Käyttäjän puunhalaaja kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 951 - 960 (kaikkiaan 1,038)
  • puunhalaaja

    Harrastelija, varmuuden vuoksi selvennän kysymystäni, tuo edellinen viestini kun on tulkittavissa kahdella tavalla. En viitannut hirvien metsätaloudelle aiheuttamiin ongelmiin, vaan hirville aiheutuviin ongelmiin. Suorittavan portaan edellä suosittelemassa raportissa kun kerrotaan, että pohjois-Suomessa harva hirvikanta on ok, eläimet osaavat liikkua ja löytävät toisensa  paikallisista tyhjiöstä huolimatta, ei tule hirville perinnöllisiä sairauksia tai muita ongelmia.

    Mutta sitten etelä-Suomessa raportin mukaan sama pienempi tiheys aiheuttaisi ongelmia! Hirvien pelätään degeneroituvan. Arvellaan, että ne eivät löydä toisiaan, eikä uskota, että kantaa kyetään pitää metsästämällä samalla tapaa tasapainossa uros/naaras -suhteen osalta kuin pohjoisessa. On hyvin mahdollista, että asia on juuri noin, mutta haluaisin kuulla suorittavalta vähän tarkemmat perustelut tälle hirvien erikoiselle käytökselle.

    Äkkiseltään ajatellen väitteen voisi ajatella perustuvan ensisijaisesti sosiaalisiin syihin. Eli siihen, että etelässä on enemmän metsästäjiä. Siksi kannattaa pitää hirvikanta niin korkeana, ettei minkään porukan alueelle synny hirvityhjiötä, että kaikilla piisaa ammuttavaa. Tämä on ymmärrettävä ajatus, mutta mikäli se on todellinen syy, niin olisi hyvä tuoda se avoimemmin ilmi.

    Raportissa tuodaan ansokkaasti esiin metsästyksen monet inhimilliset arvot. Se yhdistää kyläläisiä, antaa sosiaalisia kontakteja. Peijaiset ovat hiipuvien kylien vuodenaikaiskierron kohokohtia. Hirvisoppa höyryää pöydässä, sahtiakin löytyy, saattaapa hanurikin suoltaa sulosointujaan. Oikein somaa. Väitän kuitenkin, että samat sosiaaliset arvot voidaan saavuttaa pienemmälläkin kannalla! Päinvastoin yksittäisen hirven kaadon arvo vaan kasvaisi, jos kanta olisi pienempi. Edelleenkin voisi istua passissa ja paistaa makkaraa porukalla, vaikka saalista tulisi vähemmän. Ei pienempi kanta estäisi pitämästä peijaisia ja ottamasta ryyppyä. Jos nyt jonain vuonna ei saataisi yhtään hirveä, niin seuraavana vuonna hirvenkaataja olisi entistäkin tyytyväsempi onnistuneesta laukauksestaan.

    puunhalaaja

    Puunhalaajan kysymykseen saattaa olla vastaus siinä, että pohjoisessa lienee uros/naaras suhde lähempänä luonnollista, koska ammutaan hirvi, kun se tähtäimeen sattuu, eikä valikoida.

    Onko olemassa jokin  ylitsepääsemätön este sille, että uros/naaras suhde saataisiin etelämmässäkin tasapainoiseksi?

    Suorittavalta vielä utelisin ajatusta tuosta aiemmin esiinnostamastani problematiikasta. Eli miten hirvi voi pohjoisessa lisääntyä ja säilyttää geneettisen rikkauden tietyllä tiheydellä, mutta etelässä sama tiheys aiheuttaa ongelmia?

     

    puunhalaaja

    MJO, en itse näe mahdollista tyhjiötä erityisenä ongelmana.

