Käyttäjän puunhalaaja kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1,021 - 1,030 (kaikkiaan 1,036)
  • puunhalaaja

    Varsin nihkeätä oli Pohjois-Satakunnassakin kuidun kysyntä. Pienen erän kuitenkin kuulemma kelpuuttivat, varsinkin jos saa kuusikuitua suurimman osan. Tarkoittaa siis sitä, että tänäkin keväänä pääsevät perheen lapset kiskomaan massaa ajouran varteen, ei pääse kaupunkilaisnuorisolla kunto romahtamaan ja isä saa tekosyyn temmeltää sahan kanssa.

    puunhalaaja

    Ymmärrän Rane pointtisi esim. GP toiminnan logiikasta. En minäkään usko, että edes kaikkien valtion metsien suojeleminen lopettaisi GP:n toiminnan metsissä. Rohkenen silti esittää argumentin, että suomalaisen puun/paperin markkinointi tiedostavalle kuluttajalle olisi helpompaa, jos etelä-Suomessa olisi enemmän suojeltua metsää. Mitä isompi määrä metsää on suojeltu, sen vihreämpi Suomi on. Sekä todellisuudessa että kuluttajien mielikuvissa.

    Itse pidän siis suojelua arvona ja päämääränä sinänsä. Sekin on minulle ihan ok, jos joku näkee moisen toiminnan vain joutavana höperehtimisenä. Tosiasia kuitenkin on, että koska kuluttaja päättää, pitää nuokin asiat ottaa huomioon. Luonnonsuojelijan ja yksityisen metsänomistajan yhteinen intressi on valtion metsissä. Toinen saa lisää elintilaa koppakuoriaiselle, toinen vihreämmän imagon.

     

    puunhalaaja

    Laajemmassa mittakaavassa tarkastellen biodiversiteetin likvidoiminen ei välttämättä ole kaikkein paras peliliike. Markkinataloudessa kun eletään, niin kuluttajan sielunelämää on kuunneltava tarkalla korvalla.

    Kuvitelleenpa jotain posliinipytyllä kyykistelevää keski-eurooppalaista keskivertokuluttajaa. Sen lisäksi, että hän haluaa pyyhkiä pyllynsä ihanan pehmeällä paperilla, haluaa hän myös olla tiedostava hyvä ihminen. Hän haluaa sellaista paperia, jonka valmistamisessa ei ole vahingoitettu söpöjä metsäneläimiä, ei edes harvinaisia koppakuoriaisia.  Kestävää pitää olla, sano. Biodiversiteetit pitää olla kunnossa, sillä jos kuluttajan mielessä kaupassa häilyy luontojärjestöjen välittämät kuvat ikimetsien tuhoamisesta, niin kyllä jää rulla marketin hyllyyn monelta.

    Pelataan siis monella tapaa mielikuvilla. Ympäristöjärjestöt pyrkivät luomaan tietynlaisia mielikuvia, paperifirmat ja metsänomistajat taas toisenlaisia. En tiedä voiko näistä ristiriidoista päästä kokonaan koskaan eroon. Näkisin kuitenkin, että tiettyä yhteistä kosketuspintaa on löydettävissä.

    Puunhalaajat haluavat suojella paljon/riittävästi metsiä ja muutenkin haluavat tuoda kestävyysaspektia joka asiaan. Talousmetsän omistaja taas haluaa puun käyvän kaupaksi. Mitä vihreämpänä, kestävämpänä ja pörröisempänä tuotetta pystyy markkinoimaan, sen paremmin kuluttaja katiskaan ui. Ympäristöjärjestöjen toimesta tuodaan usein esiin juuri se, miten vähän ja pieniä ovat suojelualueet etelä-Suomessa. Yksityismetsänomistajien kannattaisikin minusta pitää ääntä sen puolesta, että valtion metsiä/metsät suojeltaisiin etelässä. Se nostaisi suojelupinta-alaa, loisia isoja yhtenäisiä alueita ja tekisi omalta osaltaan helpommaksi markkinoida talousmetsien puuta. Suomi, luonnonsuojelun ihmemaa, jossa paperikoneiden lisäksi humisee honkia laajoilla suojelualueilla!

