Käyttäjän R.Ranta kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 867)
  • R.Ranta R.Ranta

    Kun metsätalous ei suorittavan, omasta mielestään erinomaisialla tiedoillakaan ole kannattanut, niin kuinka sitten jollakin muulla. En sinun lähtökohdistasi kehtaisi antaa minkäänlaisia neuvoja kenellekään. Minusta sinulla ei ole metsätalouden kannatavuudesta mitään käsitystä.

    R.Ranta R.Ranta

    Kyllä  Timppa se käpyvuosi on ratkaisevin tekijä. Ei voi tulla taimia vaikka sataisi jatkuvasti, jos ei ole siemaniä. En ole satoja hehtaareja kylväneenä koskaan epäonnistunut jonkun kuivuuden takia.

    Jos on routivaa maata niin kylväkää turpeen rajakohtiin, eikä siihen paljaaseen routivaan maahan. Siinä muutenkin taimet lähtevät huomattavasti rivakammin matkaan. Tutkikaa niitä kylvöksiä, niin siitä te opitte.

    R.Ranta R.Ranta

    AJ ne Tapion metsänhoidon ohjeet yrittävät saada metsänomistajan syömään kädestä. Joudun suhtautumaan niihin varauksella ja katsomaan niiden taakse.

    En toki kadehdi heidän tehtäväänsä. Ongelmat ovat vain lisääntyneet, monimuotoisuus, hiilensidonta jne. Valtava ojainvestointikin pitäisi jotenkin ratkaista, ettei turpeet lennä taivaan tuuliin.

    Dilemma eli kumpi oli ensin, muna vai kana tai hankala vastaus kysymykseen, joko olette lakanneet pahoinpitelemästä vaimoanne.

    Heillä on eräänlainen dilemma, kuinka saada metsänomistajat vapaaehtoisesti tuottamaan mahdollisimman paljon puuta teollisuudelle tämän helvetillisen ongelmavyyhdin keskellä. Pitäiskö pakottaa lailla, maksamalla avustuksia, keksimällä erilaisia oveliakin juttuja, vetoamalla tunteisiin esim. lasten edusta jne. vai miten. Metsäteollisuuskin on saatu osallistumaan kampanjaan bonuksilla, joka on tietysti heidän näkökulmastaan aivan järkevää.

    Olen itsekin vähän yrittänyt ehdottaa tähän ongelmaan helpotusta. Kannattaisiko pyrkiä luomaan pitkäjänteiselle metsänkasvatukselle tukien sijata terveet olosuhteet. Esim. sukupolvenvaihdosjärjestely  olisi siihen helppo yksi keino.

    En lakkaa kunnioittamasta sitä Matomäen neuvoa, että kyllä asiat pitää käydä omassakin päässä.

    R.Ranta R.Ranta

    Olen ymmärtänyt suorittava neuvosi niin, että myy metsät kiireesti pois. Kun näin on, niin hoidon neuvosi kuulostaa kummalliselta. Vanhanpiian neuvoilta lapsenhoidossa.

    R.Ranta R.Ranta

    Tuo viimeinen viestisi kertoo juuri sen, että ei kannata vaivautua lukemaan. Olen vähän yrittänyt tätä dilemmaa helpottaa ehdottamalla, että sukupolvenvaihdokseen tulisi kiinnittää huomiota. Mutta tämä nykyinen sukupolvenvaihdossäädös kertoo karulla talvalla kuinka totaalisesti pihalla näissä piireissä ollaan.

    R.Ranta R.Ranta

    Minkä ihmeen avun? Jäljet pelottavat vieläkin.

    R.Ranta R.Ranta

    Mitähän se kannttavuus on ja mitä sillä mahdetaan oikein tarkoittaa? Onko se jotakin lukuarvoja, joita voidaan laskea ja verrata toisiinsa ja sen jälkeen todeta, että tuo on paremmin kannttavaa kuin tuo. Vai mitä sillä tarkoitetaan?

    Iso osa täällä vakituisesti kirjoittavista sanoo sen olevan kasvupotettiaalin täyttä hyödyntämistä, jonka synonyymi kaiketi olisi maksimaalisen puumäärän tavoittelu – eikö niin? Eli olemme kiinnostuneita vain ja ainoastaan siitä, mitä siellä metsässä tapahtuu ja näyttää. Toisin sanoen meitä ei kiinnosta millään tavalla esim. puun hinta, korjuun- ja työn kustannukset jne. eikä millään tavalla rahan korko tai mitä me vastaavalla työpanoksella tai sijoittamisella saisimme vastaavassa muussa kohteessa. Oli ne sitten kymmen- tai satakertaisia ja vaikka korjuu maksaisi enemmän mitä puista saa tai puun hinta nolla. Tavoite on ainoastaan puun määrän tuottamisen maksimoiminen. Aivan hino tavoite ainakin metsäteollisuudfen näkökulmasta. Kaiken kattavana peruteluna on, että tulo metsästä on MÄÄRÄ x hinta.