    Raportissa nostetaan esiin hirvestykseen liittyviä monia erilaisia arvoja, enkä niiden olemassaoloa haluakaan kiistää. Mutta palaan vielä tähän biologiseen perusteeseen, jonka mukaan hirvikannan tulee olla etelässä tiheämpi kuin lapissa. Raportissa sanotaan näin:

    Hirvitiheyden laskiessa tasolle 2,0 – 2,5 hirveä/1000 ha alkaa hirvikannan epätasaisuus lisääntyä ja syntyä hirvityhjiöitä, mutta edelleen voi olla tihentymäalueita, joilla hirviä on tavoiteltua enemmän. Syntyneiden tyhjiöiden uudelleen täyttyminen voi olla hyvin hidasta. Epätasaisuuden lisääntymisen arvioidaan heikentävän hirvikannan vakautta, vaikeuttavan valikoivaa
    verotusta ja metsästysmahdollisuuksien tasaista jakautumista sekä edistävän perinnöllisen monimuotoisuuden heikkenemistä. Myös kannan lisääntyminen voi heikentyä matalilla tiheyksillä, kun lisääntymisikäisten yksilöiden kohtaamiset vähenevät. Näin tapahtuu erityisesti naarasvoittoisissa kannoissa, joissa parhaassa siitosiässä olevia uroksia on vähän.

    Ja parin sivun päässä raportissa seisoo kuitenkin näin:

    Keski- ja erityisesti Ylä-Lapin hirvitilanne poikkeaa muusta maasta mm. luonnonolosuhteiden vuoksi. Hirvitiheydet ovat olleet selvästi pienempiä ja hirvikannan paikallinen vaihtelu mittavampaa kuin muualla. Lapin pohjoisosissa hirvikannan rakenne on tasapainoisempi ja sen tuottavuus alhaisempi kuin muualla maassa. Vakaata kannan rakennetta ja vasatuottoa voidaan ylläpitää Keski- ja Ylä-Lapissa maltillisella verotuksella sekä kohdentamalla metsästys tasapuolisesti uroksiin ja naaraisiin ja säilyttämällä vasojen osuus saaliissa muuta maata alhaisempana.

    Minulla jää tässä nyt jokin syyseuraus -suhde hahmottumatta. Karummissa oloissa sama eläin pärjää mainiosti pienemällä tiheydellä, paikallinen vaihtelu on normaalia mutta silti eläimet löytävät toisensa ja lisääntyvät perinnöllisen monimuotoisuuden tuhoutumatta. Metsästyskin pystytään kohdentamaan niin, että kanta pysyy tasapainoisena.

    Mutta kun tullaan alaspäin kohti parempia laidunmaita, niin jo tulee monenlaista uhkaa ja vaikeutta samanlaisesta tiheydestä, mikä pohjoisessa toimii ihan hyvin. Onko etelä-Suomessa hirvetkin jotenkin veteleämpiä, ettei ne pysty liikkumaan ja etsimään parittelukumppania? Miksi hirvi degeneroituu Urjalassa mutta ei Utsjoella? vai onko vika metsästäjissä, eikö täällä etelässä osata pitää kantaa tasapainossa?

     

    puunhalaaja

    Olen ostellut pönttöjä erilaisista kaupoista, luontojärjestöiltä, myyjäisistä jne. Puhdistamissysteemit ovat kovin moninaiset. Esim. Tokmannin pöntöissä on pohjassa ruuvit, jotka pitää irrottaa. Ruuvit on vaan ihan liian pienet, on joutunut vaihtaan isompia tilalle. Ruuvit muutenkin epäkäytännöllinen ratkaisu, samoin tiettyjen pönttöjen taittuva etuseinä, se on aina turvonnut umpeen. Parhaimmissa malleissa voi joko nostaa katon pois tai sitten on juuri jokin tuollainen linkkusysteemi.

    puunhalaaja

    Kävin lueskelemassa rapsaa. Pienemmän kannan suurimmaksi ongelmaksi tajusin mahdolliset paikalliset tyhjiöt. Myös muita uhkia nostettiin esiin.

    En kuitenkaan heti tajunnut sitä, että miksi nämä uhat ei toteudu pohjoisessa, jossa kanta on harvempi?

    puunhalaaja

    Suorittava, tarkoitatko kirjoituksellasi sanoa, että jos kaikki metsänomistajat toimisivat kuvailemallasi tavalla, ei nykyisestä hirvikannasta olisi merkittävästi ongelmia?

