Käyttäjän puunhalaaja kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 961 - 970 (kaikkiaan 1,038)
  • puunhalaaja

    Tämä oli eka talvi kun ruokimme omalla mökillä lintuja. Ostin Pirkanmaan lintutieteelliseltä yhdistykseltä 12 litran automaatin. Sen kun täytti piripintaan niin uskalsi olla parikin viikkoa käymättä paikan päällä. Lisäksi erilaisia rasvapötköjä oli paljon roikkumassa. Alkutalvesta kävijöitä oli aika vähän, mutta kevättä kohden vilkastui suuresti. Tammi-maaliskuussa tarkkailu oli satunnaista, huhtikuussa olimmekin kaikki viikonloput paikan päällä. Ruokintapisteellä todennetusti kävi:

    Varis, naakka, harakka, närhi, sinitiainen, talitiainen, kuusitiainen, hömötiainen, pyrstötiainen, punatulkku, keltasirkku, puukiipijä, urpainen, vihervarpunen, viherpeippo, peippo, mustarastas, palokärki, harmaapäätikka, pikkutikka, käpytikka ja valkoselkätikka.

    puunhalaaja

    ”Puunhalaaja ja muutkin vastatkaa tyhmälle ihmiselle. Mihin tarvitaan yhä lisääntyvässä määrin lahopuuta?”

    Anneli jo edellä antoi linkkejä. Lähden vastauksessani siitä ymmärtääkseni kiistattomasta asiasta, että metsäluonnossa monet lajit ovat uhanalaisia ja että monen lajin kohdalla hiipumisvauhti tuntuu vain kiihtyvän. Voidaan kuitenkin keskustella siitä, että A) mistä tämä johtuu ja B) onko tällä väliä?

    Minun ymmärryksen mukaan monen lajin kohdalla syy on harjoitettu metsätalous, ennen kaikkea sen laajuus. Keskustelussa joku arveli, että ennen oli metsissä vähemmän lahopuuta. Luulen, että tämä näköharha liittyy samaan ilmiöön jonka havaitsemme vanhoista valokuvista: Asutusten ympärillä oli puut tarkasti käytetty. Oli avointa, oli niittyä ja peltoa. Tämän seurauksena luonto oli asutuksen lähellä huomattavasti monimuotoisempaa kuin nyt. Nostankin hattua jokaiselle joka pistää sahan soimaan ja raivaa niittyä ja hakamaata pihan lähettyville.

    Ennen laajaa metsätieverkostoa ja tehokkaita koneita vanhoja metsiä oli (syrjemmässä) enemmän kuin nyt. Mikäli tämä kuulostaa piipertäjien höpötykseltä, niin ehkä toisenlaisena lähteenä voisi käyttää esim. eräkirjallisuutta? Olen sitä jonkin verran lueskellut, A.E Järvistä ja vastaavia. Ei haettu selkosilta viimeisiä lahopuita mummoille ainakaan noissa kirjoissa.

    Lahopuu itsessään on arvokasta sen vuoksi, että se elättää tietynlaisia ötököitä ja sitä myöten ovat osa isompia ketjuja. Toisaalta siitä ehkä höpötetään paljon myös sen vuoksi, että se on ollut eräänlainen indikaattori? Mitä enemmän lahopuuta, sen todennäköisemmin metsässä on ollut muitakin sellaisia piirteitä, jotka ovat tehneet siitä arvokkaan monimuotoisuuden kannalta.

    Vastaukseni jälkimmäiseen kysymykseen, eli onko biodiversiteetin rikkaudella merkitystä, vastaan näin. Suomalaisessa yhteiskunnassa on talonpoikien ja metsänomistajien parissa usein ajateltu niin, että tila pitää jättää paremmassa kunnossa perillisille kuin missä sen itse sai, tai ei ainakaan pidä päästää huonompaan kuntoon. Ajattelen luonnon monimuotoisuudesta samalla tavalla, sen ylläpitäminen on arvo itsessään. Minä haluaisin, että myös tulevat sukupolvet voisivat kuulla hömötiaisen haikean huudon, että he voisivat kuulla helmipöllön puputusta.

    Metsiä hoidetaan ja suojellaan ristiriitaisten tavoitteiden kiirastulessa. Toiset toimijat painottavat ympäristönäkökulmia, toiset talousnäkökulmia. Luonnon monimuotoisuus ei ole ainoa metsiin liittyvä arvo, kuten jokainen varmasti tajuaa. Itse ainakin näen talousmetsissä paljon erilaisia arvoja. Yhtä metsäkappaletta olin lapsena mukana kulottamassa. Sen jälkeen siellä torjuttiin heinää, kirottiin hirviä, sitten raivattiin taimikoita ja lopuksi olin mukana kiskomassa massaa ajourien varteen. Nyt siellä on hehtaaritolkulla viivasuoria osin karsittujakin mäntyjä sopivassa taajuudessa, muutama kuusi siellä täällä seassa, odottamassa moton tekemää harvennusta. Kiva on käyskennellä mäntyjen lomassa nauttimassa vaivannäön tuloksista, alue tuottaa niin hyvin kuin vain mahdollista ja isäni jättää perässä tuleville alueen vähintään yhtä hyvässä hoidossa kuin mitä se oli ennen. Monenlaisia arvoja siis tuossa metsässä, mutta ei juuri luontoarvoja.

