Käyttäjän Portimo kirjoittamat vastaukset
-
Täältäkin ollaan tulossa. Meikäläiselle ensimmäinen kerta. Sanovat, että nähtävää on niin paljon, ettei päivässä kerkiä. Vaimoväelle kuulemma liian pitkästyttävä tapahtuma, joten parempi jättää kotiin.
Onko siellä muuten illanviettoja. Pitääkö ottaa nappaskengät matkaan?
Portimo 18.8.2016, 20:17Saattaa se vaan niin olla, mitä Miisu kirjoittaa paikallaan seisomisesta. Ei ne minuakaan aina ole pistäneet.
Toinen asia on sitten tilanne ensimmäisen piikin jälkeen. Toiset ampiaiset haistavat myrkyn ja saattavat tulla päälle vaikka seisoisikin. Minulla oli kauan sitten mehiläisiä ja niillä oli sama juttu. Kun ensimmäinen pisti, piti olla varuillaan. Mehiläishoidossa varoitetaan myös, että alkoholin tuoksu ei ole sallittua.
Silloin kuin minä sain ne 15 piikkiä, myrkyn haju tarttui ranellipaitaan. Saksanseisojani ei suostunut olemaan lähelläni niin kauan kuin myrkkypaita oli päälläni. Elukka tuntee ikävistä kokemuksistaan hyvin myös sanan ampiainen eikä sitä ole raukalle syytä turhaan mainita.
Portimo 7.8.2016, 19:4520äluvulla isäukko ajoi nuorena miehenä hevosella ja reellä rahtia Iin rautatieasemalta Taivalkoskelle, luultavasti Jalavalle. Matkaa tuli sen aikuisia auraamattomia ja mutkaisia teitä parisataa kilometriä suuntaansa. Yöpymiset olivat yleensä jossain erämaataloissa. Hevonen laitettiin illalla talliin ja mies oikaisi pirtin lattialle nukkumaan. Vaatimatonta oli ollut Koillismaan elämä silloin.
Portimo 5.8.2016, 05:21Niin, niin. Pahimmillaan joudutaan ostamaan mustaa tervaa pimeästä.
Portimo 2.8.2016, 13:02Kävin katsomassa tuosta vierestä noita puun hintatilastoja. Esimerkiksi päätehakkuukuusen pystyhinta oli 56 euroa ja tienvarsihinta samoin 56 euroa. Samoilla mitta- ja laatuvaatimuksialla mennään molemmissa ja raakit huomioidaan mittauksessa. Eikös tässä ole jotain mätää eli korrpuptiota. Hankintamyyjää viilataan pahasti linssiin.
Miten se olisi, jos ostajan tehdashinta olisi vaikkapa 70 euroa ja myyjä voisi toimittaa puut haluamallaan tavalla. Mites, jos hän voisi vaikka kilpailuttaa oman yhteistyöketjunsa ja ostajan hankintaketjun. Läpinäkyvyyden vuoksi tuon ostajan yhtiön pitäisi olla erillinen yhtiö, joka tietenkin menisi konkurssiin, jos alihinnoittelee työnsä.
Vähän samanlaistahan se on jo nyt julkisella sektorillakin, kun esim. kuntien on yhtiöitettävä omat energialaitoksensa, työmarkkinakoulutuslaitoksensa ja työterveyshuollon.
Myös kuitupuumarkkinoilla on samantapaisia oireita. Ensiharvennuspuun pystykauppahinta on 15 euroa mutta tienvarsihinta vain 26 euroa. Ei 11 eurolla ensiharvennusta hakata tien varteen.
Minusta on hyvä, että Vaara kyseenalaistaa systeemiä. Kaverihan on kiertänyt muutakin kuin tahkoa. Hänellä on monta hyvää ajatusta mutta ehkä osa vain heitetty sytöksi keskusteluihin eikä sellaisenaan kypsä.
Portimo 2.8.2016, 07:52Heinäkuun alussa möin täällä Pohjois-Pohjanmaalla lähemmäs 4000 kuution harvennukset, jotka ovat pääosin ensiharvennusta. Hinnat olivat halvimmillaan siinä 15 euron paikkeilla. Onhan se tosi, että suurelle firmalle myydessä työn laatua pitää paimentaa. Mhy:n korjuupalvelun kautta saa parhaan työn jäljen mutta hinta jää heikoksi, kun tienvarsihinta on vain siinä 26-27 euroa.
Portimo 29.7.2016, 15:30Se on kasvupaikan mukaan, mikä on pohjoisessa soveltuvin muokkaustapa. Kuivahkoilla kankailla riittää hyvin äestys tai se mettäkoneen vetävä kevyt laikkuri. Pääasia, että kunttaa ja kivennäismaata sekoitetaan ja saadaan hyviä viljelykohtia.
Sitten kun mennään veden vaivaamille alueille, navero- tai ojitusmätästys on hyvä. Sieltä pitää saada liika vesi pois ja sekoittaa paksua kunttaa ja kivennäismaata. Koillismaalla tehdään kai vielä jonkin verran syväaurausta. Tässä meilla lähempänä rannikkoa sertifikaatti kieltää sen.
Puulaji valitaan täälläkin kasvupaikan mukaan. Koivua ei taideta viljellä Koillismaalla. Täällä länsireunalla rauduskoivun saisi kasvatettua mutta hirvistä on huonoja kokemuksia. Mänty ja kuusi ovat sopivampia puulajia. Lehtikuusi kasvaa rehevällä maalla tosi reippaasti mutta aika vähän sitä viljellään.
Portimo 28.7.2016, 15:29Kun Taivalkoskella tehdään paksukunttaiseen maahan hyvä muokkaus, huolehditaan vesitaloudesta ja käytetään jalostettuja taimia, kasvuvauhti siirtyy satoja kilometrejä etelään. Kasvut saattaa olla tuollaista Pyhäjärven-Pihtiputaan luokkaa. 35 vuotta istutuksesta pääsee harventamaan. Korkeimmilla lakialueilla lämpösumma jää toki pienemmäksi.
Portimo 21.7.2016, 20:31Alan olla Tanelin kannalla. Aikanaan äänestin EU:n puolesta koska pelkäsen enemmän Venäjää kujin EU:ta.
Mutta hullultahan tämä tuntuu, että Brysselissä määrätään jo pikkuasiatkin. Me vain hymistellään ja tyydytään päätöksiin. EU:n päätösten jälkeen järjen käyttö on kielletty. Miksi ei omilla poliitikoilla ole särmää puuttua asioihin ja sanoa, että meille ei sovi tai lähdetään täältä. Esimerkkinaä voisi olla tämä Kemeran byrokratian lisääminen.
EU:ta pitää muuttaa reilusti. Pitää ottaa muutama askel taaksepäin ja purkaa tätä hullua byrokratiaa. Jäsenmaiden erilaisuus pitää hyväksyä ja jokaiselle maalle pitää antaa mahdollisuus toimia omalla tavallaa. EU:n pitäisi olla enemmän kauppaliitto eikä mikää kaiken kukistava byrokratia.
Portimo 11.7.2016, 12:21Ainakin minulla hyttyset ja paarmat ovat pysyneet loitolla rypsiöljyn avulla. Punkeista ja hirvikärpäsistä ei ole vielä kokemusta, kun kuulin tuon öljyohjeen lapinmiehiltä vasta pari viikkoa siten.