    Toisekseen utelisin kommenttia tuohon planterin kommenttiin sidosryhmäkuulemisista. Eli jos maanomistajien toive on 2,5/1000, niin miten kuitenkin päädytään isompaan lukuun? Kuka asian päättää, ja millä perusteella? Mitä pahaa seuraisi jos kanta olisi vaikka tuon 2,5/1000?

    puunhalaaja

    Suorittava on varmasti ihan oikeassa sanoessaan hoitotöiden puutteen olevan isompi ongelma. Pari vastaväittettä kuitenkin. Eli ensinnäkin, eihän hoitorästit mitenkään oikeuta hirvivahinkoja. Tuo on samantyyppinen ajatus kuin se, että Suomessa voi hyväksyä tietynlaisen eläinten väärinkohtelun, koska Kiinassa asiat on vielä paskemmin.

    Toisekseen pitää ymmärtää asian inhimillinen ulottuvuus, eli vitutus. Yksittäinen metsänomistaja tekee kaikkensa saadakseen metsän kasvamaan, mutta hirvet syö taimikot vuosi vuoden jälkeen. Ei tässä tilanteessa lohduta yhtään, että naapurilla on raivaus tekemättä.

    puunhalaaja

    Kiitoksia vastauksista. Halain vaikuttaa mielenkiintoiselta, voisi kokeilla omassa pihassa. Naapuri toivoi kuitenkin maatuvaa ratkaisua, jonka puolesta edellä vahvasti todistettiin.

    Googlettelun perusteella järkevä ratkaisu näyttäisi olevan ostaa sisal-, juutti- tai hamppuköyttä. Tuota ei kuluisi paljon, jos kiinnittää oksasta.

    puunhalaaja

    ”Puun halaaja Luettelosta käy hyvin ilmi miksi ruokinta on hyvin rajoitettua. Eli Varis Naakka ja Harakka, kuuluvat ainakin meidän perheessä ehdottomalle kieltolistalle.”

    Tanelilla on tuossa asiallinen pointti. Koitimme vaikuttaa asiaan ruuan sijoittelulla. PILYn automaatti on rakenteeltaan sellainen, että sieltä on isomman linnun hankala saada mitään. Tikoille rasvankin pystyy sijoittamaan metalliverkkojen taa aika kätevästi. Sellaisissa paikoissa joissa joku ihminen on melkein aina paikalla, voi isompia lintuja vaikka hätistellä pois säännöllisesti.

    Minusta variksia ja naakkoja pitäisi pyytää enemmän. Tilanne on vain ikävän lukkiutunut monella tasolla. Lintujärjestöissä vastustetaan asiaa, koska pelätään homman leviävän hallitsemattomasti. Toisaalta metsästäjäpuolella esiintyy puusilmäistä ajattelua esim. punasotkan suhteen. Pelätään, että jos tämän lajin metsästyksestä luovutaan, sitä ei saada enää uudestaan metsästettäväksi. Huoli tuntuu triviaalilta kun laji hupenee silmissä.

    Ruokinnan hyötyjä ja haittoja pitää kai itse kunkin miettiä tapauskohtaisesti. Uskon jääneeni  voiton puolelle pelkästään tikoille tarjotulla avulla. Jokin maahan tippunut ja siitä harakoille päätynyt talinpala on pienempi ongelma. Tämä varsinkin siksi, että vajaan kilometrin päässä on ja oli satoja litroja viljaa tarjolla peuroille, eli maasta vapaasti kaikkien syötävänä.

    puunhalaaja

    ”Puunhalaaja ei osannut vastata,kysymykseen kuinka metsäluonto selvisi aina 1900-luvun lopulle ilman lahopuuta”

    Yritin tuohon edellä vastata, mutta vastaan vielä selkeäsanaisemmin: Pidän väitettäsi lahopuun määrästä kummallisena ja epätotena.

Esillä 10 vastausta, 951 - 960 (kaikkiaan 1,038)