    Hyvät rahat olen kiikuttanut Tampereen luontokauppaan ja ostanut sieltä pöntön poikineen. Niitä on sitten kannettu tuollekin alueelle, sekä mm. viereiselle alueelle, jossa on vanhempaa sekametsää, myös lahoavaa haapaa paikoittain. Metsänomistajan silmää miellyttävällä alueella pöntöt on paljon useammin tyhjinä kuin siellä sekametsän puolella. Mistä päästään loopilla takaisin alkuun: Ei se ole maailmanloppu, että Suomessa harjoitetaan metsätaloutta, tehdään päätehakkuita ja kasvatetaan uutta metsää. Ongelma on se, jos ja kun tämän seurauksena metsäluonnon monimuotoisuus tuhoutuu. Miten järjestää toiminta niin, että myös vanhat metsät ja niiden  lajit säilyvät?

     

    puunhalaaja

    Puuki, eikös tuo raportti ole juuri samoilla linjoilla kanssasi tuosta joustavuudesta kaistan leveyden suhteen?

    puunhalaaja

    Uudehkolla mielenkiintoinen kirjoitus. Itse arvelen kehityksen menevän näin: tulee lisää tehtaita, puun käyttö lisääntyy entisestään. Samaan aikaan yhä suurempi joukko kaupunkilaisia omistajia ei myy puuta. Ratkaisuksi aletaan vaatimaan pinta-alaveroa tai rangaistusmaksuja niille, jotka ei myy puuta. Vaatimukset eivät mene läpi, yhteiskunta on muuttunut niin paljon.

    Jotain pitää keksiä, joten kovalla tohinalla pannaan jk-tutkimusprojektit päälle. Lisäksi palkataan pari mainostoimistoa kehittämään kampanja, jolla jk-hakkuut saadaan myytyä ekologisena & isänmaallisena ratkaisuna. Ja niin lähtee puu liikkeelle kaupunkilaistenkin metsästä. Metsäherrat pyyhkivät otsaa helpotuksesta, eipä tarvinnut nostaa puun hintaa!

    puunhalaaja

    Tähän raporttiin voi suhtautua ihan rauhallisesti. Siinä on lähteet eri väitteille. Raportti käydään erilaisissa tahoissa tarkkaan läpi. Jos raportissa on virheitä tai väärintulkintoja, ne ammutaan varmasti alas.

    En usko virheitä juuri löytyvän. Keskustelua syntyy siitä, että millaisia toimenpiteitä kannattaa tehdä. Diagrammi osoittaa, että 30 metrin kaista tuo 80 % hyödyn. Sama diagrammi osoittaa toisaalta sen, että 15 metrin kaista tuo kuitenkin jo 60 % hyödyn.

    Laskemista vaatii vaikka sekin, että paljonko kustannuksia tuo maalahopuiden siirtely. Ajatuksenahan säästöpuiden keskittäminen ja päätehakkuun lahopuiden kippaaminen näiden alle kuulostaa tolkulliselta.

    Mitä kustannustehokkaammin monimuotoisuutta edistetään, sen parempi.

    puunhalaaja

    Metsähallituksen herralla oli ihan tolkulliset kommentit tuossa videossa.

     

    puunhalaaja

    Hirvet mainittiin muistaakseni ainakin yhdessä kohtaa. Oli tutkittu, että kuinka paljon säästöpuu heikentää taimien kasvua ympärillään. Haavan kohdalla todettiin, että jättöhaavan viereen muodostuva vesakko ei oikeastaan uhkaa männyntaimia, sillä se jää nopeasti mäntyjä matalammaksi. Syynä se, että hirvet syö haavanvesat 🙂 Tämä kohta kaipaa ehkä vielä jatkotutkimuksia, kova juttu jos jossain syödään vaan haavat!

    puunhalaaja

    ”Pointtini on siis se, että tehostamalla metsänhoitoa ja sitä kautta puuntuotantoa saadaan kylkiäisenä puuenergiaa, joka periatteessa voi korvata vaikka niitä tuulimyllyjä.”

    Timppa, tämä on erinomaisen järkevä ja kannatettava ajatus monissa tapauksissa. Jos hakkaa aukon, niin olisi suotavaa huolehtia siihen metsä alkuun mahdollisimman nopeasti. Jos kaikki vaan parturoi metsänsä eikä tee mitään uudistamisen eteen, niin ei se mitenkään suuremmin edistä monimuotoisuuden kaunista asiaa. Mitä paremmin puuntuottaja saa metsätalouden piirissä olevat hehtaarinsa tuottamaan, sen pienempi ’ongelma’ jatkuva kasvatus tai lisääntyvät suojeluhehtaarit ovat.

    puunhalaaja

    ”Kylläpäs Puunhalaaja hermostuit.  Kasvatatko metsiä jastkuvalla kasvatuksella vai miksi?”