     

    puunhalaaja

    ”Jukolan viestin viehätys piilee siinä, että juoksulenkin jälkeen Venlat käyvät suihkussa kokolailla avoimella paikalla ja yleisö saa vapaasti ”keppi kovana” nauttia näkymistä.”

    http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/470585/Ehdollista+suunnistuskisojen+suihkukuvauksista

     

    puunhalaaja

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/inarilainen-luonnonsuojelija-lahjoitti-150-hehtaaria-mets%C3%A4maata-100-vuotiaalle-suomelle-1.177735

    Oho, hieno lahjoitus. Käytännössä kaveri siis suojeli 300 hehtaaria.

    Haluan ajatella optimistisesti niin, että mitä enemmän suojellaan vapaaehtoisesti ja ennenkaikkea mitä enemmän valtio suojelee omia maitaan, sen pienempi on paine yksityisen maan suojeluun. Kuten edellä on kuvattu, voi metsätaloudesta elantonsa hankkivalle suojelu olla erittäin tuhoisa asia.

     

    puunhalaaja

    ”Kyllä minäkin turhautuisin, jos pyrkisin ruokkimaan jotain eläimiä talven yli ja joku kävisi ne syömässä.”

    Ymmärrän mekanismin, mutta en tajua sitä miksi peuroja ruokitaan? Kanta on aivan tolkuton  ainakin omilla kulmilla. Syksyllä ikkunan alla oli suurimmillaan kahdeksan peuran lauma. Sinne menee pelakuut ja tammentaimet parempiin suihin. Nyt jos joku vielä ruokkii näitä niin onpa hääviä. Lisää vaan ilveksiä ja muita otuksia kantaa harventamaan.

     

    puunhalaaja

    ”Kampanjassa suojelu tapahtuu vapaaehtoisesti ja ilman korvausta.” Eli tässä on tosiaan kyse kampanjasta, jossa omistaja antaa luontolahjan. Ei korvauksia.

    Jos on isompia alueita miettimässä suojeluun, niin varmasti monella on ihan taloudellinen pakkokin tehdä se eri reittejä kuin näin ilmaiseksi. Ehkä jonkun pienen kohteen voisi kuitenkin kuvitella ilmaiseksikin suojelevansa?

    puunhalaaja

    ”Jokamiehen oikeus ei kata millään tulkinnalla organisoitua toimintaa,”

    Valitettavasti noin ei tunnu olevan, kuten tämä ulkomaisten marjanpoimijoiden roudaaminen Suomeen osoittaa. Mitä muuta se on kuin organisoitua toimintaa??

     

    puunhalaaja

    Ei ole kauhean luonnonmukaista tuollaiset dronehommat, tuossa ihminen etääntyy luonnosta, omista juuristaan.

    Toista se on kun kuulaana syysaamuna istuu hirvitorniin pultatussa pyörivässä toimistotuolissa. Varis huutaa etäällä, gore-tex kahisee hiljaa ja tornin juurella citymaasturin jäähtyvä moottori naksuu. Saa tuntea yhteenkuuluvuuden tunnetta niin luontoon kuin metsästystovereihin. Ainoa huoli on hirvikantaa verottava kasvava petomäär sekä nuoremman polven velttous, pommittavat onnettomat mieluummin pikseleitä pleikan ääressä kuin hirviä taimikonlaidassa.

     

    puunhalaaja

    Alkaa olemaan taas sesonki käsillä tässä puuhassa. Innostuimme pikkuvaimon kanssa aiheesta kunnolla tämän miljoona linnunpönttöä -kampanjan  myötä. Tykitin pönttöjä kymmenittäin omaan metsään ja lisäksi otin hoitaakseni isän aiemmin omiin metsiinsä laittamat pöntöt. Olivat jo osin huonossa kunnossa, osan kannoin pois ja vein uuden tilalle.

    Laiskana ihmisenä haalin pönttöjä vähän joka paikasta, mistä vaan halvalla sai. Tokmannilta ostin, luontokaupasta samoin, luonnonsuojeluyhdistykseltä erikoispönttöjä, jostain myyjäisistäkin haalimme jokusen pöntön. Yhtään pönttöä en eläissäni ole rakentanut, pitäisi varmaan tällainenkin operaatio joskus suorittaa.

    Nyt keväällä pitäisi siis vajaa sata pönttöä käydä tyhjäämässä (en siis kaikkia ostanut viime vuonna, osa on vanhempaa saapumiserää). Tietyistä pöntöistä tiedän jo valmiiksi että niissä pesittiin, silti mielenkiintoista tehdä vähän tilastoa ja koettaa pesästä arvuutella, että mikä laji oli pesinyt.

Esillä 10 vastausta, 1,021 - 1,030 (kaikkiaan 1,036)