Käyttäjän puunhalaaja kirjoittamat vastaukset
-
”Tuota juuri puunhalaaja ihmettelen miten poroja tilastoidaan 1000 kpl suden tappamiksi, jos susia ei ole koko poronhoitoalueella kuin muutama yksilö.”
On ehkä olemassa ihan ohuen ohut vaihtoehto, että poromiehet ilmoittelee petojen syömiksi enemmän poroja kuin mitä oikeasti menee. Tuskin tahallaan, mutta erehdyksessä.
puunhalaaja 27.12.2024, 18:35Vielä kun saisi jotenkin ratkaistua ihmisten ja kasvavan petokannan rinnakkaiselon ongelmat.
Tuo mitä Anneli sanoo on kyllä kovin ajankohtainen asia. On erinomaisen mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu, jos peurakanta oikeasti tippuu selvästi. Susireviirit ovat muodostuneet superpieniksi peurojen takia. Vähenevät sorkkaeläimet hakevat turvaa ihmisten nurkista ja nälkäiset pedot tulee perässä.
puunhalaaja 27.12.2024, 18:27Siasta tehtiin lainsuojaton, kaikki keinot sen päivien päättämiseen ovat sallittuja. On myös maanomistajariistaa, voit tappaa sian omilta mailtasi milloin vain. Kuinka kävi? Nyt sikakanta on kaksinkertaistunut.
Eiköhän tämänkin kasvun selitys ole ihan sama kuin vhp:n kasvun syy: Aktiivinen riistanhoito. Osa metsästäjistä pyrkii määrätietoisesti lisäämään possujen määrää. Tätä vaikutusta ei kompensoi se, että osa metsästäjistä toimii järkevästi ja pyrkii ampumaan possut pois.
Tilanne on ihan sama kuusipeurojen kanssa. Metsästäjillä on ihan avoimesti kerrottu tavoite saada lajille metsästettävä kanta koko eteläiseen Suomeen. Lainsäädäntö tukee projektia mainiosti, sillä kukaan tai mikään taho ei valvo tai estä niiden vapauttamista luontoon tarhoista.
Mitä tulee VHP-kannan kasvuun niin räjähdyksen aiheutti varmaan moni eri tekijä yhteisvaikutuksena. Ilmaston lämpeneminen. Ruokinnan kehittyminen ja lisääntyminen. Riistahallinnon ohjaavat toimet, vielä 10 vuotta sitten nykyisen tiheän kannan alueella tuli viranomaisilta varoituksia, että ei saa ampua naaraita koska monin paikoin ilveksiä on niin paljon, että ne syö valkohännät sukupuuttoon. Lisäksi ei ollut asetettu mitään tavoitetta, metsästäjien ja viranomaisten tavoite oli vain yksikertaisesti kasvattaa kanta mahdollisimman suureksi.
puunhalaaja 27.12.2024, 18:08”Kovasti sudet ovat ehtineet operoida poroalueellakin vaikka niitä on siellä vähän.”
Poronhoitoalueelta ammutaan vuodessa jotain 50 sutta, luvan kanssa.
puunhalaaja 17.11.2024, 10:10”Gla:n kannattaa myös päivittää tuo talviruokintakäsite. Sitä suositellaan nykyisin käytettäväksi mahdollisimman vähän. Ympärivuotista herkkupistettä ei ole suositeltavaa järjestää. Pyynnin edistäminen on päätavoite.”
Monipuolisemman ja osin varmaan todenmukaisemman kuvan todellisuudesta saa seuraamalla metsästäjien omaa somea, tyyliin valkohäntäpeuran metsästysryhmä facessa. Hirveet peukutusmäärät saa juuri ne jotka vetää eniten tavaraa ruokintapaikalle. Innokkaimmat/hölmöimmät kertovat myös suoraan, että tavoitteena on samalla tarjota ruokaa villisioille. Kun yrittää nostaa esiin näkökulmaa että viranomainen ei oikein tällaista arvosta, niin nauruhymiöt vyöryy esiin.
puunhalaaja 16.11.2024, 15:01Sellunpilaaja osaa varmasti vastata tähän tarkemmin. Itsekin mieluusti kuulisin tarkemmin miten nämä huomioidaan.
puunhalaaja 16.11.2024, 14:28”Alueellisessa riistaneuvostossa on edustajat maakuntaliitosta, ELY-keskuksesta, Suomen metsäkeskuksesta ja alueellisesti merkityksellisestä maanomistajajärjestöstä sekä kuusi edustajaa alueen riistanhoitoyhdistyksistä.”
