Käyttäjän Puuki kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 13,391 - 13,400 (kaikkiaan 13,757)
  • Puuki

    Kiinalaiset investoi Suomeen koska puu on täällä halvempaa kuin Kiinassa. Alkutuotannon kaikki tuotteet on pääsääntöisesti suhteessa halpuneet muuallakin viime vuosikymmeninä, mutta varmaan raakapuun hinnan lasku on siinä sarjassa ihan ”huippu saavutus” , varsinkin kotimaassamme.

    Paperin maailmanmarkkinahinta on laskenut, mutta  havusellun hinta on samalla noussut. Uutta paperitehdastakin ollaan silti tänne tekemässä. Erikoispapereista voi tulla kova kysyntä, kun muoveja aletaan enenevissä määrin korvaamaan puupohjaisilla tuotteilla.

    Puunmyyjillä ”hintaneuvotteluasemat” on vain jo perinteisesti olleet melko olemattomat eikä ne nykytilanteessa kovin paljon taida muuttuakaan.

    Puuki

    Voisi olla. Niin,  kauppasoppariin on tietysti kaikki muistaneet kirjata minimi- ppa:n tai -runkoluvun , jos on harvennuksia myynyt. Ja jos on jäänyt kirjaamatta, niin kuitenkin kannattaa tarkastaa hakkuujälki, että ei alle lakirajan ole puitu vahingossa tai tahallaan.  Ja mittaustodistus kannattaa hyväksyä vasta kun leimikko on tarkastettu hakkuun jälkeen.

    Puuki

    Hintaan ei ole  odotettavissa mitään korotuksia (ellei sitten käy noin, että raaka-aine loppuukin yllättäen) , koska varastot on pieniä.

    Odottelemme parempia aikoja….

    Puuki

    Kun esim. kuusikossa jo 80 vuoden kiertoajalla liki 1/3 -osa puusta muuttuu luonnonpoistuman kautta hiilidioksidiksi, jos hakkuita ei tehdä ollenkaan, niin varmaankin sitä vanhemmassa puustossa luonnonpoistuman osuus käsittelemättömissä metsissä kokonaiskasvusta lisääntyy jatkuvasti.  Kasvu esim. yli 130 vuotiaassa käsittelemättömässä kuusikossa on yleensä muutamia kuutioita/ha/ vuosi (riippuu paikasta).  Osa kasvusta -joskus  kokonaan-  hupenee usein myös tyvilahon lisääntymiseen.

    Vanha kuusikko voi   olla luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokas jo sinällään, mutta ei siitä hiilinielujen kannalta ole juuri hyötyä verrattuna hyvin kasvavaan metsään.

    Ilmastosopimusten mukaan kunkin maan on pakko laskea oma hiilitaseensa metsien osalta (maatalouden osalta se ei ole pakollista).  Laskutavat ja niiden soveltaminen on varmasti melkoista arpapeliä päättäjien pöydillä.  Sopii toivoa kuten ed. Taneli kirjoitti, että myös suomalaiset osaisi pitää puoliaan  eikä mentäisi vain joojoo-miehinä/-naisina muiden talutusnuorassa.

     

     

     

    Puuki

    Jokos se sähköinen puun markkinapaikka toimii niin. että yksityisetkin pystyisi tekemään tarjouspyyntöjä leimikoistaan ?

    Kuusisahatavaraa menee ainakin  Kiinaan hyvin joten pieni hinnannosto ei olisi ollenkaan kohtuutonta.

    Puuki

    Istutuskuusikossa kuusen sekametsää parempi kasvu koskee varmaankin  jalostettuja alkuperiä kuusen osalta. Jalostettujen koivujenkin kasvu olisi ~ 30 % parempi kuin luontaisesti syntyneiden myös kuusikkojen sekapuuna. Mutta uudistamisen hinta nousee sitten vastaavasti, kuten se nousee kuusikkojenkin uudistamisessa arvokkaammalla taimiaineksella.

    Riittävän hyväkasvuisille alueille sopii uudistamiseenkin käyttää enemmän panoksia kuin heikon kasvun alueilla.

    Tyvilaho on jo nyt eikä ehkä vasta joskus 100 vuoden päästä sen luokan ongelma, että kuusen kasvatuksessa se on otettava huomioon monella  alueella Suomessa.

     

    Puuki

    Sopiva lehtipuusekoitus päätehakkuuseen asti lisää kuusikossa kokonaiskasvua n. 5 % ja tukkipuun kasvua n. 10 %. Veden lisääntyminen hyödyttää myös sekametsän kasvua jos vedestä on puutetta.   Koivusekoitus parantaa kuusikon pienilmastoa  ja parantaa karikkeen koostumusta, jolloin mineralisaatio vilkastuu. Kasvun lisääntyminen johtuu siitä ja osin siitäkin että koivun juuristo on vähän syvemmällä kuin kuusen. Tiheässä kuusikossa  sadanta pidättyy puulajeista eniten latvuskerrokseen ja haihtuu sieltä takaisin ilmaan. Sekin puoltaa sekametsärakennetta puhtaan sulkeutunen kuusikon sijasta.

    Maalaissepon kommentin loppuosasta olen aivan samaa mieltä.

    Puuki

    Ei se metsien hakkaamatta jättäminenkään auta hiilen sidonnan lisäämisessä. Vaikka kokonaiskasvu lisääntyykin niin luonnonpoistumaa tulee paljon ja siitä hiili menee pääosin  ilmoille hiilidioksidina.

    Jos metsiä sen sijaan hoidetaan hakkuin ja pyritään lisäämään sahapuiden kasvatusta ja niiden käyttöä jo pikkutukkikoosta alkaen mm. rakentamiseen, se parantaa hiilitasetta. Saman suuntainen vaikutus on silläkin jos pieniläpimittaista puuta käytetään esim. bioöljyn valmistukseen  entistä enemmän tai kuitupuun loppujakeen käyttämisellä sähkön tuotantoon.

     

    Puuki

    Ei tuossa varmaan ole mitään ongelmaa, jos olet vain maksanut oikealle tilille ja omalla viitetunnuksella. Voihan sitä ilmoitusta korjata jälkeenpäinkin.

    Kun tuo sähköinen alv maksu oli ensikerran käytössä, maksoin alv:t ihan oikein, mutta ilmoitus meni vahingossa eri summalla kuin maksu. Siitä piti maksaa sakkoa muutaman kk päästä. Ei auttanut valituksen tekokaan.

    Puuki

    Tukin läpimittoja/pituusmittoja on ainakin osa sahoista jo nostanut. MH toimittaa puuta mm. Kuhmon sahalle, jolla on halpuutetut hinnat olleet voimassa jo jonkin aikaa. Ei taida paljon vaikuttaa Mh:n keskenkasvuisten leimikkojen kauppoihin.

Esillä 10 vastausta, 13,391 - 13,400 (kaikkiaan 13,757)