Käyttäjän Puuki kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 13,411 - 13,420 (kaikkiaan 13,757)
  • Puuki

    Jo 80-luvulla kun tehtiin kunnostusojituksia me ainakin  vaa’ittiin suot epäselvissä tapauksissa eikä niitä alarinteeseen tehty suoraan laskusuunnan mukaan . Turha tehdä uudestaan saman suuntaisiksi. Ennen vaikka harvemmalla välillä viistoon on parempi ratkaisu.

    Puuki

    Auton ostohan vähentää valtion velanottamisen tarvetta. On sen verran hyvin tuottava lypsylehmä monipuolisen verotuksen kohteena. Mitä kalliimpi auto ja polttoainesyöpömpi, sitä parempi tuotto verottajalle. Vain sähkövero siihen lisättävine alv:neen saattaa olla  ”nerokkaammin” toteutettu.

    Kannattaisi vain niin valtion verokirstun vartioiden  kuin suomalaisten autoilijoidenkin kannalta  fiksata verotusta asiakasystävällisempään suuntaan.   Korkea verotus ei tuo läheskään aina korkeinta tuottoa  eikä se tuo sitä h-autojen kohdallakaan.

    Puuki

    Haapa ei näy tuloksissa, koska vertailuaineistoa ei ole. Haapakuvioita ei ole tarpeeksi ja ohjelma laskee sen joksikin muuksi.

    Lapissa ei varhaisperkaus olekaan  välttämätöntä kuin rehevimmillä kohteilla. Uudellamaalla on tilanne aivan erilainen.

    Kantohinnathan ne  perinteisesti ensimmäiseksi joustaa alaspäin, kun menot lisääntyy. Konekulut (muutkin kuin puunkorjuukulut) on nousseet tämän vuosikymmenen aikana  paljon. Puun hinnat sen sijaan laskeneet. Näyttää että ostofirmat on siirtäneet suoraan korjuutaksojen nousun puun hintaan. Yhtälö on huono, koska laskeva puun hinta innostaa harvoja hoitamaan metsiään/metsäteitään entistä paremmin.

    Hirvien ruokapaikkojen lisääntyminen ja keskittyminen pusikoituneisiin taimikoihin tuo varmaan etua taimikkonsa hyvin hoitaville. Toisaalta se voi myös lisätä hirvien määrää.

     

     

    Puuki

    TM:n paras talviauto-vertailussa tuli tänä vuonna tasapeli Volvo 90:n ja Audi Q2:n kanssa.

    Talviautotestien perusteellakin näkee, mitkä automerkit sopii parhaiten Suomeen: Eniten voittoja 12  vuoden aikana on tullut Volvolle (4), toiseksi eniten Mersulle ja Audille ( 2 molemmille).

    Puuki

    Teoriapainotteisintahan se opiskelu metsäpuolellakin on yliopistossa.  Harvoin opiskelukaan ihan hukkaan heitettyä aikaa on.  Moni meidänkin kurssilta jatkoi muualle jatkokoulutukseen, kuka minnekin ; muutama jatkoi muille aloille, osa yrittäjiksi, joku luki yliopistossa opettajaksi jne.   Työttömyys on nykyään vain niin yleistä, että oman alan töitä taitaa metsäpuolellakin varsinkin  mh:lla olla melko vähän.

    Tuo on totta, että joskus hyvä amatööri on parempi kuin huono ammattilainen, ja se koskee lähes kaikkia ammattialoja. Ei metsäala siinä suhteessa mikään poikkeus ole.

    Harrastelija :”Siinä ajon ohella jutusteluissa opiskelemaan pääsi lähinnä laudaturin yo:aat… ”  Onpa ollutkin erikoinen ja nopea valintatilaisuus. Itsekö toimit valitsijana vai miten tuo tapahtui ? 🙂

    Puuki

    ”Lyhythän se on metsäinsinöörin koulutus. Tullaan suoraan suoraan lukiosta ja useimmille  ensimmäinen vuosi kuluu oppiessa tunnistamaan puusta kumpi pää puusta on tyvi ja kumpi  latva.”

    En tiedä puhuuko wanhajätkä omasta kokemuksesta vai mistä, mutta enpä usko että kovin moni nykyäänkään menee mti:ksi opiskelemaan ellei ole ennestään kokemusta ja/tai kiinnostusta ollut nuorempana metsään liittyviin töihin.  Harjoittelujaksotkin on pakollisia myös yo-pohjaislla linjoilla.

    Helpompi sinne tosin voi olla päästä kuin aikoinaan, kun itsekin hain ja pääsinkin opiskelemaan. Silloin alle 3 % yli 700 hakijasta pääsi sisään.

    Puuki

    Kuluvia osiahan ei takuut korvaa. Huoltosopimukset kk-maksuineen on eri asia, jos niissä mainitaan erikseen myös kuluvien osien korvaaminen.

    Kalliimpien remonttien korvaaminen takuuaikanakin voi olla epävarmaa.  Niitäkin esimerkkejä on runsaasti autoaiheisillla keskustelupalstoilla.

    2 vuoden välein  ilmastointilaitteen huoltaminen on hyvä lisätienesti huoltamoille, mutta todellista tarvetta niin usein tehtynä sille ei ole.

    Puuki

    Mikä lienee sitten optimi co2:n määrä metsänkasvulle ?  Aika pieni määrä ilman kaasuista on hiilidioksidia (~ 390 ppm), joten voisi olettaa  sen lisääntymisen vaikuttavan kasvua parantavasti vielä paljonkin yli  nykyisen määrän.

    Mutta vaikea on ennustaa metsänkasvun muutuminenkin muuten kuin jälkeen päin mittauksilla. Liian paljon on liikkuvia osia yhtälössä.  Jos kasvu lisääntyykin , niin sitten voi tulla lisääntyvät luonnontuhot rajoittamaan kokonaiskasvua.

    Myös pienilmasto vaikuttaa metsikön kasvuun muiden muuttujien lisäksi. Harvennus lisää varsinkin kuusikossa kasvukauden keskilämpötilaa ja lisää haihtumista.

     

     

     

     

     

    Puuki

    Korjuutaksojen sisältö on varmaan firmakohtainen eikä niitä julkaista yleiseen jakeluun  Mutta aika paljon voi päätellä  puun hinnoittelun perusteella leimikkoja myytäessä. Esim. erään kuitupuuta  arvostavan firman hinnoittelussa avohakkuulla tukkipuun korjuutaksa oli parin euron luokkaa ja kuitupuun taksa sitten vastaavasti ”tavallista” parempi.

    Hyvät ensiharvennusleimikot on hinnoiteltu yleensä liian alas suhteessa huonoihin, kun niitä vertaa toisiinsa korjuukulujen osalta.

    Puun hankinnan kulut on muutamia euroja mottia kohti. Joskus ”parempaan aikaan” , kun puulla oli vielä hyvä hinta, puun ostomiehiäkin oli  nykyistä enemmän ja ostomäärät/hlö paljon pienemmät kuin nykyisin.

    Puuki

    Kuusella siirtoja voi tehdä etelästä pohjoiseen päin ~ 200 lämpösumma ast. verran. Pohjois-Suomessa etelään päin siirtoja ei suositella ainakaan männyllä.

    Ruotsista tuotiin kuusen taimia ainakin Väli-Suomen istutuksiin muutamia vuosia sitten. Hyvin näyttävät kasvavan.  Hallan vioituksiin vaikuttaa alkuperää  paljon enemmän kasvupaikan olosuhteet ainakin kuusen osalta.

Esillä 10 vastausta, 13,411 - 13,420 (kaikkiaan 13,757)