Käyttäjän puunhalaaja kirjoittamat vastaukset
-
Tuossahan oli vuosina 2020 -2023 pitkä katkos ettei metsäkeskuksen järjestelmiin siirtynyt havaintoja lainkaan. Jossain vaiheessa rupesi siirtymään Elyn biologien havainnot ja nyt sinne menee tosi paljon tavaraa vuoden 2023 lopusta lähtien. Tilanne oli siis muutaman vuoden se, että jos Sauli Naantalista löysi liito-oravametsän, ja soitti paikalle jonkin kokeneen liito-oraviin perehtyneen ammattibiologin, niin näillä ei ollut mitään keinoa ilmoittaa asiasta sen enempää ELYlle kuin metsäkeskukselle. Metsäkeskus ei ota suoria havaintoja vastaan ja ELY lopetti vastaanottamisen, sanoi että pitää ilmoittaa laji.fi systeemin kautta. Mutta kun havainnot kuvineen sinne laittoi, ei tieto koskaan mennyt metsäkeskukselle.
Löysin noina vuosina useamman ison esiintymän, kolopuut, papanoita koko tienoo tulvillaan. Ilmoitin ne ohjeiden mukaan ja parin kuukauden päästä ne avohakattiin. Kävin ihmettelemässä yhtäkin kohdetta ennakkoraivauksen aikana, siellä oli edelleen papanakasat puiden alla. Jos yhtään olisi käyty paikalla katsomassa, olisi ne varmasti havaittu. Tai sitten siellä käytiin kuten oletan, ja pantiin heti hakkuut tulille.
Kun kyselin näistä sitten ELYltä niin vastaus oli aina, että ilmoita poliisille. No en tosiaan ruvennut ilmoittelemaan. Minä koen täysin amatöörimäisenä harrastelijana, että mun tehtävä ei ole ilmoitella näitä poliisille, jos viranomaiset ei saa systeemejään kuntoon. Sitä paitsi minulla ei ole edes pätevyyttä arvioida alueiden piirteitä. Kansalaishavainnot toimivat periaatteessa arvokkaana ennakkotietona maanomistajalle ja alan toimijoille. Jos kohteessa on parin kuukauden/vuoden aikana ollut liitureita, niin silloin siellä kannattaa käyttää oikeaa asiantuntijaa.
Ainut keissi missä vielä missä harkitsen mitä teen on kun fukin demarien järjestö pisti liiturimetsän palasiksi. Monen hehtaarin alue josta kaikki isot puut katosi eikä mitään metsänkäyttöilmoitusta ole tehty, eikä liitureita huomioitu.
Mitä tulee äänekosken tapaukseen niin siellä näkyy käyneen ammattilainen toukokuussa kartoittamassa paikan ja hyvin ollut havaintoja. Mielenkiintoista tässä on tosiaan se, että missä vaiheessa metsänkäyttöilmoitus on tehty. Edelliset havainnot ollut vuonna 2010. Jos ilmoitus on tehty esim. keväällä 2023 niin hyvin voi olla, että kohde on niin ELYssä kuin metsäkeskuksessa jo sen verran vanha, ettei sille ole annettu painoarvoa. Tai onko jollain parempaa tietoa, että kuinka vanhoihin havaintoihin vielä reagoidaan?
Jos metsänkäyttöilmoitus on tehty noiden tuoreiden havaintojen jälkeen niin tulee kyllä mielenkiintoinen tapaus. Hauska kuulla miten firma perustelee, ettei alueella ole liitureita tai ettei alue sovi niille.
puunhalaaja 3.9.2024, 18:36Keskustelussa pyörii melkein yhtä paljon myyriä kuin keskustapuolueessa, joten palautetaan aihetta tiiviimmin näihin isompiin nelijalkaisiin. Aiemmin joku kirjoitti saaren tilanteeseen viitaten, että vaikka peuroja on ylettömästi niin seuraan ei pääse mukaan kun kylmätilat on niin pienet…
Niin.
Tosiasiassa kaikissa näissä tekosyissä on sama juttu taustalla: Seuroja näillä alueilla miehittävät henkilöt, joiden intressi on pitää yllä tiheää peurakantaa. Kaikki muu on tälle alisteista. Kolarit, tuhot viljelyksille, luonnon monimuotoisuus, kaikki tuo on yhdentekevää sen rinnalla, että peurakanta saadaan pidettyä tiheänä.
Yhteiskuntaan on luotu systeemi jossa yksi harrastusporukka saa määrittää näin keskeisen asian mielihalujensa mukaan. Tai no ei täysin vapaasti, sillä jos jossain seurat päättäisi tavoitella kaikkien peurojen ampumista, olisi riistakeskuksella virkavelvollisuus evätä osa luvista, heidän lakisääteinen tehtävä kun on turvata tämän vieraslajin olemassaolo.
