Käyttäjän puunhalaaja kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 1,036)
  • puunhalaaja

    Yksilön näkökulmasta monimuotoisuuskehitys voi mennä ihan vastakkaiseen suuntaan. Minulle liituri oli vielä jokin aika sitten aika myyttinen hahmo. Noin vuosi sitten aloin ihan tosissani pyllistelemään metsissä. Löysin keväällä/viime talvena varmaan jotain satakunta puuta, joiden alla oli papanoita. En edes kaikkia yksittäisiä papanapuita ilmoittanut Inaturalistiin. Tuo kyseinen ohjelma on muuten se mikä mut innosti ihan uudelle levelille luonnon koluamisessa. Olen reilussa vuodessa tehnyt noin 3500 havaintoa erilaisista eliöistä, lajeja on löytynyt reilut tuhat. Appikseen ilmoitetut havainnot siirtyvät laji.fi sivulle.

    En tiedä onko liituri miten harvinainen, tai miten sen kanta on kehittynyt. Mutta mielikuvani sen harvinaisuudesta on liki mullistunut.  Toinen hyvä esimerkki on raidankeuhkojäkälä. Törmäsin keväällä esiintymään rajanaapurini mailla ihan vahingossa, oli ihan wtf fiilis. Kävin rinnettä keväällä tarkemminkin läpi ja pari muutakin sellaista puuta löysin, jossa se kasvoi. Nyt muutama viikko ihan huumorilla päätin tutkia yhtä kalliojyrkännettä noin puolen kilsan päässä mökistämme. Olen siitä kulkenut kymmeniä kertoja ohitse vuosien mittaan. Nyt kun sitten silmä kädessä katseli vähän tarkemmin, niin neljä! elinvoimaista esiintymää lisää. En tajua, miten en ole niitä aiemmin huomannut. Ehkä osaselitys on se, että en edes kuvitellut tuollaisia olevan talousmetsässä. Laji.fi -sivuston mukaan nuo oli ekat havainnot Urjalasta sitten 1960-luvun.

    puunhalaaja

    Arvostan tuon toimittajan ratkaisua. Ei pyydä yhteiskunnalta korvausta suojelusta, jää Metso-rahat toisten kohteiden ostamiseen.

    Hommaa voisi kuitenkin kehittää vielä tuosta. Eli olisi hyvä, jos tuollaisetkin kohteet jotenkin saataisiin laskettua mukaan suojelutilastoihin. Nythän tuo menee tilastoissa talousmetsänä, vaikka käytännössä on suojelualuetta.

    Toisekseen olisi hyvä, jos tuollaiset kohteet saataisiin mukaan sertien luontokohteisiin. Mikäli tuo voitaisin laskea mukaan sertin luontokohteeksi, voisi joku toinen sertiin kuuluva harjoittaa huoletta tehokasta ja järjellistä metsätaloutta, ilman että tarvitsisi jostain pierasta suojelualuetta mailleen. Tämä siis sillä edellytyksellä, että arvokasta suojelukohdetta ei tuollaisella tilalla ole.

    puunhalaaja

    Valkohäntäpeuranmetsätäjät ryhmässä tyypit naureskelee näille Luken arvioille, ne on kuulemma  yläkanttiin, ihan hatusta revittyjä. Kanta on vähentynyt kuulemma selvästi, pian pitää jo himmailla kaatoja.

    puunhalaaja

    Kirjoitin suoraan FSC:n suomen konttoriin ja kyselin lisätietoja tuosta linkin uutisesta. https://aijaa.com/4GAypn Minua kiinnosti tietää, että kuka siellä on mitannut ja mitä.

    Käyty viestien vaihto oli vähän yllättävä. Kvi ilmi, että ei tuolla Helsingin toimistolla kavereilla ole mitään tarkkaa tietoa mitä tuolla tapahtuu. Ei ne käy katsomassa tuollaisia paikkoja. Jouduin tavaamaan viestit moneen kertaan enkä sittenkään ole ihan varma ymmärsinkö esim. termin ”toimijan auditoija” oikein.

    Mutta siis ne jutussa mainitut mittaajat ovat olleet auditointiyrityksen edustajia, jotka valvovat että toimijat (firmat) toimivat sertin sääntöjen mukaan. Auditoijan nimeä ei mainittu, olisiko Tapio? Värriössä mitä ilmeisimmin gb:n ilmoituksessa oli kuitenkin jotain perää, sillä hakkuita ei ole käynnistetty. Toisin kuin esim. Sallassa?, jossa gb myös epäili sertin estävän hakkuut.

    Jos haluaisin tietää mikä tarkkaan ottaen tuolla Värriössä on tilanne, niin ainoa joka voisi vastata, on puun ostajat. Ne tietävät miksi ne eivät ole ostaneet puuta, miksi se ei täytä sertin ehtoja.

    puunhalaaja

    Siellähän ne asuu viher piipertäjät jotka vastustaa metsästystä. Valittavat kaikesta metsästyksestä.

    No nyt oli kyllä aika outo ajatus Artolla. Eiköhän sorkkaeläinkantojen takana ole ensisijaisesti metsästäjät. Metsästäjäthän juuri nuo tavoitekannat asettavat, eikä piipertäjät.

    puunhalaaja

    Toisekseen, niin pitkään kuin sitä ei ole määritetty haitalliseksi vieraslajiksi, on riistakeskuksella ja MMM:n eräihmisillä lakisääteinen velvoite edistää peuran hyvinvointia. Tämä käy hyvin selväksi kun vääntää riistakeskuksen kanssa twitterissä.

    puunhalaaja

    Mitä ne tehokkaat keinot olisivat? Tulisiko metsästystä suunnata vielä lisää naaraisiin?

    No eihän missään vaiheessa ole ollut sellainen linja, että metsästäjät ampuisivat kaikki näkemänsä peurat. Tavoitteena on tiheän kannan alueilla mahdollisimman elinvoimaisen kannan säilyttäminen ja muualla tavoite on kasvattaa kantaa. Tämän vuoksi seuroja tarkkoin ohjeistetaan, että minkäikäisiä ammutaan ja pajonko naaraita jne. Siksipä metsästäjä istuu tuntikaudet kopissa katsellen ohivaeltavia naaraita, kun tavoitteena on ampua tietynikäinen uros.

    Yhteiskunta voisi poistaa lupamaksut ja kaikki kiintiöt, sallia valonkäytön, pidentää kautta jne jne. Jos näin tehtäisiin, niin valtaosa metsästäjistä tuskin käyttäisi mahdollisuutta ampua kanta nopeasti alas. Peurasta on tullut saavutettu etu. Sen kannan vahvistaminen tuottaa hupia metsästäjille ja työtä riistahallinnolle.

    puunhalaaja

    Ysitien varressa Akaassa siinä Suoperän ja ysitien välissä on peurat kanssa tulleet taas pelloille. Lauma kasvaa viikko viikolta, nyt siinä oli perjantaina varmaan ehkä jopa se 60. Pysätin pikkutielle ja sain kiikareilla osan (40 kpl) laskettua, osa jäi piiloon

    Hurjinta on se, että tuosta on kai kahdenkin eri seuran toimesta tehostetusti pyydetty eläimiä.

    puunhalaaja

    Satakunta: https://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/satakunnan-hirvielainkantojen-hoidolle-asetettiin-lahivuosien-raamit.html Ja dind ding ding, we have a winner here! Suomen kaikkein suurin sallittu tavoite on juuri sillä alueella johon Urjalakin kuuluu: 33 – 40 /1000h

    puunhalaaja
Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 1,036)