Käyttäjän puunhalaaja kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 1,036)
  • puunhalaaja

    Tottakai vhp on vieraslaji. Se on vieraslajistrategiassa sellaiseksi määritetty. Lisäksi Suomella on velvollisuus estää sen leviäminen rajojen ulkopuolelle.

    puunhalaaja

    Mun muutaman hassun hehtaarin pläntillä on jatkuvasti lauma peuroja. Herrat olisivat lämpimästi tervetulleita kyttäilemään, jos laki moisen sallisi.

    puunhalaaja

    Annelin mainitsemia teknisiä apuvälineitä, so. keinovalo, ei saada käyttöön. Bernin sopimus mahdollistaisi sen, jos riistakeskus arvioisi ongelmat vakaviksi. Tällaista arviota se ei tee kuin pakotettuna, sillä seuraavaksi loogisesti keskusteltaisiin siitä, miksi vieraslaji ylipäätään on riistalaji…

    puunhalaaja

    Eihän tuo nyt siltä ainakaan vaikuta, että peurakantaa koitettaisiin kasvattaa…

    Itse asiasiassa kun tarkkaan luet niin siellä seisoo näin:

    ”Pyynnin tulisi olla koko kauden ajan mahdollisimman tehokasta Uudenmaan peuratihentymäalueilla, jotta kantaa saataisiin leikattua. Uudenmaan itäosissa on myös harvemman kannan alueita, joilla peurakannan maltillinen kehittäminen on mahdollista.”

    Tavoitteena on siis leikata tihentymiä ja samaan aikaan kasvattaa kantaa muualla. Mitäpä arvelette, kun siellä itäisellä uudellamaalla muutama vuosi maltillisesti kantaa kehitetään, niin onko siellä kymmenen vuoden päästä tihentymä, vai maltillinen kanta?? Aiemmin suorittavalle portaalle koetin viestiä, että peurakannan kasvattaminen on jatkunut riistakeskuksen toimesta näihin päiviin saakka, ja tuossahan se nyt tuli esiin: Riistakeskus tavoittelee vhp:lle mahdollisimman laajaa metsästettävää kantaa. Paperilla idea on se, että kanta jotenkin taionomaisesti pysyy vakaana, mutta käytännössä riistakeskuksen johtama ja metsästäjien toteuttama kannan ’maltillinen’ kasvattaminen johtaa kannan tihentymiseen yhä uusilla alueilla.

     

    puunhalaaja

    Twitterissä Mikko Tiirola sanoi tuosta ei-metsästävän edustajan valintamahdollisuudesta näin: Olen tainnut jo vastata, mutta uudelleen: ei tarvitse olla metsästäjä eikä edes metsästäjätutkintoa. Rhy:n vuosikokous valitsee ”toimialueen maanomistajajärjestöjä edustavan hallituksen jäsenen”. Metsästäjät siis valitsevat, mutta vain maanomistajajärjestöjen esityksistä. 

    Eli ei ole tässä mietittävää, ei tarvi olla metsästyskorttia edustajalla. Tämä olisi yksi väylä nyt asiasta kiinnostuneille yrittää päästä vaikuttamaan.

     

    puunhalaaja

    Mielestäni sellainen riistaneuvoston jäsen ,joka ei ole perillä metsästyksestä on aika heikoilla eikä välttämättä kykene perustelemaan uskottavasti tekemiään esityksiä. Häntä kuunnellaan vain toisella korvalla.

    Suorittava on tässä mielestäni väärässä, perustelen väitteeni näin: Kysymys hirvien, ja ensi vuonna myös peurojen, määrästä, on yhteiskunnallinen kysymys. Metsästys ja metsästäjät ovat vain keinoja tavoitteen saavuttamisessa. Maaomistajalla ja MTK:n jäsenellä voi olla aivan perusteltu näkemys sopivasta kannan tiheydestä, vaikka hän käyttäisi vapaa-aikansa muuhun kuin metsästykseen.

    puunhalaaja

    Jos tilanne on kuitenkin karannut käsistä ,kuten Varsinaissuomessa on osin käynyt, tarvitaan tehoa metsästykseen

    Suorittava, luulen ymmärtäväni mitä tarkoitat. Ideaalitilanteessa homma menisi juuri noin: valtaisaksi  kasvanutta kantaa leikataan vieraslupia myymälläkin. Saatu liha käytetään tarkasti hyödyksi ja jos ei enää sovi mitään omiin pakastimiin tai minkään ostofirman varastoon, niin sitten lihat annetaan vaikka koulun keskuskeitiöön. Tätä jatketaan kunnes kanta on ajettu alas, ja sitten taas omalla porukalla pidetään se kurissa.

    Ongelma tuossa on se, että en usko noin käyvän. Kaupallinen metsästys ei ole kannan leikkaamisen väline, vaan se on peruste pitää kanta korkealla. Vain tiheästä kannasta piisaa lihaa omaan ja maksavan asiakkaan pakastimeen. Tämän vuoksi suhtaudun suurella epäluulolla kyseiseen toimintaan.

    puunhalaaja

    Kummasti tänne keskelle Suomea kiiri riistaviranomaisten viesti jo 20 vuotta sitten siitä ,että on pidettävä vhp-kanta matalalla , että ongelmilta vältytään. Ydinalueella näyttää vesti kiirineen ohi korvien.

    Suorittava, ei minulle synny noista riistaviranomaisten vielä 2010 – luvulla tekemistä alueellisista suunnitelmista sellaista kuvaa, että kantaa olisi tahdottu leikata. Eikös niillä päin vastoin ole pyritty levittämään peuraa??

    puunhalaaja

    Hömö- ja töytötiainen  ovat vähentyneet, mutta eivät kyllä mitään harvinaisuuksia vielä.

    Uhanalaisuuskeskustelussa joskus sekaantuu kaksi eri asiaa. Uhanalaisuudella voidaan viitata hyvin pieneen yksilömäärään, tai sitten nopeaan vähenemiskehitykseen. Näiden metsätiaisten kohdalla kyse on jälkimmäisestä.

    puunhalaaja

    Kaupallista metsästystä harrastavien seurojen alueilla jäävän kannan mediaani on yli 20/1000h. Eli kanta on pidettävä tiheänä, jos halutaan ammuttavaa piisaavan niin omalle porukalle kuin maksaville vieraille.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 1,036)