Käyttäjän Puuki kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 13,551 - 13,560 (kaikkiaan 13,757)
  • Puuki

    Jos puusta saadaankin ”kymmeniä prosentteja enemmän energiaa kuin vanhasta puusta” , niin 10 % ei vielä riitä : 20% tai 30 % on ”kymmeniä”.  Silloin energiamäärä on entiseen verrattuna prosenttiyksikköinä esim :  85 x 1,2 = 102 % ja 85 x 1,3 = 110,5 % .

    No, hyötysuhde siinä varsinaisessa merkityksessään oli väärä sanavalinta , mutta kelpaisiko arvon raadille, jos sanottaisiin vaikka näin: ”uusi hyötysuhde”  ?

    Puuki

    Kantojen nostosta aiheutuukin aika paljon haittoja metsämaalle ja -kasvatukselle, joten sen lopettaminen on vain hyvä asia.

    Ap:n aloituksessa oli mainittu, että energialisäys olisi jopa kymmeniä prosentteja vuoden vanhaan puuhun verrattuna. Silloin energiamäärä on yli 100 % verrattuna tilavuudeltaan samaan määrään vanhasta puusta saatavaan energiamäärään. Siihen sitä tietenkin pitää verrata tässä tapauksessa. Eli jos alunperin hyötysuhde on ollut vaikkapa 85 %, niin ”uusi” hyötysuhde voi olla yli 100 %.

    Puuki

    Aika paljon puuta käytettiin 1800-luvulta 1900-luvun alkuun asti tervanpolttoonkin. Varsinkin rannikon seudun suuria puita käytettiin myös laivanrakennuksessa. Harsintakieltokin sai alkunsa siitä, kun metsät hakattiin vajaatuottoisiksi. Siihen aikoihin koko maan vuosikasvukin oli paljon nykyistä pienempi ja  tukkipuuta ,  kotitarvepuun käytön ohella, hakattiin moneen eri käyttötarkoitukseen sitäkin.

    Pusikoituminen on luonnon monimuotoisuuden kannaltakin varmaan se suurin haitta nykyisillä metsänhoidon määrillä.

    Puuki

    ”Missähän muuten saisi tutustua 5 ha. aukko hakkuuseen jossa on 37 järeää              jättöpuuta ?”

    Aika paljon on varmaan olemassa vastaavia.  Esim. jokin aika sitten oli kuvakin tällä palstalla istutusalueesta, jossa oli n. 15 järeää  jättöpuuta. Pinta-ala ei ollut tosin 5 ha vaan vain ~ 2,2 ha , mutta sama määrä / ha taitaa tulla.

    Puuki

    Jos lähtötilanteessa puun energiasisältö on tuoreessa puussa sen sisältämien kaasujen ansiosta korkeeammalla kuin kuivatun ja osin lahonneen puun, ja lämmönvaihtimella otetaan energiaa talteen (vesihöyrystä lauhduttamisenergiaa) , niin hyötysuhteen voi laskea olevan yli 100 % verrattuna heikomman energiasisällön puusta saatavaan energiamäärään. Eihän niitä yli 100 %:n hyötysuhteita muuten ole olemassa, mutta aivan hyvin voidaan ilmaista niinkin, kunhan ilmoitetaan mihin on verrattu.

     

    Puuki

    Ulkokuiva polttopuu (20-25 % kosteus) onkin parempi lämmityskäyttöön kuin kuivassa liiterissä vuosia ollut liian hyvin kuivunut.

    Keväällä ulkonan tm.vast. kuivattu polttopuu ei ime kosteutta eikä  haihdutakaan siten ehkä yhtä paljon kaasuja kuin  koneellisesti puusepänkuivaksi kuivattu tekee. Sateella sopivasti kuivanut pintapuu  voi estää liiallisen kaasujen vaihdon; ainakaan vesi ei imeydy puuhun kovin hyvin.

    Puuki

    Miten tuo MK:n väite voisi pitää paikkaansa ? Eihän ne hirvet tottele tilanrajoja tai edes pitäjän rajoja vaan menevät ruokamaiden perässä talvilaidunalueilleen sen mukaan missä pärjäävät talven. Vai onko se metsästysaika jo muuttunut ympärivuotiseksi ?

    Puuki

    Haapojen uusiutumattomuutta  esiintyy varmaan paikallisesti jossain. Monesti ne uusiutuu liiankin hyvin, mutta tärkeä puulajihan se monimuotoisuuden kannalta on. Susikaan ei ole uhanalainen ainakaan Itä-Suomessa, jossa susilaumoja on liikaakin metsäpeuran uhanalaisuuden kannalta.

    Jotkin lajit kärsii metsätaloudesta ja toiset hyötyy. Kuukkeli ei huonona lentäjänä tykkää laajoista avohakkuualueista ja sen kanta on pienentynyt. Harvennushakkuut parantaa monien lajien selviytymismahdollisuuksia . Mm. metso pärjää paremmin harvennetuissa ja enemmän ravintoa tarjoavissa metsissä kuin ryteiköissä.

    Lajiston muuttumiseen vaikuttaa paljon talvien lauhtuminenkin . Ainakin rusakko (jäniksen kustannuksella) ja metsäkauris on hyötynyt siitä levittäytymällä pohjoiseen päin . Myös supikoirat on lisääntyneet monin paikoin. Ilveksien määrä on myös lisääntynyt  (Tm) . Ahma on levittäytynyt etelään päin pohjoisesta.

     

     

    Puuki

    Yli sadan prosentin hyötysuhde taitaa  vanhan kansan kielellä tarkoittaa ikiliikkujaa?

    Se yli 100%:n hyötysuhde tulee verrattaessa   puun tuottamaan energiamäärään tavallisessa lämmityskäytössä.

    Puuki

    On eri asia polttaa tuoretta puuta kuin  sateissa viikkoja tai kuukausia ollutta. Eiköhän ne ota sen höyrystymisenergian talteen, kun kerran kostean polttaminen tuottaa lisäenergiaa ja toisena lisääjänä kaasujen pysyminen puussa kuivaa paremmin. Höyrystyminen sitoo energiaa paljon eikä sitä  voi korvata tavallisissa lämmittimissä.

    Tanskassa on pajuviljelmiä, joiden hakkeen poltto tapahtuu yli 100 %:n hyötysuhteella. Varmaan samasta asiasta kysymys sielläkin.

Esillä 10 vastausta, 13,551 - 13,560 (kaikkiaan 13,757)