    Kerro nyt AJ, kun siellä Tapion tilaisuuksissa olet mukana, miten siellä kannattavuus nykyään ymmärretään. Sitä on siellä nyt neljännesvuosisata ankarasti  pohdittu ja Riikilä kirjoituksesta olin ymmärtävinäni, että se on edelleen määrä x hinta. Tapio on kolmen ämmän holhouksessa ja tällä joukolla on pahanlaatuinen  dilemma, mitä ihmettä tälle asialle tulisi oikein tehdä. Tämä dilemma on se syy, etten edes vaivaudu lukemaan heidän näkemyksiään.

    Aikuisten oikeasti me tiedämme kuinka kannattavuus olisi laskettava ja kuinka sitä kaikilla muilla aloilla lasketaan, mutta kun on tuo helvetillinen dilemma kuten harakalla tervatulla sillalla, pyrstö tai nokka tarttuu.

    UPM:n väistyvä tj sanoi metsäteollisuudesta, että se on raaka-ainepeli ja siinä pelissä on puuntuottajalle tahtonut jäädä aina mustapekka käteen. Kaikilla mitaleilla on kaksi puolta, niin tällä Ukrainan sodallakin. Kerrankin puuntuottajallekin sattui vähän parempi käsi.

     

    R.Ranta R.Ranta

    Se ei ole mikään uusi asia, että metsänomistajat eivät metsäekonomiaa tunne. En itsekää tunne ainoatakaan metsänomistajaa lähipiirissäni, jonka kanssa siitä voisin keskustella siten, että hänkin olisi asiaan perehtynyt esim. jonkun metsäekonomian oppikirjan välityksellä. Se, että ei välitetäkään taloudesta, on minusta  kyllä ristiriidassa sen kanssa, että en ole tavannut ainoatakaan metsänomistajaa, joka ei halua puistaan mahdollisimman kovaa hintaa eli taloudesta ollaan kuitenkin kovin kiinnostuneita.

    Täälläkin keskustelijoista koen vain oikeastaan Gla:n varmuudella olevan kartalla siitä, mitä yritän aiheesta kirjoittaa. Keskustele siinä sitten sivistyneesti, kun toinen puhuu aidasta ja toinen aidan seipäistä.

    Sitäkään avaimenreikäteoriaasikaan  en allekirjoita. Olenhan juurikin puolustanut täällä esim. jatkuvan kasvatuksen harjoittajia, olkoon kohde sitten mikä hyvänsä ja joka on vakiokeskustelijoille hirveä punainen vaate. Kun kuivan kankaan perintömetsääni tein aikanaan isohkon aukon, oli monta vuotta vastenmielinen mennä ko. palstalle, joten ymmärrän eriittäin hyvin niitä, jotka haluavat pienen palstansa pitää peitteisenä.

    Ehkä se avaimenreikäteoriasi on juuri sitä kuuluisaa naisen logiikaa, jota minun on mahdoton ymmärtää.

     

    R.Ranta R.Ranta

    AJ: ”Sallitaan metsälle vain yksi tavoite: suhteellisen tuoton maksimointi.”

    Ei sinne päinkään AJ. Minnulle käy erinomaisesti kaikki vaihtoehdot – kaikki. Siksi juurikin olen kirjoittanut vähän esim. jk:n puolestakin, vaikka en männiköitäni käytännössä jaksollisesti kasvatakaan. (jos siemenpuusto ei jk:ksi kelpaa)

    Visa, Timppa, mehtäukko jne. saavat hatunnostoni ilman muuta innostuksestaan metsänhoitoon. Minulla ei ole mitään heidän toimiaan vastaan. He selvästi nauttivat tekemisestään ja pitävät saavutuksistaan – mikäs sen hienompaa! Pahoittelen sitä, etten kaikilta osin voi jakaa heidän käsityksiään, eikä se koske niinkään hoitoa metsissä, vaan metsänhoitoa liiketaloudellisena kysymyksenä.

    Haukut AJ nyt siis aivan väärää puuta.

    R.Ranta R.Ranta

    Juuri näin husse. En missään nimessä halua kuulua sellaiseen yhdistykseen, joka mainostaa tekevänsä ilmaisia puunmyyntisuunnitelmia. Ilmaisia lounaita kun ei ole!

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 867)