Käyttäjän puunhalaaja kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 1,038)
  • puunhalaaja

    Naavan lisääntymisestä itsellä samansuuntaisia havaintoja. Syy lienee saasteiden väheneminen?

    puunhalaaja

    Puukilla hyviä pointteja, pitää ottaa huomioon muutkin tekijät kuin hakkuut. Mutta siis tarkennuksena, tarkoitit varmaan hömötiaisia eikä sinitiaisia? Lisäksi pikkulepinkäisen kanta on pysynyt ilmeisesti aika samana viimeiset vuosikymmenet, ei ole ollut erityistä kasvua.

    puunhalaaja

    Niin , mutta mistä korvaavat verotulot otetaan ?

    Tämä on nyt populistinen metsäläisen näkemys, mutta ihan ensiksi lähtisin hakemaan säästöjä. Kulttuuri, urheilu, maahanmuutto, noista löytyisi varmasti nipistettävää. Pamauttaisin myös kuntarakenteen ihan uusiksi, varsinkin maaseudulla.

    Autoilun verotusta ylipäätään voisi vähän nostaa. Ensisijaisesti pitäisi kuitenkin autoilijaa rankaista kaupungeissa/ydinkeskustoissa. Täällä on yleensä järkeviä vaihtoehtoja liikkumiseen, maalla ei ole.

    Pääomatulot samaan progressioon kuin palkkatulot. Ihan saatanalliset verot kaikelle moottoriurheilulle ja heti! Vesijeteille, crossipyörille ja mitä noita nyt on, veroa vaan lisää. Lentovero olisi saatava nopeasti.

    puunhalaaja

    Lahopuun määrästä on saatavilla tietoakin. 2000 -luvulla sen määrä on eteläisessä Suomessa kasvanut ja pohjoisessa vähentynyt.

    Sitten jos mietitään vanhempia aikoja niin mennäänkin uskomusten puolelle. Näkemykset vaihtelevat suuresti, kuten foorumin keskusteluissa tulee säännöllisesti esiin. Timppa & co uskovat, että ennen sotia ja niiden jälkeen metsissä ei lahopuita ollut, mummot hakivat vesikelkoilla viimeisetkin polttopuiksi joskus Kekkosen ajan alussa.

    Minä ja mahdollisesti jotkut muutkin uskovat, että ennen metsäkoneita ja metsäautoteitä huomattavan suuret osat metsäpinta-alasta oli intensiivisen metsätalouden ulkopuolella, ja niissä oli enemmän lahopuuta kuin nykyään.

     

    puunhalaaja

    Mitä tämä sitten tarkoittaa? Valtio ilmeisesti luo verotuksella tai suoralla tuella olosuhteet, joissa metsänomistaja nykyistä useammin valitsee hiilinielua lisäävän vaihtoehdon. Jos metsäteollisuus taas haluaa lisää puuta, sen täytyy tarjota puusta vielä parempi hinta. Ja kun puun hinta nousee, heikoimmin kannattavat investoinnit jäävät toteutumatta.

    Hämmästyttävä win-win tilanne omasta näkökulmastani. Metsänomistajien lisääntyvä hiilinielujen valinta parantaa uskoakseni luonnon monimuotoisuutta. Toisaalta markkinatilanteen kiristyminen nostaa puun hintaa, mikä taas parantaa erityisesti maaseudun ihmisten asemaa.

    puunhalaaja

    Anneli, kun tarkastelee käpytikan tilannetta tällä vuosituhannella, niin tuo ilmoitettu lasku taitaa pitää paikkansa: https://lintulehti.birdlife.fi:8443/pdf/artikkelit/2571/tiedosto/Linnut_VK2017_016-031_Maalinnut_ARK_artikkelit_2571.pdf Kun tuota käpytikan graafia vertaa hömötiaisen käyrään, niin en osaa itse selittää muutosta käpytikalla.

    puunhalaaja

    Anneli, tuon Aleksi Lehikoisen mukaan käpytikka on vähentynyt. Hänellä oli tietoa jostain laskennoista, mutta tuossa linkaamassani twiitissä ei ikävä kyllä ollut lähdettä.

    puunhalaaja

    Timppa, tässä vielä twitteriin linkki: https://twitter.com/AksuLehikoinen/status/1115196926864044032

    Jos Vuokon kirjoitusta miettii näin amatöörinä, niin erityisesti tuo yritys selittää sinitiaiselle ja talitiaisella kannan taantumista tuntuu oudolta. Sen sijaan käpytikkateesi on minusta tietyllä tavalla uskottava, vaikka sen kanta onkin laskenut. En siis väitä käpytikan olevan suurin syyllinen, mutta on sillä varmasti tietty vaikutus.

    Vastaava juttu on varislinnut. Olisi hassua ajatella, että niillä ei olisi mitään vaikutusta.  Olisi myös mielenkiintoista tietää mikä on kurjen vaikutus. Kanta on lisääntynyt räjähdysmäisesti, itsekin seuraan patiolta kurkiperheen elämää luhdalla. Töyhtöhyyppien käyttäytymisestä päätellen huoli poikasista on aiheellinen. Ja tietenkin vielä pahempi on nelijalkaiset pienpedot. Pirkkalassa tulvaniityllä katselimme keväällä suokukkoja, kun yht’äkkiä pellolle paukahti kaksi kettua. Hyvin nopeasti niillä oli suut täynnä töyhtöhyypän poikasia. Ilmeisesti myös esim. Tampereen Iidesjärven lintukatoa saattaa selittää pedot.

    puunhalaaja
    puunhalaaja

    Pilkotut polttopuut ovat olleet kasalla (koholla maasta lavan päällä) jostain huhtikuusta asti. Ei ole ollut peitettä päällä. Missä vaiheessa ne kannattaa kasata siistiin pinoon ja peittää päältä?

Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 1,038)