatu uskomaan, että ilman muuta metsänomistajan edun mukaista on ennemmin otaa 60.000 euroa kuin 400.000 euroa ja 40-vuotia uusi metsä.
Iso osa metsäammattikunnasta ei koskaan kykene ylittämään tätä rimaa.
R.Ranta 21.3.2023, 11:17Ei sitä laskemista minään peikkona tarvitse otaa. Se on uteliaisuutta vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista. Se on aivan OK, että tyytyy ja luottaa toisten esittämään esim. suosituksiin, pyrkii maksimoimaan puumäärää tai luottaa omaan mutuun jne. Vapaus tästä elämästä tekee mielekkään, kunhan sillä vapaudella ei lähimmäistään vahingoita, eikä luontoakaan kohtuuttomasti – orjuus ja vankeus ei. Toiset ovat uteliaampia kuin toiset, edellytykset ja olosuhteetkin vähän vaihtelevat.
Minäkin tuolla em. laskelmalla pohdin, että pyrinkö saamaan 400.000 euroa ja 40- vuotiaan nuoren metsän vai suositusten mukaisen 60.000 euroa. Kun tulevaisuus on tuntematon, niin metsien hinnan voimakas kohoaminen on todellisuudessa kasvattanut tuota 60.000 euroa, metsien voimakkaan hinnannousun vuoksi, kun se on edelleen hakkamatta.
R.Ranta 20.3.2023, 15:09Ei kai nyt Gla sentään, että korot ja sijoitustoiminta olisivat muotivirtauksia. Satoja vuosia vanhoja tekijöitä. Minä en ole kansantaloustieteilijä, mutta kansantaloustieteilijä tuolla sanoo, että maksimaalisen puumäärän tavoittelu lisää puunostajien voittoja, vähentää metsänomistajan nettokantorahatuloja ja alentaa metsätalouden kansantaloudellista ylijäämää. Jos ja kun näin on, niin perusteltu tavoite on nettotuoton nykyarvo.
R.Ranta 18.3.2023, 21:01Gla: ”Metsätalouden näkökulmasta maailma ja olosuhteet ei ole muuttunut mihinkään kymmeniin vuosiin. Aina on uusiutumattomien käyttö ollut liian suurta, eikä sitä ole saatu korvattua uusiutuvilla. Aina on metsätalous kuormittanut luontoa, vaikka luontoväki nykyään asiasta isompaa meteliä pitääkin.
Politiikan tehtävä on tasapainoilla tällä nuoralla, nähdä metsä puilta ja sivuuttaa muotivirtaukset Metsänomistajan elämänarvot ei siihen vaikuta tippaakaan.”
Putosin kuin eno veneestä. Niin, mitähän se talous mahtaa olla? Olisko se sittenkin jotakin muutakin kuin puun kasvua. Edellä yritin sitä vähän avata – ilmeisesti vaatimattoman kokemukseni vuoksi huonolla menestyksellä. Toisinaan on niin, että hieman etäämpää kokonaisuuden näkee paremmin.
Ola, se voi olla kulu, tuotto tai nolla. Edellä kerroion esimerkin, missä se on ollut tuotto. Pikkutukin suhteellinen arvokasvu on iso. Pitää tietysti olla hehtaareja, sopivia aihioita ja oikeat olosuhteet. Riippuu niin monesta tekijästä, että yhtä vastausta ei ole.
Uskollaan kukin tulkoot autuaaksi.
R.Ranta 17.3.2023, 14:42Jos Visa metsätalous yleensä on kannattavaa, niin tämän 40-vuotiaan metsän arvon täytyy olla suurempi kuin uudistuskulut korkoineen. – eikö niin.