    Lähinnä mua kyllä hymyilytti tuota juttua kirjaillessa, mutta ihan vakavastikin puhuen olen eri mieltä aloitusviestisi ideasta.

    Ensinnäkin ideologisella tasolla pidän saavutettua vapauden tilaa parempana kuin entistä mallia. Nyt ihmisillä on laajemmat mahdollisuudet toteuttaa erilaisia tavoitteita metsissään.

    Edellisessä viestissä esittämäni kysymys esim. päätehakkuuikäisen metsän haittaverosta on aivan relevantti. Nykymallilla omistajalle ei tule kustannuksia siitä, että hän antaa honkien humista perintömetsässään. Haluaisitko nyt siis tähän haittaveron? Tällainen ajattelu olisi minusta täysin vastoin pyrkimyksiä edistää luonnon monimuotoisuutta.

    Mutta jos tarkoititkin tuolla haittaverolla vain vakuustalletusjärjestelmän palauttamista, niin tähän suhtaudun huomattavasti suopeammin.

    Jatkuvan kasvatuksen lisääntyminen on mahdollinen uhka biotalaousvisioille. Toisaalta se on potentiaalinen biodiversiteetin ja metsien monikäytön edistäjä. Tämä ritiriita säilyy varmasti pitkään ilonamme, ei lopu puheenaiheet.

    puunhalaaja

    ”Kysymys kuuluukin, että pitäisikö sellaisille, joiden metsät kasvavat huonommin kuin voisi kohtuudella toivoa, määrätä haittavero.”

    Jatkan vielä tämän ajatuksen parissa, käytännön esimerkkejä miettien.

    Henkilöllä A on päätehakkuuikäistä metsää, jota hän ei kuitenkaan hakkaa. Pitää metsän pystyssä, kulkee siellä sienessä ja kuuntelee tuulen huminaa. Metsä on tyhjäkäytöllä, tuleeko haittavero?

    Henkilöllä b on isohkoa leppää ja haapaa puskeva alue. Majava tekee vanhaan ojaan padon, ja parin vuoden päästä siellä on isolla alueella paljon kuollutta puuta. Omistaja ei hakkaa tai uudista, vaan antaa tikkojen mellastaa.

    Henkilö C perii vanhan maatilan,  pellot ovat kasvaneet osin umpeen jo vuosikymmeniä sitten. On kuitenkin vielä avoimiakin niittyplänttejä, alue onkin eräänlainen metsälaidun. Jos omistaja raivaa lisää avonaista niittytilaa, alueen luontoarvo lisääntyy. Metsäntuoton kannalta tämä olisi huono ratkaisu, joten tuleeko haittavero?

    Jos ajatellaan, että ei tule automaattisesti noissa esimerkeissä haittaveroa, vaan on paljon erilaisia poikkeustapauksia, jolloin metsänomistaja saa toimia epätehokkaasti, avautuu meille byrokratiahelvetti. Tarvitaan uusia virkamiehiä arvioimaan tehokkuutta. Tulee metsänkasvuntarkastajia. Sitten ylitarkastajia ja osastopäällikköjä, pian on jo maakunnallinen organisaatio pystyssä.

    Eräänä päivänä postiluukusta pamahtaakin sitten haittaveroilmoitus myös sille tehokkuuteen pyrkivälle omistajalle. Virkamies on laskenut, että jos olisi tehty lannoitus lentokoneella, annettu lisää booria ja tehty ensiharvennus kolme vuotta aiemmin, olisi omistajan metsässä nyt ainakin 30 kuutiota enemmän puuta. Ilmeisestä tehottomuudesta virkamies muistaa haittaverolla.

    Tarkastajien aamukahvipöydässä kerrotaan meheviä juttuja metsänomistajien selitysyrityksistä. Takuuvarma kestonaurattaja on ”hirvi söi taimikon” -selitys. Sitä pidetään metsänomistajien ”koira söi läksyt” -selitysapparaattina, jolle ei voi kuin nauraa. Hyväntuulinen virkamies suuntaakin kaffittelun jälkeen toimistoonsa ja tutustuu uusimpiin arvioihin ilmastonmuutoksen kasvua lisäävästä tehosta. Laskentamallia pitää selvästi vähän rukata, nostaa keskimääräistä kasvuarviota. Kun arvio on päivitetty, aletaan laskennallisia tuloksia vertaamaan uusimpaan keilausaineistoon. Tietokone piippaakin jatkuvalla syötöllä ilmoituksia vajaatehoisista metsistä, toimistoharjoittelija saa skolioosin kantaessaan kellarista kaiken aikaa lisää paperia printtereihin, haittaveroilmoituksia printataan yli kaikkien tulostavotteiden!

Esillä 10 vastausta, 961 - 970 (kaikkiaan 1,038)