Käyttäjän puunhalaaja kirjoittamat vastaukset
-
Tuo paikkaansa jäänti ja luottaminen ihmisen apuun voi koitua kohtaloksi aika nopsaan luonnonvaraiselle jos ei sitten aina olekkaan ruokaa.
Näin on. Juuri tuon vuoksi en ole vielä arvannut omaa ruokintaa aloittaa.
Sinänsä en tiedä kieliikö kantosienen syöminen vielä isosta kriisistä oravan elämässä, ne pikku penteleethän vedättävät sieniä puihin syksyllä muutenkin. Muistan elävästi kun sienessä kerran katselin kauempaa, että tuollapa on nätti tatti odottamassa. Kyykistyin poimimaan toista sientä jalkojen juuresta, ja sillä välin orava oli napannut tatin ja vei sen puuhun. Kyllä syletti.
Hienoa kuitenkin kun ruokitte oravaa.
puunhalaaja 30.12.2016, 22:27Keskustelussa on esitetty seuraavat väitteet: A) Suomen metsissä on puuta enemmän kuin koskaan ja B) Metsäluonnon monimuotoisuus on vähentynyt.
Käsittääkseni kummatkin lauseet ovat totta. Eivät nuo kaksi ole toisiaan poissulkevia. Asiaa voi lisäksi tarkastella mukavan positiivisesti, sekä luontoa että metsänomistajaa että yhteiskuntaa hyödyttävällä tavalla: Vaikka luonnon monimuotoisuutta turvattaan suojelualueita lisäämällä, tehostunut puuntuotanto talousmetsissä takaa puunsaannin teollisuuden tarpeisiin.
puunhalaaja 29.12.2016, 08:36”1800-luvulla kaskeaminen ja muu puun käyttö oli hävittänyt metsät todella vähiin.Polttopuita hankkiakseen oli lähdettävä kauas.”
Käsittääkseni tuo väite on tietyltä osin totta. Muistelisin esim. Parkanon historiassa mainitun, että huomattava osa asukkaista kärsi puupulasta. Lisäksi vanhoista valokuvista näkee aukeat kylämaisemat ja loputtomat riukuaidat, meni puuta lujasti niihinkin. Rakennuskantaakin jouduttiin uusimaan jatkuvasti.
Oleellista on kuitenkin se, että tämä intensiivinen tehokäyttö ei ulottunut niin laajalle kuin nykyään. Eli vaikka kylän tuntumasta puut kaadettiin, jäi syrjään vielä niitä isojakin puita/metsiä.
Tuo intensiivinen puunkäyttö omalta osaltaa lisäsi luonnon monimuotoisuutta. Oli ketoa, niittyä ja monenlaista paahdealuetta. Nyt tällaisia ei ole, puskee puskaa joka paikassa. Monessa tapauksessa monimuotoisuuden lisääminen edellyttääkin nyt puiden kaatamista. Toisaalta samaan aikaan se tarkoittaa sitäkin, että myös suojeltu metsäpinta-ala kasvaa.
Kun suojelualueita on riittävästi, voi yksityinen metsänomistaja harjoittaa metsätaloutta vapautuneesti. Mitä tehokkaammin hän sen tekee, sen parempi omistajan ja yhteiskunnan kannalta. Taimikot perataan ajoissa, hirvikanta pidetään kurissa jne jne. Puut kasvavat kohisten ja sellukattila porisee iloisesti kolmessa vuorossa. Kaupunkilaiset retkeilevät onnellisina suojelualueilla. Kaikkein innostuneimmat kansalaiset koettavat jopa elvyttää perinnemiljöitä omilla tiluksillaan.
Noin minä haluan nähdä tulevaisuuden.
puunhalaaja 27.12.2016, 16:45Yksityismetsänomistajan ja luonnonsuojelijan yhteinen intressi olisi metsähallituksen metsien suojelu. Tämä vähentäisi puun tarjontaa Suomessa ja lisäisi kysyntää yksityiselle puulle. Tästä seuraa raaka-aineen hinnannousu. Vielä jos samaan hässäkkään saisi hillittyä puuntuontia idästä, niin jopas.
puunhalaaja 19.12.2016, 19:54Luonnonsuojelun ja metsätalouden suhde on jännitteinen, väistämättä. Minulla on metsässä joitakin kymmeniä suoria oksattomia mäntyjä, joiden ympäri ei ison miehen kädet yllä. Tarkoitus on pitää ne pystyssä. Metsätalouden kannalta päätös on järjetön, se on vastoin teollisuuden intressiä. Luonnonsuojelun kannalta ratkaisuni on tietenkin oivallinen.
Toisaalta jos näkökulmaa laajentaa, ei jännite vaikutakaan niin pahalta. Naapurini ei harrasta moista puunhalailua, vaan pisti nyt syksyllä metsänsä tehtaalle. Naapuri sai rahaa, motokuski ja rekkamies saivat rahaa, paperimies sai rahaa, UPM:n osakkeenomistajat sai rahaa, ja osa kaikesta tästä rahasta palaa yhteiseen pottiin, pysyy hyvinvointiyhteiskunta toiminnassa.
Luonnonsuojelun näkökulmasta keskeisintä on pinta-alaveron vastustaminen. Voin ilman kustannuksia antaa mäntyjeni keloutua. Näkisin tuon veron vastustamisen omistajan ja suojelijan yhteiseksi intressiksi. Nykytilanteessa omistajalla on vapaus valita, ja tämä valinnanvapaus on minusta pyhä. Joillekin metsä on elinkeino, toisille se on maailmanpelastusprojekti. Kummatkin ratkaisut ovat ok, kumpaakin tarvitaan. Siitä voidaan tietysti keskustella huomioiko nykyinen lainsäädäntö metsien kaupallisessa käytössä luontoarvoja riittävästi. Itse arvelen, että yksityismetsänomistajat voisivat pääsääntöisesti jatkaa nykymallin mukaan, kunhan riittävä määrä hehtaareja jää suojelun pariin.
Nuo hehtaarit pitäisi minusta saada ensisijaisesti metsähallituksen metsistä. Puolestani vaikka kaikkia valtion maita voisi kehittää ensisijaisesti luontoarvojen pohjalta. Tämän vuoksi metsähallituksen asema liikelaitoksena tulisi lopettaa ja tulostavoitteet poistaa. Mikäli suojelua kohdistetaan yksityiseen maahan, pitää edetä Metso-mallilla. Verovaroilla ylläpidetty metso-malli jakaa luonnonsuojelun kustannukset kaikille kansalaisille.
puunhalaaja 19.12.2016, 19:19Tuulikaatoina meni useampi iso mänty. Isä teki mulle niistä parit penkit patiolle, ja tekee ehkä vielä pöydänkin. Isoja runkoja on pinossa vielä niin paljon, että en kyllä jaksa kaikista polttopuita tehdä. Oma osaaminen voisikin ehkä riittää seuraavaan projektiin: https://fi.pinterest.com/pin/248120260693721699/
Noita puita voi sijoitella kivasti esim. niitylle polkujen viereen, tai sitten tuoda pihamaalle tyhjiin kohtiin. Pääosin meillä on perinneperennoja ja perhoskasveja, mutta eiköhän perhoset ja mehiläiset kesäkukatkin kelpuuta.