Tämä toinen osa, jonka sain hakata 2007 on nyt taimikkovaiheessa. Se hakattiin silloin siemenpuuasentoon, johon jätettiin pikkutukkikokoinen siemenpuusto. Taimettumista oli jo silloin havaittavissa. Alue oli toistakymmentä hehtaaria. Siemenpuut poistettiin kolme vuotta sitten, joista tuli jo ihan kohtuullinen tukkisaanto. Joku puolen hehtaarin vähän heinittynyt pieni notkelma on vähän huonosti taimettunut. Tulevana suvena toivon mukaan taimikonhoito. Sileää tasaista kangasmaastoa, jossa taimikonhoidon tekeminen on huomattavan helppo. Toisin sanoen uudistamisen kulut on nolla. Kasvut eivät Visa sinun reheviin alueisiisi verrattuna päätä huimaa, mutta ei ole kyllä kulujakaan.
R.Ranta 17.3.2023, 13:21Keinoäly valtaa alaa tulevaisuudessa rajulla tavalla, alaalla kuin alalla, aivan riippumatta siitä mitä Timpat asiasta ajattelevat. Olemme vasta aamuhämärissä sen moninaisista ulottuvaisuuksista. Yle areenassa tiedeosastossa havannollistusta siitä mitä se tarkoittaa.
Metsäntutkimuksessa vain on tehty liiallisen yksipuolisuuden takia valtavia virheitä. Nyt meillä ei ole riittävästi moniulotteista tutkittua tietoa, mitä me kipeästi tarvitsisimme. Esim. näiden turvemaiden mahdollisuuksista. Tutkimus on keskittynyt enemmän vain kasvuun runkolukujen funktiona.
R.Ranta 17.3.2023, 12:29Näiden keskustelujen iso ongelma ja vastakkainasettelujen syy on usein hyvin erilaiset metsänkasvatuksen olosuhteet.
Vanhan lain aikana Lapissa kuivan kankaan uudistamisikäraja oli 130 vuotta. Tein KHO:lle valituksen liitteeksi karkean laskelman 90-vuotiaasta metsästäni, jota olisi pitänyt edelleen kasvattaa 40 vuotta.
Tämän 90-vuotiaan kuvion hakuuarvo oli silloin 40.000 euroa. Laskelma kolmesta eri vaihtoehdosta.
1. Metsä hakataan ja hakuuarvo sijoitetaan 6% korolla. (Esim. Metsäliiton osuuspääomaan, josta toki pieni vero)
2. Metsää kasvatetaan edelleen tuo 40 vuotta.
3. Metsä jätetään kasvamaan edelleen ja omistaja joutuu otttamaan tuon 40.000 euron lainan tarpeisiinsa. (4%)
Tulos 40-vuoden kuluttua: (Ei takerrurta pikkuseikkoihin)
Vaihtoehdossa 1 metsänomistajan hakuuarvo on kasvanut 400.000 euroon + hänellä on 40-vuotia uusi metsä kasvamassa.
Vaihtoehdossa 2 metsänomistajalla on metsä, jonka hakuuarvo vaatimattomalla kasvulla on 40 vuoden kuluttua 60.000 euroa.
Vaihtoehdossa 3, kun metsä hakataan ja maksetaan otettua lainaa korkoineen hakkuuarvolla pois, niin metsänomistajalle jää vielä velkaa 100.000 euroa.
1. 400.000 euroa + 40-vuotias uusi metsä.
2. 60.000 euroa.
3. -100.000 euroa eli metsävarallisuus syöty ja jäljellä tuollainen velka.
Ahneutta vai ei. Lisäksi pita-alavero oli osaltani pääymässä, mikä tekisi laskelman vieläkin rajummaksi. Prosessin aikana ikärajat jo muuttuivat ja sain hakata osan alkuperaisestä valituksesta. Hakkasin sen sitten tämän osan 2007 hitapiikin aikana mutta tämä KHO esimerkissä oleva osa on siellä muistomerkkinä edeleen pystyssä.
Maailma ja olosuhteet muuttuvat ja me ihmisetkin muutumme. Ikääntyessä elämänarvotkin pehmentyvät.
R.Ranta 16.3.2023, 23:21En minä Timppa mikään Jumala ole, joka tietää mikä on oikein suojelun suhteen. Kirjoitin vain, että se kuulostaa vähän hurskastelulta, elintasokin huomioiden. Onko joku viitannut täällä kasvatettaviin palmuihin? Linkola saattoi olla hyvinkin oikeassa, että näin ei voi pitkään jatkua, jos väki vain kiihtyvästi lisääntyy ja elintaso nousee.