Metsästäjiä 6/10.
puunhalaaja 16.11.2024, 13:54”Otsikkoon palatakseni: jos kaikki uhanalaishavainnot ja muut varottavat kohteet olisivat metsätietojärjestelmissä metsäalan toimijoiden vapaasti käytettävissä, ely-keskuksen lausuntoja ja ohjeistuksia ei enää tarvittaisi.”
Annelin kirjoituksesta vähän ajatuksia.
Tässä on kaksi asiaa.
A) Millaisista havainnoista puhutaan? ELY-keskuksen viranomaisten omin silmin verifioimista havainnoista vai myös kansalaishavainnoista? Meillä on ollut jo vuosikaudet tekninen valmius siirtää aivan kaikki mahdolliset havainnot metsäalan toimijoiden käyttöön, mutta metsäala on vastustanut. Se ei ole halunnut kansalaishavaintoja esim. liito-oravista. Nythän nekin heille sitten lopulta siirtyvät.
B) Mitä vaikutusta havainnoilla on metsänkäyttöön? Keskustelun aloittaja hyvin kuvasi tätä problematiikkaa. Kun minä metsässä kulkiessani merkkaan havainnon liiturin papanoista, niin onko järkevää, että yli 20 vuoden jälkeen tämä havainto pomppaa esiin toimijoille? Entäs sitten harvinaisemmat vanhan metsän jäkälät ja sammaleet. Olen joskus törmännyt tällaisiin vanhan metsän indikaattorilajeihin (tai ainakin inaturalistin kautta ne on sellaisiksi tunnistettu). Nämäkin havainnot ovat laji.fi tietokannassa ja ovat jo siellä metsäalan toimijoiden löydettävissä, mutta toki ne olisi helposti siirrettävissä automaattisesti myös heidän omaan järjestelmään. Mutta onko se järkevää, että tällaiset kansalaishavainnot näkyvät toimijoilla, ja miten niihin kuuluu reagoida?
Ehkäpä toimintaa voisi kehittää niin, että ELY:n biologien työaikaa ei käytettäisi yli 20 v vanhojen havaintojen kommentointiin, vaan nämä ehtisivät enemmän juoksemaan kentällä verifioimassa tuoreita kansalaishavaintoja. Saataisiinko näin ajanmukaisempaa infoa suojeltavien lajien olemassaolosta? En tiedä, kunhan kyselen.
puunhalaaja 16.11.2024, 13:28Paljastuu, ettei tavoite olekaan kannan leikkaus, vaan selittely ja kannan ylläpito.
Gla tiivistää hyvin mikä on meininki isossa osassa tiheän kannan aluetta. Tavoitteita tarkastellaan hirvitalousalueilla, ja kun osalle alueista seurat saattaa ilmoittaa jääväksi kannaksi suurin piirtein nolla peuraa, niin silloin hirvitalousalueen toisessa kunnassa jäävä kanta voi olla esim. 50/1000h (Urjalassa näin) . Hirvitalousaluetasolla kanta on kuitenkin tavoitteessa, ja julkisuuteen kelpaa levitellä nätin vihreää karttaa.
Se jää toki mainitsematta, että tavoitteen asettavat metsästäjät (so. alueellinen riistaneuvosto) ja tavoite voi olla mitä vain, vaikkapa 30/1000h.
puunhalaaja 16.11.2024, 13:24Metsuri motokuski, hirvien tavoitekannan asettavat alueelliset riistaneuvostot, eli käytännössä metsästäjät.