Kaikkiin ehdotettuihin uudistuksiin ja muutoksiin esitetään kritiikkiä. Milloin toiminta muuttuu turvattomaksi, milloin syntyy haavakkoja, milloin kyläyhteisön viimeinen sosiaalinen yhdessäolomuoto lakkaa jos seurat loppuvat.
On ihan totta, että paperilla seurat olisivat ehdottomasti paras ja kustannustehokkain tapa ajaa peurakanta alas. Mutta niin pitkään kun seuroilla ei tällaista intressiä ole eikä yhteiskunnalla ole keinoja heitä mihinkään velvoittaa, ei mitään merkittävää muutosta ole tulossa. Tiheän peurakannan alue leviää hitaasti mutta varmasti. Kuten joku edellä kirjoitti, on monissa seuroissa jo himmailuvaihde päällä. Liikaa on ammuttu heidän mielestä, pian jo sukupuutto uhkaa peuraparkaa.
puunhalaaja 31.8.2024, 10:17Onpa taas lausuma suorittavalla, ”muutaman saaren haaste”. Kuvassa Urjalan kolarit tällä vuodella ennen pahinta kolariaikaa.
Mun mielestä on aika erikoinen maailmankuva ihmisellä jos tämä on jotenkin normaali meininki.
puunhalaaja 30.8.2024, 09:14Tolopainen on tässä nyt väärässä. Avohakkuu ollut vuosien 1959 – 1963 välissä. Noinkohan vaan sinne on kovinkin järeä metsä syntynyt tässä ajassa?
puunhalaaja 29.8.2024, 15:57Mielenkiintoisesti kävi nyt ilmi, että storaenso kysyi lupaa kuljettaa puuta metsähallituksen maiden kautta vasta kun tämä joen yliajo tuli julkisuuteen.
puunhalaaja 28.8.2024, 08:46Sikari, puut olisi voinut ajaa valtion maiden kautta, hinta 0.15 e per kuutio per kilometri, jos oikein muistan.
puunhalaaja 28.8.2024, 08:36Rane, Greenpeacen Liimatainen heitti omana arvionaan, että ilman paikalle sattunutta biologia nuokin puut olisi mennyt heittämällä jopa FSC-sertin alle.
Jos jotain toivon, niin toivottavasti tämän homman seurauksena isot firmat lakkaavat ostamasta puuta sellaisilta suurmaanomistajilta, jotka eivät ole sitoutuneet mihinkään serteihin.
puunhalaaja 27.8.2024, 22:22Rukopiikki, perustan tietoni tässä vain tähän juttuun mikä tuli aiemmin vastaan kun googlettelin: https://www.luontoon.fi/hetta/luonto ” …kiinnostava tuttavuus Hetassa on metsäkauris, jonka kanta on talviruokinnan ansiosta lisääntynyt.”
Mulla on ollut se käsitys että aluksi kaurista oli lähinnä jossain Tornion suunnalla, mutta nyt ahkeralla työllä se on saatu jo tunturilappiinkin. Mutta voin tässä olla hakoteillä.
puunhalaaja 27.8.2024, 21:51Gla, kirjoitit: ”Kuulostaa varsin sekavalta, että seurat joutuisivat hakemaan luvat, mutta maanomistajilla olisi vapaat kädet.”
Seuramalli on periaatteessa paras malli hillitä ja hallita. Lupien hakeminen ei minusta sinänsä ole mikään itseisarvo. Sillä viranomainen ei kuitenkaan voi pakottaa seuroja ampumaan, se voi vaan jättää lupia myöntämättä. Tässä tilanteessa ei tietenkään ole mitään järjellistä syytä jättää lupia myöntämättä, joten ihan hyvin kaikki voisi ampua vain ilmoitusmenettelyllä, kunnes kanta on alle tiheän rajana. Tämä siis ainakin tiheän kannan alueella. Ehdottamani mallin idea on vain kannustaa seuroja ampumaan, jotta ne saisi taas monopolin.
Viikonloppuna istuskelin saunan edessä vilvoittelemassa, nää kulkee kaikessa rauhassa pihan poikki noin 15 metrin etäisyydellä: https://aijaa.com/VLHz5f
Metsäkauriiden kanta lähti kasvuun samaan aikaan kun peurojen määrä. Väitän, että keskeisin syy on se, että metsästäjien mielenkiinto meni ja menee peuroihin. Jos ei olisi peuroja, kauris olisi ihan eri tavalla kiinnostava kohde. Lisäksi kauriin yleistymistä auttaa ruokinta, ruokkimalla on saatu Hettaankin jo kauriskanta. Vähän ihmettelin kun tänä kesänä yhtenä yönä katselin Vuontisjärvellä kauriin pinkovan pellolla.
Ja mitä tulee haavakoihin, niin ei tietenkään ole seuran vastuulla.
puunhalaaja 27.8.2024, 20:58