Kuitupuun hinnannousu Timppa sopii minulle oikein hyvin nuorien metsien omistajana.
Vanhat piiat ovat aina oleet ylivertaissen parhaita lasten kasvattajia, omasta mielestään, Suoritava.
Mitä hirviin tulee Suorittava, niin ne ammuttaisiin sukupuuttoon alta aikayksikön, jos niitä sais vapaasti metsästää.
R.Ranta 16.3.2023, 19:56Suorittavaa kommentoidessani en ottanut mitään kantaa suojeluun enkä hänen ehdotukseensa siitä.
Minusta on härskiyden huippu kaverilta, joka kertoo lottovoitoksi metsistään luopumisen ja täällä viisastelee siitä, kuinka metsänomistajioen tulisi toimia. Kaveri, joka henkeen ja vereen puolustaa vahingollista sorkkaeläinkantaa ja toisten omistamissa metsissä pitäis saada metsästää. Ei pienintäkään toisen omaisuuden kunnioitusta. Pitä tuollaista sityvihreyttäkin pahempana.
Jos tiedän tällaisella asenteella olevan kaverin, niin ei mitään asiaa minun metsiini jokamiehenoikeutta lukuun ottamatta, niinkuin olen aiemminikin sinulle kirjoittanut. Jos tiedän tällaisella asenteella olevan kaverin metsästysseurassa, niin välittömästi irtisanon sopimuksen.
Pidän vähän hurskasteluna, kun me täällä arvostelemme sademetsien muuttamista öljypalmuviljelyksiksi tai raivaamisen ruuantuotantoon. Samanlaistahan meilläkin tehdään puuntuotannon tehoviljelyssä. Kummassakin tapauksessa omia elinehtoja pyritään parantamaan luonnon kustannuksella,
R.Ranta 15.3.2023, 11:50Suorittavan olisi syytä kirjoittaa vain hirvien ampumisesta. Metsätaloudesta, siis nimenomaan metsätaloudesta sinulla ei ole mitään käsitystä. Jokainen pikkulapsikin ymmärtää, että motokuskin on helpompi hakata alta puhtaaksi raivattua järeää tukkimetsää.
Minäkin olen muutamia metsäpalstoja ostanut ja vähän myynytkin ja metsänomistajana tietysti kiinostava kysymys on, mitä se on taloudellisesti tarkoittanut. Tein juuri itselleni taulukkolaskentaan listausta 30-vuoden omistusajaltani aiheesta. Muiden työkiireiden vuoksi, vain tämän metsäharrastuksen alkuaikojen kirjanpito olisi voinut olla parempi, niin historisa olisi nyt helpommin kirjoitettavissa.
Katsoin myös mielenkiinosta esim. mitä näiden mm. 15-vuotta sitten myymieni metsätilojen hinnoille on tapahtunut. Lapissakin myymieni tilojen hinta on noussut 7 – 9 % vuodessa, ilman mitään lisäinvestointeja metsänhoitoon.
Olen aiemminkin kirjoittanut, että en tiedä kuinka kannattavaa metsänhoito on (jossakin erittäin kannttavaa, jossakin varsinkin ilman tukia hyvin vaatimatonta), mutta sen tiedän, että metsän omistaminen on tämän 30-vuoden aikana ollut varsin kannttavaa.
Suorittava on onnellinen, kun on myynyt metsänsä ja ryhtynyt suorittavaksi pikkupalkalla ja täällä nyt ymärtämättömänä ja katkerana metsänomistajia kohtaan viisastelee metsätaloudesta. Onneksi hän ei tilannetta itse ymmärrä, eikä tule koskaan ymmärtämäänkään. Metsästä myynnistä saadun rahan olisi saanut pienellä nimellisella korolla.
Asiantuntija ja asiantuntija. Kun metsäalallakin katsoo itseään kovina ns. asiantuntijoina itseään pitävien omia tekemisiä, niin asiantuntemus ei vakuuta.